Nyheter

Nå kommer to flyktningfamilier fra Hellas

FLYKTNINGER: I mars kom 35 av de såkalte Moria-flyktningene. Denne uken kommer to barnefamilier til. Tallet har dessuten steget fra 50 til 51.

I mars kom 35 flyktninger fra Hellas til Norge. Tre barnefamilier har ventet på å dra. Dette er de såkalte «Moria-flyktningene» asylsøkere som Norge har forpliktet seg på å ta imot fra flyktningleirer i Hellas.

Utlendingsdirektoratet opplyser at to barnefamilier flyr til Norge denne uken.

– To av de tre siste familiene kommer i løpet av denne uken, forteller Vibeke Schjem, som er presserådgiver i UDI, til Vårt Land.

Grunnen til at de er forsinket er medisinske årsaker, forteller hun.

Vi henter 51, ikke 50

Regjeringen besluttet i fjor å hente 50 flyktninger fra Hellas etter brannen på Moria-leieren. Nå viser det seg at antallet asylsøkere fra Hellas har steget med én person. Det har sin naturlige forklaring, ifølge UDI:

– Det ble til sammen 51 som blir relokalisert. Dette er på grunn av en fødsel før overføringen til Norge, forteller Vibeke Schjem.

Av de 51 asylsøkerne er det 19 voksne og 32 barn. Det er usikkert om når den siste familien med fem familiemedlemmer kommer. Også her er «medisinske årsaker» grunnen.

Regjeringen har sagt at de 50 som skal relokaliseres fra Hellas skal være sårbare, syriske familier med barn som med stor sannsynlighet kvalifiserer for oppholdstillatelse.

---

Moria-flyktninger

  • I september i fjor besluttet regjeringen å hente 50 asylsøkere fra Hellas, såkalt relokalisering.
  • Avgjørelsen ble gjort kjent kort tid etter at flyktningleiren Moria brant.
  • Alle 50 skal få behandlet sine asylsøknader i Norge.
  • Regjeringen har stilt krav om at de som får komme, er sårbare syriske familier med barn som med stor sannsynlighet kvalifiserer for oppholdstillatelse.
  • Politiets utlendingsenhet (PU) har tidligere opplyst til NRK at det er snakk om i alt ti familier.
  • Når to familier kommer denne uka, gjenstår én familie.
  • Kilde: NTB

---

De første har fått opphold

3. mars landet de første av Hellas-flyktningene. De ble møtt av politi, og på det nasjonale flyktningmottaket i Råde måtte de aller først ta en smittetest. Deretter måtte de gjennom sikkerhetskontroll og bagasjekontroll.

Det er trolig at de som kommer denne uka må gjennom de samme prosedyrene. Bagasjen blir frosset i 48 timer for å bli kvitt eventuelle veggdyr.

Samtlige av de første 35 som kom i mars fikk svar på sin asylsøknad innen tre uker. 23. mars meldte Moss Dagblad at samtlige har fått oppholdstillatelse. Det betyr at de defineres som flyktninger.

Samme dag ble de fraktet i busser fra ankomstsenteret i Østfold til integreringsmottak i Kristiansand og Steinkjer. Det går ofte tre måneder før de blir bosatt i kommune, ifølge UDI.

Per dags dato er ingen av dem bosatt i en norsk kommune, opplyser Morten Tjessem, direktør for divisjon bosetting og kvalifisering i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, til Vårt Land.

– De befinner seg fremdeles på mottak hvor de kartlegges og får tilbud om integreringsfremmende tiltak, forteller Tjessem.

Brannen fikk fart på Norge

Det har vært et stort engasjement i Norge rundt asylsøkere som i gummibåter tar seg over havstrekningen mellom Tyrkia og greske øyer. Mange av dem er familier og mindreårige som i lange perioder har bodd i overfylte leire.

Flere europeiske land tok imot mindre grupper med mindreårige. Norske myndigheter vegret seg lenge. I mai 2020 gikk de med på å ta imot etter at ti andre land hadde tatt imot sine.

Etter at Moria-leiren brant ned til grunnen 9. september i fjor, fikk utlendingsmyndighetene beskjed om å ta imot kvoten på 50 som Norge hadde forpliktet seg til.

Regjeringspartiet KrF har sagt at de gjerne skulle sett at Norge tok imot flere.


Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

Mer fra: Nyheter