For et år siden stod Lena Marie Andreassen på en demonstrasjon for den Islamkritiske organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian). Mot politiet ordre drar plutselig Sian-leder Lars Thorsen opp en koran og setter fyr på den.
«Hva skjer nå?», tenker Andreassen for seg selv. Så blir hun slått ned.
I dag, et år senere, har hun svaret klart: Hun må vekk fra Sian.
– Det er aldri for sent å ta tilbake et normalt liv, sier Andreassen til Vårt Land.

Sa farvel på Twitter
På tirsdag skrev Andreassen en Twitter-melding hvor hun meldte sin avskjed fra Sian.
Jeg er ikke lengre en del av Sian ,har valgt å gå ut , leve ett stille og rolig liv . Noen ganger ser man ikke "galskapen" mens man står midt oppe i det . Men da man får det på avstand ,ser man plutselig klart . Jeg er lykkelig nå og har det veldig bra . Livet går videre❤
— Lena Marie Andreassen (@AndreassenLena) December 15, 2020
Andreassen skriver blant annet: «Noen ganger ser man ikke ‘galskapen’ mens man står midt oppe i det. Men man får det på avstand ser man plutselig klart».
– Hvordan ser «galskapen» ut?
– Galskapen er hatet og selvhatet veldig mange har, sier Andreassen, og legger til:
– Det kom et punkt hvor jeg måtte si «vær ærlig med selv. Du har ikke lyst til å være med på dette». Jeg har lenge ikke følt meg bra nok, og det har kosta mye å innrømme det.
Ledet Norwegian Defence League
Andreassen har lang fartstid i islamkritiske miljøer. I tillegg til sitt medlemskap i Sian, har hun også i en kort periode vært leder for Norwegian Defence League (NDL), der Anders Behring Breivik skal ha vært medlem. I 2011 arrangerte hun en NDL-demonstrasjon ved Akershus festning i Oslo 9. april, datoen for den tyske invasjonen av Norge under 2. verdenskrig.
– Nå føler mange at Norge er i ferd med å bli okkupert igjen. Av militant og radikal islam, sa Andreassen til TV2 den gangen.
Tre måneder senere tok Anders Behring Breivik livet av 77 personer i angrepet på Regjeringskvartalet og Utøya.
Tidligere har Andreassen sagt at hun kastet Breivik ut av NDL før terrorangrepet. Andreassen ser tilbake på tiden som leder av NDL med et tungt sinn.
– Jeg har ikke hatt det så bra siden før jeg startet med alt dette i 2009. Jeg har vært frustrert helt siden tiden i NDL.

Flyttet fra Oslo – fikk tankevekker
I september i år flyttet Andreassen fra Oslo til Jæren, hvor hun har familie. Det kaller hun en «etterlengtet sjelevandring».
– På Jæren er det stille og rolig. Kanskje det jeg trengte var å komme meg vekk fra alt? Det er i alle fall det jeg har gjort, og det har gjort meg veldig godt.
– Hvordan da?
– Det har gjort det enklere å få Sian-medlemmer på avstand, og her har jeg hatt tid til å tenke. Det har gjort at jeg har sett hva jeg har gjort feil, sier hun.
Andreassens utgangspunkt før hun flyttet til Jæren var klart: Dette livet kommer til å ende med en tragedie. Etter drapet på Sian-medlem Dan-Eivind Lid som skjedde tidligere i år, fikk hun beskjed på Twitter om at hun var den neste. Truslene førte til at hun ble utstyrt med voldsalarm.
– Det gjør noe med deg å ha en alarm direkte til politiet. Her kan jeg trene og gå i skogen på kveldstid eller gå ut på byen uten å være redd.
Øyeblikket da Andreassen skjønte at hun ville forandre livet sitt skjedde da hun satt på en strand på Jæren.
- Her kan jeg være i naturen, være med venner, og bruke tiden min på fotografering. Det gikk opp et lys for meg der og da.

Sa ifra - ble hengt ut
Andreassens u-sving har tatt lang tid. Hun har vært medlem av Sian i omtrent 4 år, men sier hun lenge har tenkt på å forlate organisasjonen. Dråpen som fikk begeret til å renne over, var responsen hun fikk fra andre Sian-medlemmer da hun forsvarte å følge smittevernråd.
– Jeg har blitt hengt ut fordi jeg har vært åpen om at jeg er imot korona-konspirasjonsteorier og fordi jeg har brukt munnbind, forklarer Andreassen, som sier hun selv har vært alvorlig syk og vært redd for å få koronaviruset.
Ifølge henne har Sian-medlemmers holdninger til koronapandemien avslørt hvor store meningsforskjeller det er i organisasjonen. Hun mener å se at enkelte medlemmer har blitt mer ekstreme.
– Men tror du noen er i samme posisjon som deg - at de vil ut?
– Det er et par medlemmer jeg har sett på og tenkt «hva gjør de her?». Men ledelsen vil nok stå som den er. De er klare på hvor de står.
Sian-leder Lars Thorsen skriver følgende om Andreassens avskjed i en tekstmelding til Vårt Land:
«Lena har uttalt at en årsak for å trekke seg ut er hatet, intrigene, truslene, volden og forfølgelsene. Jeg har forståelse for at den slags adferd fra muslimer og venstreblivne kan føles som en påkjenning».
Andreassen kommenterer Thorsens uttalelse slik:
– Forfølgelsen og hatet er fra både venstre- og Sian-siden. Volden jeg har sett er fra venstresiden og den muslimen som angrep meg i Kristiansand, sier hun.
Hva mener hun om muslimer i dag?
Andreassen sier hun har brukt for mye tid på å hate aktører som Antifa og det hun omtaler som «venstresiden». Selv om hun trekker seg fra Sian, er hun fortsatt kritisk og opprørt over aspekter av innvandring.
– Man hører om gjenger som raner barn, også her på Bryne. Men jeg tenker at vi ikke kan trekke alle over en kam. Det prøvde jeg å si en gang, men fikk bare et stygt blikk.
– Er du kritisk til muslimer?
– Jeg har vært kritisk til islam som en religion, som jeg er kritisk til all religion. Men innimellom har det vært fælt å høre på muslimhatet. Jeg har ikke noe imot muslimer, og har muslimske venner. Det har jeg fått høre av andre medlemmer at ikke er greit.
– Hva tenker du om Sians koranbrenning?
– Helt ærlig har det vel ikke noe for seg. Det skaper bare enda mer polarisering og hat.
Nå har Andreassen forlatt alle grupper tilknyttet Sian på sosiale medier.
– Nå slipper jeg å høre hver bidige dag at alle muslimer er slemme og at alle på venstresiden er onde. Jeg ønsker ikke å være en del av det lenger. Jeg vil bare være meg selv.

---
SIAN
- Den islamfiendtlige gruppen Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) holder markeringer flere steder i landet med ujevne mellomrom. Ved flere anledninger har de tent på eksemplarer av Koranen.
- Motdemonstranter bruker både lovlige og ulovlige midler.
- Sian-leder Lars Thorsen ble i 2019 dømt for hatefulle ytringer.
- 31. oktober møttes Sian og muslimer til et Dialogmøte i Drammen.
---