– Det er litt over et døgn siden jeg sto her sist. I går sto jeg her fordi det var viktig for meg å si unnskyld. Det siste døgnet har jeg hatt anledning til å trekke pusten, ta et steg tilbake og vurdere situasjonen for partiet, mine nærmeste og meg selv, åpnet Kjell Ingolf Ropstad på en pressekonferanse lørdag.
Han takket partiet for støtte og ærlighet den siste tiden, før han sa at KrF er et parti som er større enn enkeltmennesker og posisjoner.
– Jeg er fortsatt motivert for KrF, men det rette for partiet og meg er at en annen tar over stafettpinnen som partileder, sa Ropstad, før han fortsatte:
– Jeg kontaktet også statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for.
Han sa videre at statsminister Erna Solberg ikke hadde bedt ham om å gå av.
[ På innsiden av valgdramaet: Vårt Land fulgte Ropstad i tre måneder ]
Tok avgjørelsen i går
Etter skatteavsløringen fredag, møtte Ropstad pressen. Da sa han at han ikke ville gå av som partileder eller statsråd. På spørsmål fra Vårt Land forteller Ropstad når han tok avgjørelsen om å trekke seg:
– Det var viktig for meg å snakke med mine nærmeste og da trakk jeg konklusjonen i går.
– Hva slags rolle ser du for deg fremover som stortingsrepresentant? Hvor vil du peke vei politisk?
– Vedrørende min egen situasjon, så vil jeg gjøre en jobb for KrF, men i en litt annen rolle. Jeg er valgt inn på Stortinget. Jeg vil bruke den rollen til å jobbe for fylket, landsdelen og partiet, sier Ropstad til Vårt Land.
Sammen med Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein blir Ropstad én av KrFs tre representanter på Stortinget de neste fire årene. Det skjer etter partiets skuffende valg som endte under sperregrensen.
[ Sammenligner Ropstad-saken med NAV-skandalen ]

Sitter frem til nyvalg
Under pressekonferansen fikk den avtroppende KrF-lederen også spørsmål om sine egne beslutninger.
– Jeg skulle aldri ha gjort det, svarte Ropstad da han ble spurt om han angret.
Han ble videre spurt om Bollestad nå er fungerende leder i KrF.
– Jeg går av når partiet har valgt ny leder, svarte Ropstad.
– Kommer det inn en ny statsråd?
– Spør statsministeren, repliserte han.
Prosessen med å velge ny leder i KrF starter med en gang. Første via valgkomiteen, før det enten blir valg gjennom et ekstraordinært landsmøte eller gjennom fullmakter til partiets landsstyre.
[ Bjørn Kristoffer Bore: «Ropstad må sette partiet først» ]
Hareide og Ulstein forstår vurderingen
Utviklingsminister Dag Inge Ulstein omtaler Ropstads avgang som en vond dag for mange.
– Aller mest for Kjell Ingolf. Han har tatt sin beslutning. Den respekterer jeg, og forstår hans vurdering nå. Det ville vært utrolig krevende, kanskje umulig, for Kjell Ingolf å fortsette. Nå må vi håndtere krisen, men aller mest ta vare på Kjell Ingolf, sier Ulstein.

Samferdselsminister og tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sier dagen er vanskelig.
– Jeg kjenner at dette er en vond og vanskelig dag. Men mest krevende er det for Kjell Ingolf og familien. Han har beklaget og sagt at dette ikke burde skjedd, sier Hareide.
Ropstads regjeringskollega og Venstre-leder Guri Melby, takker ham for samarbeidet.
– Jeg kjenner Kjell Ingolf som en som brenner for politikken til partiet sitt og jeg er helt sikker på at han vil fortsette med det. Jeg ønsker Kjell Ingolf og familien alt vel i tiden fremover, sier Melby til NTB.
En rekke andre politikere har reagerte på Ropstads avgang via Twitter, deriblant Rødts ferske stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson, Frps stortingsrepresentant Roy Steffensen og MDGs Eivind Trædal.
Da gjorde Kjell Ingolf Ropstad det rette. Da skal vi huske på at han er et menneske, at han har en familie, og at alle syndere som gjør bot selvfølgelig bør få tilgivelse. Akkurat det er jo noe av det fine i kristendommen.
— Mímir Kristjánsson (@mimirk) September 18, 2021
Da har statsråd og partileder Ropstad gjort det rette, nå må mennesket Kjell Ingolf få tid til å rydde opp og ta konsekvensene. Glad for at han sier han har gode folk rundt seg.
— Roy Steffensen 🍎 (@roysteffensen) September 18, 2021
Riktig valg av Ropstad. Får håpe han har gode folk rundt seg.
— Eivind Trædal (@eivindtraedal) September 18, 2021
Økende press i forkant
I forkant av pressekonferansen hadde reaksjonene mot KrF-lederen økt i styrke.
En rekke sentrale tillitsfolk Vårt Land var i kontakt med lørdag, var avventende med å uttale seg om skattesaken.
Lokalt og regionalt i KrF hadde derimot trykket bygget seg opp. Etter Ropstads pressekonferanse fredag formiddag ble de kritiske stemmene flere.
Det handlet mer og mer om tillit til partilederen selv, viste Vårt Lands rundspørring:
– Som partileder som skal lede og bygge opp et parti, så må du ha autoritet i partiet. Slike saker rokker ved det, sa fylkesleder Oluf Maurud i Innlandet.
– Det er klart at dette svekker tilliten, sa fylkesleder Morten Helland i viktige Vestland KrF.
Sent fredag kveld samlet Helland styret i Vestland for å drøfte situasjonen. I KrFs andre nøkkelfylker Rogaland og Agder, var det etter det Vårt Land fikk opplyst ikke slik møteaktivitet.
Sentralstyret fikk forvarsel om avsløring
Under onsdagens sentralstyremøte, der valgresultatet skulle drøftes, fikk medlemmene i KrFs topporgan høre fra Ropstad selv at Aftenposten fortsatt drev journalistikk på boligsaken hans.
Slik ga han alt da et varsel til de nærmeste i KrF-toppen om mulige oppslag kunne komme kort etter et kritisk valgresultat. Torsdag kveld fikk de en e-post med informasjon om at Aftenposten fredag ville publisere en nyhet om skattesaken.
På spørsmål fra Vårt Land fredag svarte Ropstad dette om han var den rette til å lede partiet i fire år fremover:
– Tillit er ikke noe jeg kan kreve, hverken av partiet eller velgerne. Det må jeg bare gjøre meg fortjent til. Og jeg skjønner at jeg har skuffet mange. Og så er jeg veldig motivert for oppgaven, sa Ropstad og poengterte:
– Jeg har stor tro på partiet, ikke minst fordi vi har en krevende og veldig viktig oppgave i det nye Stortinget. Den rollen kommer jeg til å fylle, uansett.
[ Jusprofessor frykter «systemsvikt» ved Statsministerens kontor ]