Nyheter

Jurist-nestor: – Ansvaret ligger hos presidentskapet

PENDLERSAKEN: Eva Kristin Hansen (Ap) er tredje president som dras inn i pendlersaken, som nå skal granskes: – Må unngå at det stadig «dukker opp nye lik», mener professor.

– Det er flaut og pinlig for politikerne og presidenten, men det største problemet er at Stortingets presidentskap har holdt seg med et system der man har lagt lite energi i å formidle innholdet i reglene og å forsikre seg om at de at blir etterlevd.

Det sier professor emeritus Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen til Vårt Land. Han er ekspert på forvaltningsrett.

Det var Adresseavisen som tirsdag avslørte at Eva Kristin Hansen (Ap) i tre år fikk gratis pendlerbolig av Stortinget selv om hun eide bolig i nærheten av Oslo (se faktaboks).

Riksrevisjonen skal granske enkeltsaker

Den ferske stortingspresidenten føyer seg inn i rekken av stortingsrepresentanter omfattet av pendlersaken, som Aftenposten har rullet opp.

Siden tirsdag har presset mot Hansen økt. Frp har bedt henne om å vurdere sin stilling, MDG mener hun må gå av. Saken er i rask utvikling.

Stortingets presidentskap har tidligere motsatt seg å granske enkeltsaker, men torsdag varslet visepresident Svein Harberg (H) at de snur og gir oppdraget til Riksrevisjonen.

Riksrevisjonens styre skal avgjøre innholdet i undersøkelsene under et møte i slutten av måneden, melder Aftenposten. Både MDG og SV krevde torsdag at en gransking av tildelinger av pendlerboliger må gå langt tilbake i tid.

Tre på rad: Også Thommessen og Trøen fikk riper i lakken

Hansen er den tredje presidenten på rad som impliseres.

Forgjengerne fra Høyre, Olemic Thommessen og Tone W. Trøen, har beklaget at de i perioder lot barna sine bo gratis i pendlerboligene sine i Oslo. Men i motsetning til Hansen bodde de selv langt nok unna til å ha krav på pendlerbolig av Stortinget.

– Det er vanskelig å måle sakene opp mot hverandre, for vi vet ikke alt om noen av dem, sier professor Jan Fridthjof Bernt på spørsmål fra Vårt Land.

Hansen har beklaget og sagt at hun misforsto reglene. Torsdag redegjorde hun for de parlamentariske lederne på Stortinget og varslet en skriftlig redegjørelse til resten av nasjonalforsamlingen.

Stortingspresident Eva Kristin Hansen snakker med pressen etter et møte de parlamentariske ledere i Stortinget om pendlersaken. Foto: Torstein Bøe / NTB

Jussprofessor: – Presidentskapets ansvar

– Det er klart at det er presidentskapets ansvar at situasjonen har oppstått. Man har ikke klart å kommunisere godt nok til stortingsrepresentantene hvordan reglene skal praktiseres og forstås, sier Jan Fridthjof Bernt til Vårt Land.

Man kan selvsagt stille spørsmål ved hvor mye politikerne burde ha skjønt selv, understreker juristen. Men det er grunn til å tro at følgende kultur har spredd seg i mangel på kontroll og veiledning, mener Bernt:

– Man har sett på hvordan andre har gjort det, og så har man tenkt at det kan man gjøre selv også, og at regelverket skal forstås på en romslig måte. Men hovedsaken er at det fra administrasjonens side i presidentskapet ikke ble sørget for å følge opp og kontrollere enkeltsakene.

Stortingets presidentskap har allerede varslet et utvalg som skal se på reglene for pendlerboliger for stortingsrepresentanter. Torsdag meldte Aftenposten at utvalgets medlemmer nå er på plass.

Det er både jurister og tidligere stortingsrepresentanter i utvalget, men ingen fra nåværende presidentskap eller administrasjon. Det er klokt, mener Bernt:

– Det sier jeg ikke fordi jeg mener de har skandalisert seg på noen måte, men fordi en sentral problemstilling nå er om presidentskapet har gjort jobben sin godt nok, utdyper han.

Oslo  20150213.
Åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag 13. februar 2015. Høring om  helse- og omsorgsdepartementets eierstyring knyttet til nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal. 
Professor Jan Fridthjof Bernt.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Jan Fridthjof Bernt: Neppe straffesak

Nå mener jussprofessoren at det er maktpåliggende å få fakta på bordet om problematiske enkeltsaker bakover i tid gjennom Riksrevisjonens gransking.

– Dette handler ikke om å granske for å henge folk ut, men fordi det har oppstått usikkerhet og mistro om stortingsrepresentanters praksis. Da må vi få fram hvordan de aktuelle enkeltsakene konkret har blitt vurdert, så vi unngår spekulasjoner og usikkerhet, og at det stadig «dukker opp nye lik», sier han.

Han tviler sterkt på at noen av disse sakene «kommer i nærheten av noen straffesak», men tror det kan bli snakk om å betale noe tilbake.

– Dette er etter alt å dømme alminnelig uaktsomhet, om enn klanderverdig, og ikke om forhold som kan føre til strafferettslig reaksjoner. Den viktigste oppgaven er nå å bringe på det rene hva som har skjedd. Når det hefter uklarhet ved det, vil det komme rykter og påstander som ikke kan verifiseres. Den usikkerheten må elimineres, sier Bernt.

NB: Vårt Land skrev først at Rødt har bedt Eva Kristin Hansen om å vurdere sin stilling. Det riktige er at Rødt har etterlyst en redegjørelse fra henne. Feilen ble rettet 18. november kokken 16.06.

---

Boligsaken

  • Fra 2014 og 2017 leide Hansen en hybel i Trondheim og fikk gratis pendlerbolig i Oslo av Stortinget, selv om hun i 2014 etablerte seg sammen med mannen sin i Ski utenfor Oslo.
  • Ski er for nært Stortinget til å gi rett til pendlerbolig, men Hansen oppga hybelen i Trondheim som adresse. Det var først i 2017 at hun meldte flytting til Ski og sa opp pendlerboligen.

---

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Mer fra: Nyheter