President Stevo Pendarovski holdt hender med Embla Ademi (11) da de tidligere i februar sammen gikk til skolen hennes Edinstvo i byen Gostivar.
Foreldre hadde klaget over at Embla gikk på samme skole som barna deres og boikottet klasser som skolejenta gikk på. Dette førte til at Embla ble sittende alene i et klasserom og jobbe alene.
Etter å ha hørt om behandlingen av Embla, statuerte president Stevo Pendarovski et eksempel ved å besøke familien hennes og følge henne til skolen. Presidenten i Nord-Makedonia sa at oppførselen til de som setter barns rettigheter i fare er uakseptabel, spesielt når det gjelder barn med utviklingshemming.
Presidenten la historien ut på sin Instagram-konto, og Dagbladet var først til å fortelle historien i Norge.

[ Kutt i bistand til funksjonshemmede: – Dette vil få store konsekvenser ]
Støtter foreldrene
President Stevo Pendarovski snakket med Emblas foreldre om utfordringene hun og familien hennes møter til daglig. Han oppmuntret og støttet foreldrene i deres kamp for beskyttelse av rettighetene til barn med utviklingshemming.
Videre sa presidenten at han er glad for at Diskrimineringskommisjonen i landet åpner sak om behandlingen av Embla.
– Emblas situasjon minner oss om fordommene vi lever med, og behovet for større beskyttelse og omsorg for barn med nedsatt funksjonsevne. Fordommer må ikke være sterkere enn barns rettigheter. Vi er alle like ansvarlige for smilene til Embla og til alle barn med utviklingshemminger, sier presidenten i en video lagt ut på sosiale medier.

[ Ingrid Stokkeland: «For Gud er funksjonshemming ingen begrensing» ]
Globalt søkelys
Levekårene til Embla og andre med Downs syndrom har blitt diskutert på toppmøtet Global Disability Summit 2022 (GDS22) denne uken. Norge er en del av vertskapet for det digitale møtet.
I sin åpningstale lovet statsminister Jonas Gahr Støre et løft for funksjonshemmede i bistandsarbeid, ifølge Handikapnytt. Her lanserte han strategien «Likestilling for alle». Dette er Norges første helhetlige strategi for inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne i utviklingspolitikken.
Om lag 15 prosent av verdens befolkning lever med nedsatt funksjonsevne. I mange land er personer med nedsatt funksjonsevne blant de mest marginaliserte.