Nyheter

Flyktninger fraktes til øy utsatt for oversvømmelser og sykloner

ROHINGYA: Om lag 100.000 rohingyaer skal flyttes til en øy i Bengalbukta med stor risiko for oversvømmelser og sykloner.

Asia — Ifølge menneskerettsgrupper har flere av flyktningene blitt tvunget av sted til øya ved hjelp av trusler eller lokket ut med løfter om ulike former for goder.

Myndigheter: De flytter frivillig

Planen er svært kontroversiell, og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) understreket fredag at flyktningene kun kan flyttes hvis de velger det selv etter å ha fått god informasjon om hva som venter dem. Bangladesh nekter å legge planen på is.

Planen om å lage en «flyktningøy» kom allerede i 2015. Både FN og andre internasjonale organisasjoner har vært redd for at en stor storm kan ramme øya og sette tusenvis av liv i fare.

FN har ikke vært delaktig i å planlegge flyttingen av flyktningene og har hatt svært begrenset innsyn i hva som skal skje.

Selv om de gigantiske flyktningleirene rundt byen Cox´s Bazar er overfylt og uhygieniske har svært få flyktninger så langt vært villige til å flytte frivillig.

Flytter 100.000

Bangladesh har tidligere meldt at de vil flytte 100.000 rohingya til øya, ifølge Reuters. Statsminister Sheikh Hasina said har sagt at flyktningleiren på øya er midlertidig for å avlaste Cox´s Bazar der nærmere 700.000 rohingya-flyktninger holder til.

Ifølge en av statsministerens rådgivere kan flyktninger bare forlate øye om de returnerer til Myanmar eller får asyl i et tredje land.

– Det er ikke noen konsentrasjonsleir, men det vil være mange restriksjoner, sa H.T. Imam.

Øya vil ha 40-50 politifolk.

Flyktninger som allered har kommet til øya sier til den britiske avisa The Times at de vil sulte ihjel framfor å bli boende på øya.

Øya Bhashan Char kalles «den flytende øya». Den kom til overflaten for 20 år siden og har aldri vært bebodd. Avstanden inn til kysten er 34 kilometer.

Tidligere ble den jevnlig oversvømmet, men flomvern er nå bygget. Den bengalske marinen har også byggetopp husk, havn, sykehus og moskeer for 112 millioner dollar, skriver nyhetsbyrået AP.

På flukt fra Myanmar

Rohingyaene er av FN omtalt som verdens mest forfulgte folkegruppe.

For tre år siden ble nærmere en million medlemmer drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh under en omfattende militæroperasjon.


Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Mer fra: Nyheter