Tidlig onsdag kveld er så godt som alle stemmene talt opp. Det betyr at søndagens valgresultat nærmer seg en endelig avgjørelse:
Den borgerlige blokken i Riksdagen øker ledelsen og ser ut til å få tre mandater mer enn den rødgrønne - 176 mot 173 mandater.
Med bare 24 valgdistrikter igjen å telle hadde Moderaterna-leder Ulf Kristerssons regjeringsalternativ på høyresiden 49,6 prosent av stemmene, mens de rødgrønne partiene bak statsminister Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna hadde 48,9 prosent av stemmene.
Allerede mandag hadde Kristersson møter med lederne i Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L) og Sverigedemokraterna (SD).
Før valget ble det klart at dersom de fire borgerlige partiene klarer å bli enige om en regjering eller en politisk samarbeidsavtale, kan KDs leder bli visestatsminister.
Ved syvtiden onsdag kveld erklærte KD-leder Ebba Busch borgerlig valgseier på sin Instagram-profil, melder SVT.
KD går tilbake ett prosentpoeng
Det var imidlertid en skuffet Ebba Busch som talte til kjernetroppene sent søndag kveld:
– Selvsagt håpet vi på et bedre resultat.
Men, la hun til, det viktigste for KD er at den borgerlige blokken styrer mot et maktskifte. Selv kan Busch bli nummer to i en ny regjering.
For fire år siden ledet Busch KD til et brakvalg. De fikk en oppslutning på 6,3 prosent, noe som var en framgang på hele 1,8 prosentpoeng.
I år falt KD markant tilbake. Bare 5,3 prosent av velgerne valgte KD i stemmeavlukkene.

Mistet tusentall velgere
Bakgrunnstallene fra SVT som viser hvor velgerne vandret, viser at av dem som stemte KD i 2018, valgte i år:
- 22 prosent Moderaterna.
- 15 prosent Sverigedemokraterna.
- 7 prosent Socialdemokraterna.
- 5 prosent Liberalerna.
- 4 prosent Centerpartiet.
[ Svensk KrF-leder kan bli nestsjef i ny regjering ]
Fikk noen tilbake
Men KD tok også noen velgere fra andre parti, men i sum utgjorde de langt færre enn de som stakk:
- 6 prosent fra Moderaterna.
- 4 prosent fra Liberalerna.
- 4 prosent fra Centerpartiet.
- 3 prosent fra Sverigedemokraterna.
- 2 prosent fra Socialdemokraterna
Krangler om bistand
Forhandlingene mellom Sverigedemokraterna og de tre nære politiske vennene Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterne, blir harde.
En sak blir særlig vanskelig: bistand.
L og KD er sterke motstandere av å kutte i bistanden, mens M vil kutte noe og SD svært mye. I år er Sveriges bistandsbudsjett på nesten 56 milliarder kroner.
Selvsagt håpet vi på et bedre resultat
— Ebba Busch, leder i KD
Løfte kristne verdier
Før sa KDs leder til Vårt Land at det overordnede valgløftet til kristne kjernevelgerne er at en ny regjering vil løfte kulturarven og kristenverdiene langt høyere enn dagens.
Hun lovet også at kristne organisasjoner og forsamlinger inkluderes «fra start».
– Ikke sånn etterpå. Slik har det jo har vært med dagens regjering. Det er bare å se på pandemihåndteringen, der tiltak for kultursektoren og alt annet kom først. Det var utenfra vi da måtte presse endringer frem.
---
Valget i Sverige
- Onsdag var sene forhåndsstemmer og sene utenlandsstemmer i 314 såkalte «oppsamlingskretser» rundt omkring i Sverige talt ferdig, rundt 200.000 stemmer.
- Da søndagens valg var over, ledet den borgerlige blokken med minste mulige margin – 175 mandater mot den rødgrønne blokkens 174. Ledelsen i antall stemmer lå på bare 47.000.
- De sene forhåndsstemmene kommer fra personer som ikke kunne eller ville stemme ved sitt anviste valglokale på valgdagen søndag. De avga istedenfor stemmer i et forhåndsstemmelokale i løpet av helgen. Anslagsvis en tredel av stemmene kommer fra sene utenlandsstemmer.
---