Lørdag var det duket for duell om vervet som fylkesleder i Troms og Finnmark KrF, et valg som også sprer politiske signaler i KrFs nasjonale landskap.
Sittende fylkesleder Truls Olufsen-Mehus ønsket gjenvalg, men har i løpet av de siste årene blitt en kontroversiell stemme i partiet. En delt valgkomite innstilte derfor Widar Skogan som ny fylkesleder.
Det var 28 delegater på det digitale fylkesårsmøtet lørdag. Valgkomiteens innstilling fikk 18 stemmer, mens Olufsen-Mehus fikk støtte fra 10 delegater. Dermed er Widar Skogan valgt som ny fylkesleder i Troms og Finnmark KrF.
Tro på et styrket KrF
Skogan rettet en takk til Olufsen-Mehus for hans innsats da han takket årsmøtet for tilliten.
– Det er viktig for KrF å ha mange synlige stemmer, sa Skogan til årsmøtet.
Widar Skogan er en sentrumsorientert veteran som sto på rød side under retningsvalget i 2018. I Solberg-regjeringen var han statssekretær for Olaug Bollestad i landbruksdepartementet.
Til årsmøtet sa han at han er klar for jobben med å bygge opp fylkeslaget og oppslutningen om KrF, en jobb som har blitt presserende for partiet som helhet etter at KrF havnet under sperregrensa i stortingsvalget i høst.
– Det handler om å fremstå som et politisk parti som gjør at de som er enige med oss, også stemmer på oss. Den utfordringen må vi løse i fellesskap. Klarer vi det, så vil KrF klare å reise seg, og det har jeg tro på, sa Skogan.

Kritikk for budsjettsprekk
– Jeg vil ikke ha verv som jeg ikke er ønsket i, så det er lave skuldre til dette, sier Olufsen-Mehus til Vårt Land etter valget.
– Widar er en skikkelig dyktig politiker og en likandes kar, så han blir en bra fylkesleder.
Olufsen-Mehus ble valgt som fylkesleder i 2020, og var førstekandidat på stortingslisten i 2021.
På årsmøtet fikk Olufsen-Mehus og fylkesstyret kritikk for å ha brukt over dobbelt så mye penger på stortingsvalgkampen som det fjorårets årsmøte budsjetterte med. Mens det vedtatte budsjettet satte av 150.000 kroner til valgkamp, hadde styret brukt nærmere 330.000 kroner. Dermed ble årsresultatet et underskudd på over 200.000 kroner.
Olufsen-Mehus forklarer at budsjettsprekken kom av økte reisekostnader for valgkamp i et fylke som strekker seg fra Harstad til Kirkenes.
Kontroversielle uttalelser
I sosiale medier, hvor Olufsen-Mehus har bygget seg en egen tilhengerskare, har han markert seg med en rekke utspill som går på tvers av partiets politikk. Det er disse ytringene som gjør ham omstridt i deler av KrF. Vårt Land kjenner til at det også sentralt er uro for at markeringene for ofte skaper uklarhet om hva partiet sentralt mener.
Vårt Land har tidligere gjort en gjennomgang av ulike ting Olufsen-Mehus har sagt og gjort de siste årene. Han har blant annet stått bak et opprop mot vaksinasjon av barn, lenket til flere kontroversielle nettsteder i et Nettavisen-innlegg om skeiv ideologi, og publisert flere innlegg på den nettsiden Steigan.no, kjent for å spre konspirasjonsteorier og falske nyheter.
Han har også støttet en partifelle som mente at Ukraina skapte «et blodbad for å skaffe sympati». På årsmøtet forklarte representanten for Alta lokallag at dette ble en utløsende faktor for å trekke støtten til Olufsen-Mehus.
På spørsmål om han nå angrer på å ha vært så frittalende, svarer Olufsen-Mehus at han har lært noe av tilbakemeldingene.
– Lærdommen er at jeg må være tydeligere når jeg går ut med noe som ikke er politisk forankret, sier han til Vårt Land.
[ Gjennomgang: Dette er Olufsen-Mehus' kontroversielle utspill ]
Ba andre holde seg utenfor
Sentralt i KrF har holdningen lenge vært klar: Det er fylkeslaget i nord som må velge sin leder. Første nestleder i Troms og Finnmark KrF, Helga Marie Bjerke, har i praksis bedt debattanter og andre politikere utenfra ligge unna:
– Vær så snill, ikke ha så sterke meninger om et valg dere ikke deltar i, skrev hun i et innlegg trykket i flere aviser.
Men i deler av det nordligste fylket var det flere som hadde fått nok. Valgkomiteen var splittet og det var dobbeltstemmen fra lederen, Peder Andre Amundsen, som innstilte Skogan foran Olufsen-Mehus.
– Skogan er den beste lagspilleren foran lokalvalget som snart kommer. Han kjenner distriktet og sakene godt og kan være vår direkte link inn til det sentrale partimiljøet, har Amundsen tidligere sagt til Vårt Land.
Amundsen har også gitt uttrykk for at det er nødvendig med et lederskifte for å få ro i partiet.
– Flere har gitt klare meldinger om at de vil trekke seg dersom Olufsen-Mehus fortsetter som leder, har Amundsen sagt til Dagen.
Da Vårt Land kontaktet lokale politikere før helgens valg, rangerte de kamp for bedre veier og gode kår for landbruket høyere enn verdikampen Olufsen-Mehus profilerer seg med nasjonalt.
[ Olufsen-Mehus: – Vi må velje mellom innvandring og bistand ]