Nyheter

Venstres landsstyre vil skrote UNE

ASYL: Dermed vil Venstres landsmøte trolig programfeste å erstatte Utlendingsnemnda med en domstol.

Det er et enstemmig landsstyre som anbefaler å ta dette inn i Venstres nye partiprogram. Det bekrefter partiets asyltalskvinne på Stortinget, Solveig Schytz, overfor Vårt Land.

– Da blir det vedtatt på landsmøtet i slutten av april?

– Det legger jeg til grunn, sier Schytz.

Utlendingsnemnda (UNE) er klageinstansen for asylsøkere, som har fått avslag på søknaden sin.

Press mot UNE i flere partier

Tilliten til UNE er tynnslitt på grasrota i Venstre. Omstridte vedtak har fyrt opp under kritikk om svik mot asylsøkeres rettssikkerhet.

I februar kom misnøyen til overflaten på årsmøtet i Vestland Venstre. Det vedtok en uttalelse om at UNE har «gjort nok skade» og bør legges ned».

Nå ligger det an til at Venstre blir andre parti på Stortinget som går inn for å erstatte UNE med forvaltningsdomstol. SV har allerede dette i programmet sitt.

Også i KrF øker presset mot nemnda.

  • Nylig tok Viken KrF til orde for å reformere hele UNE.
  • KrFs utkast til nytt program går inn for «topartsprosess» i UNE. Asylsøkere skal få møte og tale sin sak.

Derfor vil Venstre-styret ha domstol

Det var 19. og 20. mars at Venstres landsstyre behandlet forslag fra partiorganisasjonen om endringer i siste utkast til nytt program.

I bunken lå forslag fra både Vestland Venstre og Solveig Schytz om å erstatte UNE med en forvaltningsdomstol. Det er Vestland Venstres forslag, som landsstyret anbefaler landsmøtet å vedta i slutten av april.

Begrunnelsen er uansett den samme, ifølge Schytz: Rettssikkerhet, muntlighet, kontradiksjon.

– Asylsøkere må få legge fram saken sin og svare for seg. Det er avgjørende for rettssikkerheten deres, sier hun.

I fjor fikk bare seks prosent mulighet til det. I 2019 var andelen åtte prosent, viser tall NOAS har hentet fra UNEs årsrapporter.

Politikerne avgjør kjørereglene til UNE

Det er Stortinget og regjeringen som bestemmer kjørereglene til UNE gjennom henholdsvis lov og forskrift

– Hvilke forhåpninger har du om gjennomslag i neste periode?

– Mitt inntrykk er at flere partier er opptatt av asylsøkeres rettssikkerhet. Partiene er uenige om hvor liberal innvandringspolitikken skal være, men å kunne søke asyl er en menneskerett. Da skal man få behandlet søknaden sin ordentlig, svarer Schytz.

Gardermoen 20200926. 
Sondre Hansmark under landsmøtet  til Venstre på Gardermoen/POOL
Foto: Geir Olsen / NTB

Kvoteflyktninger: Vil binde Venstre til FN

Venstres landsstyre anbefaler også landsmøtet i april å ta et asylforslag fra Unge Venstre inn i det nye programmet.

Det sier at Norge må ta imot minst så mange kvoteflyktninger, som FN ber oss om, forteller Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Dette har vært Venstres linje lenge. De siste årene har FN bedt Norge ta imot 5.000 kvoteflyktninger.

– Hvis FN sier flere enn 5.000, så bør Norge ta imot flere. Vi sier at det FN ber om må være et minimum for Norge, sier Hansmark til Vårt Land.

Regjeringens politikk har i senere år vært å ta imot 3.000 kvoteflyktninger hvert år. Det er flere enn under de rødgrønne og skjedde med Frp på laget, påpeker Unge Venstre-lederen.

– Vi har vist at vi klarer å presse gjennom en mer liberal asylpolitikk på borgerlig side. Nå kommer det nesten ingen asylsøkere til Norge. Da må vi ta imot mange flere kvoteflyktninger enn vi gjør, sier Hansmark.

Dette står i dagens program og i nytt utkast

Dagens Venstre-program sier at «Norge skal ta imot flere overføringsflyktninger gjennom FN».

Andreutkastet til nytt program sier dette: I flyktningspørsmål skal Venstre «som en hovedregel legge seg på den linjen som er foreskrevet av FNs høykommissær for flyktninger».

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Mer fra: Nyheter