Nyheter

– Samfunnet trenger tid til å fordøye dette

BANEHEIA-SAKEN: Viggo Kristiansen vil trolig bli frikjent for Baneheia-drapene etter å ha sonet et halvt liv i fengsel. – For oss som står utenfor, er det viktigste vi nå gjør å akseptere det som har blitt sagt av rettssamfunnet, sier teolog Paul Leer-Salvesen.

– Storsamfunnet Kristiansand vil trengte tid til å fordøye dette, sier teologi-professor Paul Leer-Salvesen.

Han er bosatt i Kristiansand, og har i en årrekke skrevet om temaer som skyld, forsoning og tilgivelse. Salvesen sikter til fredagens uttalelser fra riksadvokat Jørn Sigurd Maurud, som sier at Viggo Kristiansen er uskyldig i Baneheia-saken og må frifinnes. Det sa Maurud på en pressekonferanse hvor han også beklaget til Kristiansen.

Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års forvaring for drapene og voldtektene av Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10), som begge ble funnet i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. I tillegg ble Jan Helge Andersen dømt til 19 års fengsel. Han ble frifunnet for drapet på Paulsen.

FRI: Viggo Kristi­ansen da han ble løslatt i fjor.

Kristiansen satt i fengsel i 19 år fram til 2021, da han ble løslatt i forbindelse med at saken ble gjenopptatt. Han har hele tiden bedyret sin uskyld.

– Jeg har båret på en ryggsekk i 21 år og i dag føltes det som om 40 kilo datt av. Dette har vært mitt livs kamp. Å herregud jeg har en deilig følelse nå. Det å gå her i skogen, uten å møte et menneske, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Uttalelsene til riksadvokaten kommer etter at Oslo-politiet gjennom en ny etterforskning i gjenopptakelsessaken, har kommet fram til at det ikke er bevis for at Kristiansen har deltatt i drapene. I den nye etterforskningen ble det gjort flere nye DNA-funn som knytter Andersen til begge drapene, men ingen DNA-funn som knyttet Kristiansen til noen av dem.

---

Baneheia-saken

  • Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i mai 2000.
  • De tidligere kameratene Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt for ugjerningene.
  • Kristiansen ble i Agder lagmannsrett i 2002 dømt til 21 års forvaring, mens Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Sistnevnte ble løslatt i januar 2016.
  • I 2021 fikk Viggo Kristiansen saken sin gjenopptatt. Han ble senere løslatt fra Ila fengsel.
  • Oslo-politiet har etterforsket saken på nytt. Nå mener Riksadvokaten at Viggo Kristiansen er uskyldig og må frifinnes.
  • Riksadvokaten samtykker til at det ikke behøver å være noen ny hovedforhandling. Formelt blir det nå opp til Borgarting lagmannsrett å avsi en frifinnende dom for Kristiansen.
  • Kilde: VG.no

---

– Må akseptere det rettssamfunnet sier

Nyheten om at Kristiansen sannsynligvis blir frikjent, er en lettelse også for hans familie og pårørende.

– Én ting er de berørte, og så har man byen Kristiansand og hele Norge, påpeker Salvesen, og legger til:

– Det viktigste for oss som står utenfor, er å akseptere det rettssamfunnet sier. Og det de sier er at Viggo Kristiansen er uskyldig. Riksadvokaten sier at det er en utvilsom konklusjon. Da må byen akseptere det, sier Salvesen.

Han påpeker at rettsstaten har feilet.

– Men så har de til de grader beklaget i dag.

I tillegg til riksadvokaten, har Agders statsadvokatembeter og politidirektøren beklaget overfor Kristiansen.

– Politimester i Agder kom med en veldig sterk uttalelse hvor han viste både empati og ikke et fnugg av forsøk på å bortforklarte at etaten har feilet, sier Salvesen.

– Stor medlidenhet for ofrenes familie

Blir frifinnelsen formell med en dom fra Borgarting lagmannsrett, som er de neste som skal ta stilling til saken, betyr det at drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) blir stående uløst. Bistandsadvokat Audun Beckstrøm, som representerer foreldrene til de drepte barna, sier til NRK at foreldrene nå «sitter igjen med flere spørsmål enn svar».

– De ønsker rettferdighet for sine to elskede døtre. Hva vet man egentlig med sikkerhet om hva som skjedde? Var det én eller to gjerningsmenn, sier Beckstrøm.

Riksadvokaten sier at det er en utvilsom konklusjon. Da må byen akseptere det

—  Paul Leer-Salvesen

Salvesen mener at man nå har å gjøre med forskjellige typer sorgreaksjoner.

– At andre som er mye nærmere i smerte på offersiden, har det forferdelig tungt i dag, er en annen historie. En fryktelig tung historie. Jeg har stor medlidenhet med offerfamilien i dag, og forsåvidt med alle andre berørte.

Salvesen, som har skrevet mye om tilgivelse, sier han vil være «forsiktig med å blande inn forestillinger om tilgivelse nå».

– En forsoning begynner refleksivt. Man må forsone seg selv med det som har skjedd. Det gjelder først og fremst de som har mistet noe, men også de rundt. Det er tøft arbeid. Hvorvidt det er å komme lengre i en relasjonell forsoning, men det er i så fall noe som er lengre fram i tid.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen. Han skriver primært om Den katolske kirke - tradisjon og trender, ekteskap og abort, diskusjoner om liturgi og teologi og mer. Reymert dekker også Den nordisk-katolske kirke og Den ortodokse kirke. Han har seks års erfaring som journalist og bachelorgrad i statsvitenskap. Han er også avisens quizmaster og forvalter av Spørrebanken.

Mer fra: Nyheter