Utdanningsdirektoratet (Udir) gir den kristne skolen Olavsborg et endelig nei til å flytte fra Sarpsborg til Fredrikstad.
Se hva de svarer lenger ned i saken.
Skolen ble startet av medlemmer i menigheten Troens Ord i Sarpsborg. I 2022 slo menigheten seg sammen med Zoe kirken i nabobyen Fredrikstad, og skolen ønsker derfor også å flytte til nabokommunen.
Det var Verdinytt som meldte om avslaget først.
Fikk nei til å flytte
Saken endte med at kommunen sendte en negativ uttalelse om skoleflyttingen, begrunnet i to forhold:
- Elevplasser i denne størrelsesorden vil få budsjettmessige konsekvenser for den offentlige skolen.
- Flere elevplasser i private skoler kan bidra til økte sosiale forskjeller.
Udir avviser kommunens argumentasjon om økte sosiale forskjeller, men gir medhold i det første punktet som angår skoleøkonomien. Dermed avslår de søknaden om å flytte grunnskolen.
Skolens styreleder, Remi Høidahl, er skuffet over Udirs avslag.
– Begrunnelsen hviler på utrolig svakt grunnlag, sukker han.
Mener kommunene får vetorett
Kristne Friskolers Forbund (KFF) mener det er svært sjelden at en skole får avslag på å flytte fra én kommune til en annen.
– Dette er en skole som allerede er i drift og har vist sitt eksistensgrunnlag, så en skulle tro at det var få grunner til å si nei til flytting, sier fungerende generalsekretær Helge Vatne.
Han reagerer på at Udir gir avslag på en generell begrunnelse om økonomiske konsekvenser, uten at det pekes på konkrete, lokale forhold.
– Det er riktig at det kan føre til at Fredrikstad kommune får redusert overføring fra staten, men de får også reduserte utgifter siden de skal betjene færre elever.

I fjor gjorde regjeringen endringer i privatskoleloven. Nå slår loven fast at vertskommunenes utsagn skal tillegges «vesentlig vekt» når private skoler skal godkjennes.
I forarbeidene til loven presiserte regjeringen at det ikke betyr at kommunene skal ha en vetorett.
Vatne mener imidlertid at avslaget i denne saken i praksis gir kommunene en slik vetorett.
– Argumentet som kommunen bruker her er generelt, og vil derfor kunne gjelde nye friskoler i alle kommuner, sier Vatne.
KrF: – Ideologi får styre
Han får støtte fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF).
– Dette var det vi advarte mot da regjeringen foreslo lovendringen: at det egentlig er ideologi som får styre, og at kommunene i praksis får vetorett.
Dette var det vi advarte mot da regjeringen foreslo lovendringen: at det egentlig er ideologi som får styre, og at kommunene i praksis får vetorett
— Kjell Ingolf Ropstad, KrF

Han er også uenig i kommunens argumentasjon i saken om at færre skoleplasser i den offentlige skolen gir økte kostnader.
– Det kan være lokale, økonomiske forhold som spiller inn, men jeg oppfatter ikke at det er tilfellet her, sier Ropstad.
Udir: – Alle vurderes individuelt
Udir avviser på sin side at vertskommune får vetorett mot å etablere nye skoler.
– En uttalelse fra kommunen må være begrunnet for at den skal vektlegges, men skal i henhold til dagens privatskolelov tillegges vesentlig vekt, sier seniorrådgiver Øystein Rovde i Udir i en e-post til Vårt Land.
– Vil enhver kommune kunne få tilsvarende medhold i Udir?
– Alle søknader vurderes individuelt. Hvorvidt Udir mener at en etablering medfører negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet avgjøres på bakgrunn av en skjønnsmessig vurdering i det enkelte tilfellet.
– Påstander uten rot i virkeligheten
Skoleflyttingen vakte sterke reaksjoner da saken ble behandlet i Fredrikstad kommune i mai i fjor. Bymiljølistas Gøran Karlsen gikk så langt som å kalle religiøse skoler med en bokstavtro lære for «et skrekkscenario», meldte Fredrikstads blad.
Kommunen mener skolen kan gi økte sosiale forskjeller, siden de oppfatter at barna i skolen har sin tilhørighet i det samme miljøet både i skolen og på fritiden. Det reagerer Høidahl på.
– Skolen representerer et bredt spekter av samfunnet, inkludert elever som kan falle utenfor i en større sammenheng. Elever som har opplevd mobbing andre steder har funnet et trygt og inkluderende miljø her. Dette er rett og slett påstander uten rot i virkeligheten, sier Høidahl.
Olavsborg kristne skole har valgt å ikke klage på vedtaket, og vil derfor fortsette driften i Sarpsborg kommune. Det kan i stedet være aktuelt å søke om å opprette en ny skole i Fredrikstad på et senere tidspunkt, opplyser Høidahl.