– Kostnaden ved budsjettbråk i full offentlighet kan bli ganske stor, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.
– De utsetter seg for stor risiko for reaksjoner fra velgere, sier Trine Skei Grande, eks-Venstre-leder som opplevde at budsjettstøy straffet seg.
Foran pågående forhandlinger inntok SV tøff posisjon mandag:
- Et eget budsjettalternativ med store milliardkrav til Ap/Sp.
- Partiet nekter å bruke penger på Solberg-kutt som Ap/Sp ikke selv har rettet opp.
- SV vil også ha forhandlet inn politikk som ikke har noe med statsbudsjettet å gjøre.
[ «Risikoen er stor for at SVs ambisiøse svalestup endar i eit mageplask» ]
Aardal: «Velgere kan få vansker med å forstå»
Dermed er det duket for tøffe forhandlinger – selv om omkvedet er at partene til slutt lykkes. Men oppspillet mandag ga publikum beskjed om tøffe takter, stor avstand – og fare for spill og bråk i offentligheten.
– Kan dette straffe enkelte av de tre partiene blant velgerne?
– Absolutt. I første omgang er det vanskelig å si for hvem av dem. Men løfter man blikket, kan vanlige velgere nå få vansker med å forstå det hele, svarer valgforsker Aardal.
Han påpeker at valgresultatet av venstre-opposisjonen selv ble fremstilt som en «historisk seier» der de sammen fikk «100 mandater». Bildet var en ny kurs og en politikk som skulle få gjennomslag.

Oppvasken tvinges ut i det åpne rom
– Men i ettertid er bildet – etter budsjett-justeringene – blitt et ganske annet. Det er klart situasjonen nå kan bli vanskelig å selge tilbake til velgerne, sier Aardal.
For det er i ettertiden kritikk gjerne kommer: Man holder ikke det man lovet i valg. Det kan ifølge Aardal også slå tilbake på norsk politikk – og politikerne som gruppe.
– Utfordringen nå er jo at oppvasken mellom forhandlingsparter tvinges ut i det åpne rom fordi vi har en mindretallsregjering. Med en flertallsregjering pågår budsjettkamper derimot «på kammerset», påpeker han.
---
Budsjettforhandlinger
- 8. november kom regjeringens tilleggsnummer til Solberg-regjeringens statsbudsjett.
- Mandag presenterte SV sitt alternativ. Senere på dagen startet forhandlinger med Ap og Sp.
- Finanskomiteen har frist til å levere budsjettinnstilling fredag 26. november. Tirsdag 2. desember vedtas hovedrammene for neste år i finansdebatten.
---
Borgerlig tid: Bråket skremte
Fredelig var det definitivt ikke etter forrige regjeringsskifte i 2013, da Høyre/Frp-regjeringen skulle forhandle budsjettavtale med Venstre og KrF. De høstlige forhandlingene ble toppet med bråk i 2015 og 2016.
Budsjettdrama dominerte i nyhetssendingene. Velgerne fikk se og lese om amperhet, ultimatumer, sinte talsfolk inn og ut av dører, med presse jagende i korridorer.
I månedene etterpå ble Venstre straffet med fall på meningsmålingene. Også Høyre sank etter tumultene i 2016.

Grande: SV i Venstres rolle
– SVs velgere liker nok budsjettstøyen bedre enn Venstres velgere. Men det er ikke like sikkert at SVs liker den spilltaktikken vi nå ser, sier tidligere Venstre-leder Grande.
Hun jobber nå med bærekraft som partner i kommunikasjonsbyrået Footprint. I likhet med Aardal mener hun årets budsjettparter risikerer smekk fra velgerne.
Grande tror nettopp SV har forsøkt å lære av situasjonen Venstre og KrF havnet i for fem-seks år: SV vil ikke ta jobben med å rette opp budsjettposter som er kuttet, i praksis borgerlige reduksjoner som Ap/Sp ikke har penger til.
«Dustekutt» og «omkamper» stjeler kraft
– Men selv om det kan være spillteknikk, kan det bli umulig å forklare velgere at de ikke vil redde sosiale bevilgninger, mener Grande.
Ifølge Grande var Erna Solberg «ekspert» på å servere motparten kutt som ga årlige omkamper. Samt det Grande selv den gang kalte «dustekutt».
– «Dustekutt» var små kutt med stor symbolverdi. De ga stort bråk. I dag er brillekutt et slik dustekutt, bemerker hun.
Spår «tikkende bombe» på sikt
Om SV kan få reaksjoner om taktikk og spill, påpeker Grande at også regjeringspartiene risikerer trøbbel. Spesielt Sp har fått inn ren rekke lokale småseire overfor egne distriktsvelgere i regjeringens tilleggsbudsjett.
Det er små grep stortingsrepresentanter kan hilse hjem med: Se hva vi fikk til akkurat hos oss.
– KrF og Venstre la alltid inn slike lokale småseire. Taper Sp denne typen gjennomslag i forhandlinger, risikerer de etter hvert å sitte igjen med en drittsur stortingsgruppe. Det kan være en tikkende bombe på sikt, mener Grande.

Valgforsker ser fallhøyde
Valgforsker Aardal mener partene i høstens runder står i fare for å «presse sitronen for hardt»:
– Den faren er der. Flere har jo pekt på at flere av SVs krav er veldig tøffe og retorikken hard. Da kommer det en fallhøyde inn i bildet.
[ Høyre-topp ut mot Kirkemøtets olje-vedtak: – Finner ikke holdepunkt i Bibelen ]