Siden oktober 2022 har hundretusener av mennesker blitt fordrevet i provinsen Nord-Kivu i Øst-Kongo. Årsaken er offensiven til opprørsgruppa M23 – en gruppe bestående av kongolesiske tutsier, som Kongo mener står i ledtog med nabolandet Rwanda.
I forrige uke brøt det igjen ut harde kamper mellom regjeringsstyrker og opprørsgruppa M23, som Rwanda anklages for å støtte, melder NTB.
Kirkens Nødhjelp forteller på telefon fra Kongo til Vårt Land om en svært krevende arbeidssituasjon. I begynnelsen av uken måtte ansatte i Goma bli hjemme fordi det var for farlig å reise til kontoret.
Stort behov for vann, hjelp og beskyttelse
– Det er nokså dramatisk det som skjer i områdene nå. Mandag denne uken ble et FN-helikopter skutt på, og en person i helikopteret ble drept, en annen alvorlig skadet. I tillegg har nå M23 klart å finne en ny alternativ rute inn til Goma, som setter byen på nytt i fare, sier Stephan Trellu, landansvarlig for Kirkens Nødhjelp i Øst-Kongo:
– Mange mennesker har flyktet fra krigsområdene og lever i flyktningleirer nær Goma. Men vi og våre partnere kommer for øyeblikket ikke inn i områdene som disse menneskene har flyktet fra. Risikoen er for stor. Men vi fortsetter med å gi bistand til den fordrevne befolkningen. Det er stort behov for medisinsk hjelp, vann og beskyttelse.
Øst-Kongo regnes som ett av de farligste områdene i verden. Om lag 130 ulike væpnede grupper er aktive i området, ifølge amerikanske anslag. Bruk av tortur og seksuell vold er svært utbredt, skrev NTB denne uken.
Forteller rystende historier fra Øst-Kongo
Før jul meldte NTB at FN letter på våpenembargo mot Kongo og forlenger fredsbevarende oppdrag. Det har kommet mange rystende historier fra Kongo og M23. Ansatte i Kirkens Nødhjelp forteller at de kjenner sikkerhetssituasjonen på kroppen. De jobber med å sørge for å nå frem med rent vann og livsviktig hjelpe overlevende etter vold mot kvinner og barn, men nå kommer de ikke inn i de opprørskontrollerte områdene.
Ifølge Kirkens Nødhjelp har opprørsbevegelsen M23 nektet påbud om å åpne nødhjelpskorridor inn i de opprørskontrollerte områdene.
– Sikkerhetsbildet i Kongo er svært utrygt nå. Vi når ikke de som trenger hjelp i konfliktområder. Det er stort behov for humanitær bistand, men tilgangen til enkelte områder er for farlig.
Nylig forhandlet OHCHR (FNs høykommissær for menneskerettigheter) sammen med Det internasjonale sikkerhetskontoret og Unicef om å få åpnet en nødhjelpskorridorer for å få tilgang til områdene. Det nektet M23.
Organisasjonene er øyeblikket derfor fortsatt i forhandlinger for å bringe inn humanitær hjelp til sivilbefolkningen.
Onsdag 8. februar drepte fredsbevarende soldater fra FN åtte sivile i sammenstøt som brøt ut under et angrep på en FN-kolonne øst i Kongo, det meldte NTB. Ifølge Redd Barna er om lag 120.000 mennesker er drevet på flukt som følge av nye kamper i den østlige delen av Kongo
---
Kongo
- 23. mars-bevegelsen (M23) er en opprørsbevegelse som har kjempet mot regjeringen i Kongo (Den demokratiske republikken Kongo) siden 2012. Opprørerne tilhører folkegruppen tutsi, og mange av dem kommer fra nabolandet Rwanda.
- Gruppen har sin opprinnelse i den tidligere militsen til den brutale krigsherren Laurent Nkunda. Militsen ble integrert i Kongos regjeringshær i 2009.
- Kongo er Afrikas nest største land og har drøyt 81 millioner innbyggere.
- Belgisk koloni fra 1884 til 1960.
- Svært rikt på råvarer og verdifulle metaller og mineraler, plyndret gjennom generasjoner av andre land og utenlandske selskap, opprørsgrupper og kriminelle.
- 77 prosent av innbyggerne lever under fattigdomsgrensa, og landet regnes som et av verdens mest korrupte.
- Grenser til ni land og er tilholdssted og slagmark for opprørere fra flere av dem.
- Kongos første demokratisk valgte statsminister Patrice Lumumba ble styrtet og drept i januar 1961.
- Kuppet ble ledet av landets USA- og Belgia-støttede hærsjef Mobutu Sese-Seko, som fire år senere utropte seg selv til diktator og styrte med hard hånd i 32 år.
- I 1997 ble Mobutu styrtet av opprørslederen Laurent-Désiré Kabila og flyktet til Marokko der han døde av kreft.
- Kabila ble selv drept av en livvakt i 2001, og den 29 år gamle sønnen Joseph Kabila overtok tronen.
- Joseph Kabila vant de kaotiske valgene i 2006 og 2011, som begge var preget av vold.
- Presidentvalget som skulle ha vært holdt i 2016, ble først utsatt i ett år, deretter ett til.
- 30. desember 2018 gikk valget av stabelen for 40 millioner stemmeberettigede.
- 10. januar kunngjorde valgkommisjonen et foreløpig resultat av presidentvalget:
- Felix Tshisekedi (55) fra landets eldste opposisjonsparti, Unionen for demokrati og sosial framgang (UDPS), får 38,6 prosent.
- Tidligere oljedirektør Martin Fayulu (62), som representerer en rivaliserende opposisjonskoalisjon, får 34,8 prosent.
- Regjeringspartiet PPRDs kandidat Emmanuel Ramazani Shadary (58) fikk 23,8 prosent.
---