Nyheter

Omstridt KrF-topp foran skjebne-duell. Kan gi bølger i partiets landskap

DUELL: Et 30-talls lokale KrF-politikere avgjør lørdag et drama for hele KrF: Fortsatt toppverv eller farvel til den omstridte utspillspolitikeren Truls Olufsen-Mehus.

Scenen er et digitalt fylkesårsmøte i Troms og Finnmark: Duellen om vervet som fylkesleder sprer politiske signaler også i KrFs nasjonale landskap. I rollene:

  • Olufsen-Mehus (40), sittende fylkesleder som har bygget en stor tilhengerskare i sosiale medier. Der serverer han krass kritikk av radikal kjønnspolitikk, koronapass og norsk vaksinepolitikk. Han går også motstrøms i KrF om klima og innvandring.
  • Widar Skogan (58) er innstilt som ny fylkesleder. En sentrumsorientert veteran i partiet. I Solberg-regjeringen var han Olaug Bollestads nære medarbeider som statssekretær.

– Uansett hvordan duellen ender, har den betydning for bildet av KrFs vei, påpeker valgforsker Jonas Stein ved UiT Norges arktiske universitet.

Drama med åpent utfall

Utfallet av duellen er åpent og styrkebildet uoversiktlig, mener en rekke lokale aktører.

– Jeg har ikke mobilisert noe i forkant. Jeg har brukt tiden på politiske saker og ytringer. Det var derfor jeg ble valgt forrige gang, sier Olufsen-Mehus.

Det er nettopp ytringene som gjør ham omstridt i deler av KrF. Vårt Land kjenner til at det også sentralt er uro for at markeringene for ofte skaper uklarhet om hva partiet sentralt mener. I «koalisjonen» KrF utfordres dessuten de mer sentrumsorienterte når Olufsen-Mehus går høyt på banen med eksempelvis vaksinekritikk og utfall mot Pride-kulturen.

– Det er ikke i Nord-Norge du finner flest av dem som sympatiserer med utspillene hans. Potensialet ville nok vært større enkelte steder på Sørvestlandet. Men han er en politikertype som tør si ting der andre ligger lavt, sier Jonas Stein, førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiT.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

«Vær så snill, ikke ha så sterke meninger»

Sentralt i KrF har holdningen lenge vært klar: Det er fylkeslaget i nord som må velge andre – og eventuelt avsette Olufsen-Mehus. Og første nestleder i Troms og Finnmark KrF, Helga Marie Bjerke, har i praksis bedt debattanter og andre politikere utenfra ligge unna:

– Vær så snill, ikke ha så sterke meninger om et valg dere ikke deltar i, skrev hun i et innlegg trykket i flere aviser.

Men i deler av det nordligste fylket har krefter fått nok. Valgkomiteen var splittet og det var dobbeltstemmen fra lederen, Peder Andre Amundsen, som innstilte Skogan foran Olufsen-Mehus.

– Skogan er den beste lagspilleren foran lokalvalget som snart kommer. Han kjenner distriktet og sakene godt og kan være vår direkte link inn til det sentrale partimiljøet, sier Amundsen til Vårt Land.

Vær så snill, ikke ha så sterke meninger om et valg dere ikke deltar i.

—  Helga Marie Bjerke, nestleder Troms og Finnmark KrF

Oppspill med kritikk – og støtterop

Når Vårt Land kontakter lokale politikere, rangeres kamp for bedre veier og gode kår for landbruket høyere enn verdikampen Olufsen-Mehus profilerer seg med nasjonalt. Men ett av de få sterke lokallagene i Finnmark, Alta KrF, har i en egen uttalelse varslet at de ikke lenger stiller seg bak fylkeslederen på grunn av utspillene.

– Han er for langt mot ytterkanten i mange saker enn det partiet har konsensus til å være, sier Erling-Christoffer Suhr til Altaposten.

Fra utsiden har det derimot kommet støtterop: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk argumenterte på lederplass at «det bør være plass til en Truls i KrF». En kristenkonservativ og nær kampfelle av Olufsen-Mehus, Simon Friis Larsen, i Rælingen KrF anser helgens avgjørelse som «KrFs reelle retningsvalg» om kristen identitet i partiet.

---

Fra brakvalg til toppen

  • Truls Olufsen-Mehus ble valgt som fylkesleder i Troms og Finnmark KrF i 2020 og var førstekandidat på stortingslisten i 2021.
  • Han var ordførerkandidat for KrF i Hammerfest og bidro til brakvalg med 9,4 prosent i den røde byen. KrF ble større enn Høyre.
  • Olufsen-Mehus er utdannet markedsøkonom og har bakgrunn fra reklamebransjen. Han har vært næringssjef og drevet gründerskap. På to år har følgere på Facebook økt fra 600 til 4000.

---

Lover nye utspill - uansett

I dette spennet er det altså et 30-talls lokale delegater som i et teams-møte skal avgjøre om Olufsen-Mehus fortsatt kan omtales som «KrF-topp». Troms og Finnmark KrF har bare 430 medlemmer.

– Organisatorisk er KrF mer å regne som en velforening sammenlignet med andre fylkeslag. I Finnmark ble KrF mindre enn partiet Demokratene, bemerker valgforsker Stein.

Hovedpersonen selv har ingen planer om å gi opp engasjementet, forsikrer han Vårt Land.

– Hvis du blir valgt, blir det den samme Olufsen-Mehus vi ser?

– Ja. Jeg vil ved nye utspill være tydeligere på om det er forankret noe sted, men fortsatt tydelig i meninger, svarer han.

Styremedlem Jonas Stein inder styremøte i UiT-styret.

Uker med Facebook-fart

– Er du ferdig med KrF om du ikke blir valgt?

– Nei. Blir jeg kastet, tar jeg det ikke som noe nederlag. Da åpner det seg andre dører. Jeg er nestleder i lokallaget og målet er jo å levere et brakvalg lokalt på nytt. Og jeg vil fortsatt være en samfunnsdebattant i nasjonale saker, svarer Olufsen-Mehus.

Vårt Land har sjekket aktivitetene hans på den offisielle Facebook-siden hans som KrF-politiker de siste tre ukene. Det er nær daglige utspill – enkelte dager flere. Det går i kritikk av koronapass og vaksinepolitikk, mulig «skeiv agenda» og ikke minst kritikk av radikal kjønnsideologi.

Anser kjønnsdebatt som «vinnersak»

I kommentarfeltene er det kritiske, men også flust av støttende røster, også fra Facebook-aktivister utenfor KrFs rekker. Om reaksjonene og det at han er omstridt, sier han:

– Jeg får få negative tilbakemeldinger. Men for synet mitt i kjønnsdebatt er det mye takknemlighet, selv om den ikke er tydelig utad. Når jeg treffer ledere og lokale KrF-ere er det dette de gjerne vil snakke om. Jeg er trygg på at dette er en vinnersak.

Widar Skogan, statssekretær for Olaug Bollestad

Rivalen? Har holdt seg i ro

Olufsen-Mehus publiserer også videoer på YouTube og TikTok. Med bakgrunn fra reklamebransjen har han lært seg produksjon og klipping av videoer.

Utfordrer Widar Skogan er rake motsetningen i sosiale medier. Han bedyrer at han knapt har publisert noe som helst etter at han ble lansert.

– Jeg la ut en Facebook-post om en sak vi fikk gjennomslag for i fylkestinget. Ellers har jeg holdt meg i ro, sier Skogan nøkternt om helgens ledervalg.




Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Mer fra: Nyheter