Nyheter

Kirken tar Frans av Assisi til teaterscenen

DRAMA: Kirkens teaterskole inntar Drammen teater med musikkteater om Frans av Assisi. – Dramatisering levendegjør det kirken skal formidle, og treffer hjertene til folk, sier de kunstneriske lederne.

– Hysj! HYSSSJ! Fattigbarna står her, fuglene over der, de spedalske til høyre, og Frans står klar her. Nå har Frans snakket med fuglene, som er blitt helt stille – nå skal vi ha gospelstemning med fullt halleluja på markedsplassen!

teaterskole fjell kirke drammen

Instruksene kommer tydelig fra kunstnerisk leder Therese Skaar, til de 20 lydhøre barna som bruker høstferien sin i Fjell kirke for å øve inn musikkteateret om Frans av Assisi. Lørdag skal det fremføres i ærverdige Drammen teater.

---

Kirkens teaterskole

  • Kirkens teaterskole i Drammen er et prosjekt som inviterer alle kirkesamfunn til å delta i sceniske/dramatiske fremførelser i kirkelig regi.
  • Lørdag fremfører teaterskolen to forestillinger med musikkteater om Frans av Assisi i Drammen teater. 20 ungdommer i alderen 10 til 18 år står for fremførelsen, sammen med et lite orkester.
  • Frans av Assisi er laget av Therese Skaar og Siri Løtveit Tofteng, som også er kunstneriske ledere.

---

Therese Skaar og Siri Løtveit Tofteng deler det kunstneriske ansvaret for oppsetningen. Sammen står de for musikk, manus, regi og innstudering av dramatiseringen av Frans av Assisis liv – og kostymene har de sydd selv.

Savnet drama i kirken

Helt fra tidlig ungdom har de drevet kirkelig arbeid, søndagsskole, trosopplæringsarbeid, og etter hvert har de konsentrert seg mer og mer om dramatisering av tro og kirkens budskap.

– Vi har med oss en stor ballast av gode opplevelser fra kirkelig oppvekst, men følte etter hvert et savn av dramatiske virkemidler i trosformidlingen. Det ville vi gjøre noe med, forteller de to, som begge tilhører Den katolske kirke.

teaterskole fjell kirke drammen

Vil bidra til kirkelig enhet

– Vi vil nå bredt, og tror dette er et tiltak som bidrar til å skape enhet kirkesamfunnene i mellom.

Gjengen som bruker høstferien sin på å øve inn stykket her i Fjell kirke, kommer fra bred kirkelig bakgrunn: Hele spekteret fra katolikker til frikirker og karismatiske menigheter – og Den norske kirke.

– Det gleder oss veldig at mange også kommer til oss uten særlig tilknytning til kirken fra før. Det er veldig viktig for oss å gi et tilbud med stor økumenisk bredde.

Dramatiske virkemidler forsterker formidling av levende tro.

—  Kunstnerisk leder Siri Løtveit Tuneng

Det begynte med et julespill i Tangene kirke for fire år siden. Det slo an og ga mersmak. Gjennom de siste to årene har de kunstneriske lederne utviklet teaterprosjektet om Frans av Assisi.

Drama forsterker trosformidlingen

– Vi mener at dramatiske virkemidler forsterker formidlingen av levende tro. Kirken skal være Guds levende hus, syv dager i uken – og både Bibelen og kirkens historie er fulle av fortellinger som ber om dramatisering, sier Siri Løtveit Tofteng.

teaterskole fjell kirke drammen

– Lekenheten i teateret visker bort aldersforskjellene. Vi må finne frem til barnet i oss, men selv om utøverne er i alderen 10 til 18 år, er dette en historie som favner alle aldre. Vi bruker tid på å skape trygghet, bygge vennskap og relasjoner. Vi er opptatte av å representere kirke og tro på en god måte, og setter også av tid til andakt og bønn. I tillegg får de unge skuespillerne en grundig innføring i Frans av Assisis spennende historie.

Lekenheten i teateret visker bort aldersforskjellene, vi må finne barnet i oss selv.

—  Kunstnerisk leder Therese Skaar

Ideen om teater i kirkelig regi begynte med en ukes samling, med fokus på lek. Nå har det hele vokst seg større enn de turde håpe – og overgått alle forventninger.

– Det er vanvittig mye jobb i tiden opp mot premieren, men det er kjempegøy å se det store engasjementet og hvor sterkt historien fenger, istemmer de to kirkelige teater-gründerne.

teaterskole fjell kirke drammen

Høstferie på teaterscenen

Emily Evensen (13) har rollen som Frans og Sigrid Reknes spiller Klara. De synes det er bedre å tilbringe høstferien på teaterscenen enn i Syden, eller bak en skjerm på rommet. Gjennom musikkteateret er de blitt godt kjent med Frans og Klaras spennende liv og historier.

– Det er en god historie som egner seg kjempegodt for teater, med masse dramatikk som gir en sterkere virkning på publikum når det spilles på en scene enn om det blir fortalt fra lesepulten, sier de to jentene.

De synes det blir kjempegøy å formidle historien om Frans og Klara på scenen i Drammen teater.

teaterskole fjell kirke drammen

Sunniva Tofteng (9) har en viktig danserolle som fuglen Gaia. Hun flyr rundt på scenen på lette føtter og skal også synge litt. Men nervøs er hun ikke.

– Jeg har danset så lenge jeg kan huske så det går nok helt fint. Det vanskeligste blir nok å huske alle tekstene, tror hun.

Ildsjeler må til

Kjersti Haave Reknes er trosopplæringsleder i Drammen. Hun oppdaget de to teaterentusiastene på et julespill de laget for Tangen kirke i 2017.

teaterskole fjell kirke drammen

– Det var det fineste julespillet jeg hadde sett, så jeg tok kontakt og siden har det gått slag i slag. Det er akkurat slike ildsjeler som Kjersti og Siri som må til for å få satt i gang et så ambisiøst teaterprosjekt som det vi nå kan presentere, forteller hun.

Teaterprosjektet har fått støtte fra Kirkerådet, Tunsberg bispedømme, Kirkelig fellesråd i Drammen, og fra ulike fond, legater og organisasjoner.

Ildsjeler er helt nødvendige for et så ambisiøst teaterprosjekt i kirken

—  Trosopplæringsleder Kjersti Haave Reknes

– Teater i kirkelig regi er nytt for mange. Scenekunst har hatt en beskjeden plass i kirkelig sammenheng. Dette er liv laga. Det viser seg at ungdommene kommer tilbake etter koronapausen, og uttrykker at de liker seg kjempegodt, sier Reknes.

teaterskole fjell kirke drammen

Teater i ramme av en verdensvid kirke

Hun understreker at dette ikke bare er Den norske kirkes teaterskole.

– Alle kirkesamfunn er like velkomne, her snakker vi om å lage teater i en ramme av den verdensvide kirke. Vi håper dette er starten på noe som mange andre kan plukke opp, vi har allerede noe som er verdt å satse videre på. Nå vil vi utvikle en komplett pakke med materiale som tilbys alle interesserte, forteller Kjersti Haave Reknes.


Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Mer fra: Nyheter