Det brøt ut voldelige opptøyer i flere svenske byer i påsken etter at den kontroversielle politikeren Rasmus Paludan, leder for det danske partiet Stram Kurs, varslet at han skulle brenne Koranen under valgmøter. Flere politifolk og sivile ble skadet i opptøyene.
I etterkant ble lederen for partiet Kristdemokraterna (KD), Ebba Busch, intervjuet i programmet Ekots Lördagsintervjun i Sveriges Radio.
Der uttalte den svenske politikeren blant annet:
– Vi har altså minst hundre skadde politi, og det store spørsmålet som burde stilles nå, er: Hvorfor har vi ikke minst hundre skadde islamister, hundre skadde kriminelle, hundre skadde opprørssmakere?
Det skal ha kostet henne invitasjonen fra motemagasinet Elle og deres årlige fest, hvor politikeren i utgangspunktet var invitert, melder svenske Dagen.
– For mangfold og mot vold
Elle har forklart at inndragelsen av invitasjonen, som skjedde få dager før festen, var en felles beslutning fra redaksjonen.
«Elles verdier står for mangfold og mot vold i alle dens dimensjoner. Uttalelsen som har kommet fra KD-lederen i nyere tid er det motsatte av disse verdiene, og ikke noe vi ønsket skulle ta fokus fra gallaen», heter det i en skriftlig uttalelse til TV4 fra Aller Medias kommunikasjonssjef i Sverige.
Det har de seneste dagene blitt spekulert i om det var programlederen for gallaen, Karin «Kakan» Hermansson, som sto for beslutningen. Det har Aller Media avvist.
I et intervju med Dagens Nyheter skal Buschs venn, entreprenøren og podkastprofilen Anitha Clemence, ha sagt:
– Selv om jeg ikke støtter Ebbas uttalelse om politiet, synes jeg det er merkelig at hun blir straffet slik. Det er rart å la en vert på en galla diktere forholdene som her.
Vil ha strengere straff for vold mot politi
Ebba Busch’ uttalelser som endte i galla-konsekvenser, er ikke de første politikeren har uttalt om opptøyene i påsken. KD-lederen har komme med en rekke uttalelser, blant annet om å skjerpe straffen for personer som utøver vold mot politiet.
I et innlegg på Facebook adresserer hun ikke Paludans Koran-brenning direkte, men skriver at hun mener vold mot politiet bidrar til å undergrave tryggheten i samfunnet.
– Når ingen blir tiltalt, tror flere at det er fritt fram å begå samme lovbrudd. De som angriper politiet fortjener lang straff, skrev Busch.
Fram til 1976 fantes en spesiell lov for å angrep av tjenestemenn, som omhandlet for eksempel krenkelser av politiet, heter det i innlegget.
– Kristdemokraterna vil gjeninnføre det som lovbrudd i straffeloven, skrev hun.
[ Dette huset kan øydelegge neste val for KrF sitt svenske søsterparti ]