Nyheter

Senterpartiet lener mot å fjerne tiggeforbudet – SV jubler

TIGGEFORBUD: I 2016 sto Senterpartiet i front for å innføre lokale tiggeforbud. Til høsten kan de være med på å felle forbudet.

I 2013 gikk Senterpartiet inn for å få et nasjonalt tiggeforbud i Norge. I 2015 snudde de, og ville heller gi kommunene mulighet til å innføre lokale tiggeforbud. Nå lener partiet mot å fjerne forbudet i sin helhet.

I høst vil SV fremme et forslag om å fjerne kommunenes mulighet til å ha lokale tiggeforbud. Senterpartiet møter forslaget med et «åpent sinn», skriver Bergens Tidende.

I januar i år ble Sveits dømt av Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg for å ha bøtelagt en kvinne for tigging og senere varetektsfengslet henne i fem dager da hun ikke kunne betale boten på 500 sveitsiske franc. Domstolen mente Sveits krenket Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel åtte (respekt for privat- og familieliv).

Andreas Sjalg Unneland (SV) sier at det ikke er noen automatikk i at SV støtter regjeringens forslag til reversering av domstolsreformen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– I lys av denne dommen tenkte vi at det var på plass å fremme dette forslaget for Stortinget. Vi har ganske liknende lovgivning som Sveits når det gjelder tigging, og vi kan ikke ha en lovgiving som risikerer å bryte med menneskerettighetene, sier Andreas Sjalg Unneland (SV), medlem av Stortingets justiskomité, til Vårt Land.

Politiet vil fjerne forbudet

Ivar B. Prestbakmo sitter i Stortingets justiskomité for Senterpartiet.

– Det er kun Bjørnafjorden som fremdeles har et tiggeforbud i dag. Det illustrerer at behovet for et forbud er begrenset, sier han til Vårt Land.

ÅPNER OPP: Ivar B. Prestbakmo fra Senterpartiet mener det......

Bjørnafjorden ligger i Vestland, og er sammenslått av de to tidligere kommunene Os og Fusa. Politiet i kommunen sa til BT at de vil fjerne tiggeforbudet. Også ordføreren vil fjerne forbudet, men ble nedstemt i kommunestyret.

– Politiet har pekt på at man har andre lovformuleringer som kan tas i bruk hvis tigging skulle blitt et uhåndterlig problem, sier Prestbakmo.

Samtidig løfter han fram at kommunenes egen selvbestemmelse er et viktig argument mot å fjerne forbudet.

Avviser at forslaget var feilslått

Han understreker at Senterpartiet ikke har nådd en konklusjon enda, men vil vurdere saken når SV sender inn forslaget sitt til Stortinget.

– Tigging er ikke bra, særlig fordi det ofte henger sammen med bakmenn som har interesser mot å forby tigging lokalt. Men når det viser seg at det kun er én kommune som har behov for forbudet, kan man kanskje heller benytte seg av andre lovparagrafer som er mer treffsikre for å stanse tigging.

Men Prestbakmo avviser at det var feilslått å innføre lokale tiggeforbud i 2016.

– Det var et større problem for noen år siden enn det er i dag, og da var det et større behov for forbudet. Man kan ikke automatisk konkludere med at det var feilslått bare fordi behovet ikke er like stort i dag.

– Kriminaliserer det å være fattig

– Det er grunnleggende feil å gjøre det ulovlig for mennesker å be om hjelp, sier Unneland (SV).

Et nasjonalt tiggeforbud ble opphevet av et enstemmig storting i 2005, men gjeninnført av Solberg-regjeringen i 2016.

– Det var direkte menneskefiendtlig å gjeninnføre forbudet. De kriminaliserte det å være fattig, mener Unneland.

Han er glad for å se at det kommer signaler fra flere hold om at det ikke er behov for et tiggeforbud lenger.

– Ingenting vil glede meg mer enn hvis Senterpartiet ser at dette er en utdatert politikk.

Idun Kjøl Wiig

Mer fra: Nyheter