– Vi mener regjeringen ikke kan fraskrive seg ansvaret for sykehjemmene under en helsekrise. Regjeringen har vært tydelige på tiltak i andre sektorer, men det er ingen krisepakke for sykehjemmene, sier Senterpartiets nestleder for Helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe til Vårt Land.
Helsedepartementet sier de ikke kan nekte sykehjem å bruke vikarer, selv om flere fagforbund mener det er disse som bidrar med å bringe smitte til sykehjemmene.
Senterpartiet bekymret for konsekvensene
Kjersti Toppe understreker at det er enorme utfordringer på sykehjemmene nå, også i hjemmetjenesten.
– Jeg er veldig bekymret for konsekvensene for eldreomsorgen. Det er veldig mange sider som trenger en stor styrke i en pandemi, både smittehåndtering og unngå kryssmitte og sikre nok smittevernutstyr. Jeg mener det bør innføres massetesting, spesielt for dem som jobber på sykehjem, sier Toppe som selv er lege.
Sverige har nylig gjort en gransking av håndteringen av koronapandemien på sykehjemmene. Toppe mener håndteringen også bør granskes i Norge.

Ansatte ved norske sykehjem må massetestes, mener lege og stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp).
Må se på langsiktige tiltak
– Måten de organiserer tjenesten på er farlig i en smittesituasjon. Strakstiltak med å få på fagpersoner i større stillinger må på plass, men det er like viktig å se på den langsiktige omleggingen slik at det ikke er sånn i en fremtidig epidemi, sier hun.
Toppe understreker at Senterpartiet i vår fremmet en plan for flere heltidsstillinger i eldreomsorgen, der en stimulerte kommunene til å øke grunnbemanningen.
– Da kan de avslutte bruken av bemanningsbyrå. Regjeringen kan ikke bare stå å se på, sier Toppe.
Senterpartiet ønsker forbud på bruken av bemanningsbyrå under systematisk rekruttering i helsesektoren.
Bør selv ta ansvar
Arbeiderpartiet mener regjeringen går mer mot en svensk modell, med økt privatisering som fører til flere ufaglærte. Partiets eldrepolitiske talsperson, Tuva Moflag er enig det er ansvarsfraskrivelse å legge ansvaret på kommunene.
– Det vi ser er at dette er en omfattende jobb for kommunene å legge om dette med heltidsarbeid. Når regjeringen skal utvikle gode tjenester så handler det om at staten og kommunen skal gjøre hverandre gode. Jeg synes vi ser mange eksempler på at de peker ansvaret nedover, uten å ta ansvaret selv, sier Moflag til Vårt Land.
Kommunene etterspør penger
Moflag oppfatter at kommunene etterspør etter penger til å øke bemanningen, og nylig har hun vært i kontakt med Lørenskog kommune.
– De etterspør prosjektmidler, fordi de kanskje må se på hvilken kompetanse gjennom hele døgnet, der de har riktig folk til hver tid, som kan jobbe med dette endringsarbeidet, sier hun.

Regjeringen må bevilge mer penger for å unngå deltidsansatte og vikarer på sykehjem, mener Tuva Moflag, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.
Ap: Deltid er dårlig for kvaliteten
Moflag mener regjeringen må se på dette i et langtidsperspektiv, men i tillegg utføre strakstiltak på sykehjemmene nå.
– Det viktigste å gjøre nå er å sette av penger. Deltid er dårlig for kvaliteten og at dette har blitt satt på spissen i en pandemi. Man bør blitt møtt av noen som kjenner deg, og man må ha folk med kompetanse, sier Moflag.
Erna Solberg synes det er trist med sykehjemsbeboere som dør
Under onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen sa Erna Solberg at hun har vært i kontakt med sykehjemmet Villa Skaar i Eidsvoll der ni beboere er døde av koronaviruset. Hun synes det er trist å se utbrudd og dødsfall ved sykehjem i Norge, både for pårørende og for dem som jobber ved institusjonene.
– Vi ønsker å gjøre eldreomsorgen nær, ikke i fullt smittevernutstyr. Vi må passe på at vi ikke leter etter ansvarlige, men har respekt på at dette er vanskelig, sa statsministeren.

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim, statsminister Erna Solberg og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.
Høie mener Norge har lyktes med å beskytte sårbare
Helseminister Bent Høie la til at han mener Norge har lyktes med å beskytte de sårbare i samfunnet under pandemien.
– Når smitten blir høy i samfunnet, så klarer vi ikke å eliminere risikoen, og risikoen blir høyere. Uavhengig av institusjon vil noen ikke klare det og det handler ikke om at noen har gjort en dårlig jobb.
Kommuner innfører lokale tiltak
Etter koronautbruddet på sykehjem i Bærum tok kommunen grep i vikarbruken, der de ser på muligheten til å kompensere for inntektstap hvis helsearbeidere ikke tar tilkallingsvakter ved andre sykehjem, det skriver NRK.
Eidsvoll og Modum kommune ser også på løsninger på å øke stillingsprosentene etter utbruddene på sykehjemmene der.
LES MER OM KORONA PÅ SYKEHJEM: …
• Sint sykepleierleder: Deltidsansatte ved sykehjem er redde for å være «smittebødler»
• Etikkekspert: Det var hull i koronaberedskapen for eldre
• Ekspertutvalg: Risikoutsatte og helsepersonell bør få vaksine først