41 mennesker omkom i brannen i en koptisk kirke i Egypts hovedstad Kairo søndag 14. august. 19 av de døde var barn. For Mariam Habeib rammet tragedien ekstra hardt. Hun mistet seks familiemedlemmer.
Brannen rammet Abu Sifine-kirken i den tett befolkede bydelen Imbaba.
– Vår trøst er at de dro til himmelen sammen fordi de likte å være sammen i livet, sier Habeib til nyhetsbyrået AP, mens tårene renner nedover ansiktet hennes.
Frykten ble virkelighet
Mariam Habeib var på vei til jobb i en annen del av Kairo da hun plutselig fikk en telefon fra broren sin. Han fortalte henne at han hadde hørt at det brant i kirken Abu Sefein, og at deres eldste søster, Magda, og hennes døtre var der. Han fortalte at de skadde og drepte hadde blitt sendt til et sykehus en halvtimes kjøring unna. Habeib reiste dit så fort hun kunne.
Alle lå urørlige foran øynene våre
— Mariam Habeib
Synet som møtte henne var akkurat det hun hadde fryktet i sine verste mareritt.

Nevøen hennes, Mina Atif, hadde gjenkjent likene til sin mor, Magda, to av søstrene, Irine og Mirna, og Irines fem år gamle tvillingdøtre, Barcina og Mariam. Tvillingenes lillebror var fortsatt savnet, men det varte ikke lenge.
Etter kort tids leting så de sykehusarbeidere som bar en liten kropp pakket inn i et hvitt laken. Det viste seg å være den døde kroppen til Irines tre år gamle sønn Ibrahim.
– Alle lå urørlige foran øynene våre, sier sier hun til AP.
[ ‘Koptiske kvinner tvinges til konvertering’ ]
BRANN: Øyevitner forteller at brannen i Abu Sefein-menigheten brøt ut i et air condition-anlegg klokka åtte om morgenen.
Kollapset
Både Mariam Habeib og nevøen kollapset sammen med dusinvis av andre gråtende og pårørende som sørget utenfor sykehuset.
Branntragedien er en av de største i Egypt de siste årene. Etterforskningen så langt tyder på at en elektrisk kortslutning kan ha vært brannårsaken. En rapport sendt til det egyptiske innenriksdepartementet sier at brannen startet i en luftkjøler i kirkebygget. I følge NTB har påtalemyndigheten satt i gang etterforskning for å finne ut hva som har skjedd.

Det koptiske kristne samfunnet i Egypt er et av verdens eldste, og ikke fremmed for tragedier. Koptisk-ortodokse kristne, som er en minoritet i Egypt, har møtt dødelige angrep fra islamske ekstremister, restriksjoner på kirkebygging og utbrudd av sekterisk motivert vold de siste tiårene.
De koptiske kristne utgjør omtrent 10 prosent av befolkningen i Egypt, hvor de aller fleste innbyggerne er muslimer.
Bare en dag før brannen hadde hele storfamilien Habeib vært sammen for sin ukentlige samling i et hus bare noen skritt unna den brannherjede kirken.
– Det var en veldig vakker dag, og nesten som om de ønsket å si farvel, forteller Michael Ayad.
Han er gift med Nermin, et av Magdas to gjenlevende barn.
Til tross for at koptiske kristne i Egypt har opplevd forfølgelse og dødelige angrep, opplevde de massiv støtte fra andre egyptere og landets ledelse etter branntragedien.

---
Koptisk kristendom
- Koptisk kristendom tilhører kristendommens aller første troende og dens kirke ble i henhold til tradisjonen etablert av evangelisten Markus i Egypt på midten av det 1. århundre (rundt år 42 e.Kr.).
- Den egyptiske kirke, nå mer enn 1900 år gammel, tilhører de orientalske ortodokse kirker, og den koptiske kristendoms sete i Alexandria har eksistert siden kirkemøtet i Kalkedon i 451.
- Kirkens leder er titulert «Pave av Alexandria og Patriark av St. Markus’ Hellige Stol». Mer enn 95 % av Egypts kristne, koptere, tilhører Den koptiske ortodokse kirke.
- I tillegg til de koptisk ortodokse eksisterer også andre koptiske kirker, som Den koptiske katolske kirke og Den koptiske protestantiske kirke.
Kilde: Wikipedia
---