Onsdag klokken 19 arrangerer Avisa Oslo en debatt mellom toppkandidater i Oslo, på stedet Månefisken i Oslo. Arrangementet innledes på nett med spørsmålet «Hva er forskjellen for folk her i byen om vi får en ny rødgrønn regjering eller beholder den borgerlige?». Men i debatten vil den borgerlige regjeringen ikke få stille med fullt lag. Ola Elvestuen (V) og Heidi Nordby Lunde (H) vil stå på scenen, men KrF Oslos kandidat Espen Andreas Hasle har blitt ekskludert.
Grunnen: to kriterier fastsatt av den politiske redaktøren i Avisa Oslo, Eirik Mosveen.
Fikk kriteriene på e-post
Mosveens to kriterier for å være med på onsdagens debatt er:
* Du må representere et parti som er representant for Oslo på Stortinget.
* Du må ha realistisk mulighet til å komme inn på Stortinget basert på det siste årets målinger.
KrF Oslo kom ikke inn på Stortinget ved forrige valg i 2017, og i den siste målingen fra Poll of polls, som er et gjennomsnitt av flere nasjonale målinger, får KrF Oslo kun 1,8 prosent. Et slikt resultat vil gi dem null representanter i Oslo.
[ Støre kan tjene mer enn Solberg på å skjerpe klimapolitikken ]
Vårt Land tok onsdag kontakt med Hasle, som i dag representerer KrF i bystyret i Oslo, for å spørre hva han mener om ekskluderingen. Han er ikke enig i beslutningen til Mosveen.
– Vi blir jo opplagt ikke invitert til alle debatter, men da er det som oftest en saklig grunn, eller et smalere utvalg. Men jeg mener det er demokratisk problematisk at et regjeringsparti stenges ute fra debatten, sier Hasle.
Har kalt KrF «en vits i Oslo»
– Jeg merker meg jo at redaktøren ikke er særlig positiv til KrF, sier Hasle.
Han viser til en kommentar som Mosveen førte i pennen i forrige uke. I kommentaren titulert «Det går mot rødgrønt politisk jordskjelv i Oslo-valget», skriver den Mosveen at «KrF er en vits i Oslo».
[ Tok Ropstad for mye Møllers tran da han lukket døra for alternativt budsjettsamarbeid? ]
– Har du nektet KrF plass fordi du personlig ikke liker partiet, Mosveen?
– Nei, ikke personlig. Jeg mente at de politisk var en vits: At deres status i Oslo i dag er en vits i forhold oppslutningen de tidligere har hatt, sier redaktøren.
Sp har ikke hatt representant siden 1997 – får delta
Kriteriene som er satt for det Mosveen kaller «en debatt om Oslo» innfris derimot av Senterpartiet. Mens KrF har representert Oslo mellom 1997 og 2017, fikk Sp sin første representant i Oslo på 23 år i 2020 da Jan Bøhler meldte overgang fra Ap til Sp.
Mosveen påpeker at meningsmålinger i år tilsier at Sp har en realistisk mulighet for å få representanter inn på Stortinget fra Oslo.
– Fremstår ikke disse kriteriene veldig selektive?
– De er selektive. Vi har ikke hatt et ønske om å ha med nødvendigvis alle, sier Mosveen, og legger til:
– Dette er en debatt om Oslo, og der er ikke KrF, selv om de sitter i bystyret. Vi satte grensen der vi satte den. Det er ikke sikkert det er riktig engang, så vi er åpne for at noen er kritiske til det.
---
Disse skal delta i kveldens debatt
- Ola Elvestuen (V)
- Bjørg Sandkjær (Sp)
- Trine Lise Sundnes (Ap)
- Lan Marie Berg (MDG)
- Heidi Nordby Lunde (H)
- Bjørn Moxnes (Rødt)
- Kari Elisabeth Kaski (SV)
- Jon Helgheim (Frp)
---
– Men dette er også en debatt om et potensielt regjeringsskifte. Hvordan kan du som politisk redaktør forsvare å eliminere et av regjeringspartiene?
– Det er forsvarlig. Men at det er mulig å diskutere kriteriene, er greit. Men vi satte streken der vi satte den.
Elvestuen: – Hva med utjevningsmandatene?
Elvestuen (V) reagerer også på Avisa Oslos beslutning. Han mener spørsmålet om utjevningsmandater i det kommende stortingsvalget er et poeng i seg selv for hvorfor KrF Oslo burde få være med.
– Selv om mandatet fra Oslo virker lenger unna, så har valget i Oslo også stor betydning for deres nasjonale resultat. Det handler om mulige utjevningsmandater. Så her synes jeg de velger en ganske snever tilnærming, sier Elvestuen til Vårt Land, som legger til:
– Hadde man hatt den samme tilnærmingen i Aust-Agder eller Finnmark hadde det blitt få partier i panelet. Utjevningsmandatene gir jo hele tiden en mulighet.
Mosveen sier han ikke vil revurdere avgjørelsen sin på bakgrunn av Elvestuens argumenter.
[ «Her er ti eksempler på at Mimir bryter det åttende bud» ]
Heidi Nordby Lunde (H) skriver til Vårt Land at hun også vil ha med Hasle i debatten, men minner om at andre partier har vært utsatt for liknende kriterier i andre debatter.
– Også MDG og Rødt har vært utsatt for denne typen vurderinger tidligere, men er nå så store at de er mer relevante, skriver hun i en tekstmelding.
Hun mener imidlertid enig i, i likhet med Hasle, at slike ekskluderinger kan by på demokratiske problemer. Hun snur argumentet på hodet:
– Det kan være et demokratisk problem når partier blir valgt bort, noe som kan gi en selvforsterkende effekt. Vi har jo sett det motsatte med Rødt, som har fått langt mer oppmerksomhet over tid enn det partiets oppslutning og ideologi skulle tilsi for noen år siden, skriver hun.
Plassmangel en faktor
I en e-post til Hasle, som Vårt Land har fått se, skriver Mosveen at noe av grunnen til at han ikke får være med er på grunn av tids- og plassmangel.
– Dere har plass til 60 tilskuere, men ikke ni partiledere?
– For oss var det aldri aktuelt å ha med alle. Det handler om et hensyn om at vi har en TV-sending og for mange kan det bli for mye å dekke, sier Mosveen, som også påpeker at lokalets scene setter sine begrensninger.