Annenhvert år siden 2011 har kretsen rundt avisa Norge Idag arrangert den kristenkonservative konferansen Oslo Symposium. Inntil 2021 satt tidligere assisterende redaktør i Norge Idag, Bjarte Ystebø, i førersetet. Da han trakk seg fra stillingen i kjølvannet av konflikten i fjor, ble det også strid om eierskapet til konferansen.
Både Ystebø og den nåværende ledelsen i Norge Idag mener at de eier navnet «Oslo Symposium». I februar i år søkte begge parter Patentstyret om å få registrere navnet som et beskyttet varemerke med enerett til å bruke det.
Søknadene kom henholdsvis fra organisasjonen Kristenfolket, nå omdøpt til Kristen Media Norge, hvor Ystebø er styreleder, og Kristen Mediaallianse Holding AS, som er et datterselskap av Norge Idag.
[ Oslo Symposium: Israel, falske nyheter og lett uenighet i kristenmedia ]
Ikke særpreg
I mars ga patentstyret en foreløpig konklusjon om at varemerket Oslo Symposium ikke kunne registreres. Søkerne fikk frist til i begynnelsen av juni til å komme med innsigelser, men ingen av dem har gjort det.
Dermed er saken henlagt, og verken Sæle-fløyen eller Ystebø-fløyen kan gjøre eksklusivt krav på navnet fremover.

I sin foreløpige konklusjon mener Patentstyret at navnet Oslo Symposium ikke oppfyller kravet til særpreg i Varemerkeloven.
«Varemerket består av teksten Oslo Symposium. Oslo er hovedstaden i Norge og Symposium kan bety ‘møte/konferanse’. Merketeksten Oslo Symposium vil kunne oppfattes som en konferanse som finner sted i Oslo», skriver de.
– Det var som forventet. Navnet er for generelt beskrivende til at det er egnet for patent, melder sideordnet sjefredaktør Trine Overå Hansen i Norge Idag til Vårt Land.
Også Ystebø forklarer at han kom til samme konklusjon etter å ha sett Patentstyrets foreløpige vurdering.
– Jeg er ikke overrasket over at ingen fikk tildelt den rettigheten, og har ikke lyst til å bruke verken mer penger eller krefter på et juridisk spor knyttet til dette, sier han til Vårt Land.
– Alle ser at det egentlige Oslo Symposium arrangeres av oss, og det får i denne omgang være tilstrekkelig, legger han til.
Konkurrerende konferanser
Fjorårets generalforsamling i Norge Idag ble åsted for en intens maktkamp der fullmakter fra avisens nær 3.000 aksjeeiere ble avgjørende for utfallet. Bakgrunnen var to konfliktpunkter:
Ifølge Bjarte Ystebø var han lovet å få ta over som sjefredaktør da Finn Jarle Sæle fylte 75 år. Tilbudet kom imidlertid med en klausul om at Sæle ville beholde rollen som publisher, og dette ønsket ikke Ystebø.

I tillegg var det planlagt en aksjeemisjon, som etter Ystebøs mening ville medføre at Sæle-familien fikk kontroll over avisa. Dette var hovedargumentet for Ystebø da han valgte å ta en åpen konflikt på generalforsamlingen.
Som følge av splittelsen går det i år to forskjellige Oslo Symposium av stabelen. Sæle-fløyens symposium ble avholdt i april, mens Ystebøs er planlagt til august.
– Det er sikkert en kjedelig situasjon for begge parter. Er det aktuelt å skifte navn?
– Nei, vi har ingen sånne planer. Men som med alt annet må vi være åpen for å forandre på ting hvis det er hensiktsmessig, sier Ystebø.
Heller ikke Norge Idag har planer om navneendring for symposiet i 2025, ifølge Overå Hansen.
– Vi fortsetter som vi alltid har gjort med våre prosjekter selv om en medarbeider velger å slutte i Norge Idag, melder hun.
---
Oslo Symposium
- Politisk og kristenkonservativ konferanse arrangert hvert valgår siden 2011.
- Tidligere symposier er arrangert av organisasjonen Kristenfolket, avisa Norge Idag og organisasjonen Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ).
- Tidligere assisterende redaktør i Norge Idag, Bjarte Ystebø, ledet arbeidet med konferansen.
- Etter splittelsen i Norge Idag kjører de to fløyene nå hver sin konferanse. Begge gjør krav på navnet Oslo Symposium.
- Sæle-fløyens symposium skjedde helga 21.-23. april.
- Ystebø-fløyens symposium er planlagt 18.-19. august.
---
[ Ny aksjeoversikt: Sæle-familien fester grepet om Norge Idag ]