– Huset vårt er i Bergen, og det er der Sindre og jeg bor, selv om det har vært mange år med pendling til Oslo, sier Erna Solberg til Vårt Land.
Torsdag ettermiddag brakte DN nyheten om at Sindre Finnes har solgt sine aksjer og sagt opp jobben som fagsjef i Norsk Industri.
Finnes planlegger å ha Bergen som base for sitt videre arbeidsliv, skriver han i et Facebook-innlegg.
Slik kan han spare kona og Høyre-lederen for vanskelige spørsmål om habilitet og sikkerhet i valgkampen etter aksjeskandelen i 2023.
Bergen – men ikke besøksforbud i Statsministerboligen
Vårt Land har spurt om by-byttet betyr at Finnes ikke blir med til statsministerboligen dersom Høyre-lederen skulle bli statsminister på nytt.
Da Solberg var statsminister fra 2013 til 2021, bodde de begge i praksis i statsministerboligen. Nå skal Finnes etter planen ha Bergen som hovedbase, etter det Vårt Land kjenner til.
– Da jeg var statsminister forrige gang jobbet Sindre i Oslo og vi hadde yngre barn. Nå er barna blitt store, og hvis Sindre begynner å jobbe fra Bergen vil han naturlig nok være mer der denne gangen, sier Solberg.
Høyre-lederen utelukker ikke i sin uttalelse at ektemannen kan komme til å oppholde seg i statsministerboligen i blant, men sier at begge formelt vil være bosatt i Bergen fortsatt.
– Det vil jo da også være en veldig god grunn for meg til å være oftere i Bergen, selv hvis jeg skulle være så heldig å få bli statsminister igjen. Den hverdagslogistikken skal vi nok finne ut av på en god måte, sier Solberg.
Langvarig aksjeskandale
Rett etter lokalvalget i 2023, avslørte E24 at Sindre Finnes hadde gjort flere tusen aksjehandler mens Solberg var statsminister. Økokrim vurderte å starte etterforskning, men la vekk saken.
Avsløringen til E24 førte til måneder med kritiske spørsmål fra pressen om saker der Erna Solberg var, eller kunne ha vært, inhabil som statsminister.
Det ble også reist spørsmål om hvorvidt Solberg kunne bli statsminister igjen, dersom Sindre Finnes skulle bo i statsministerboligen.
Solbergs fremtid som Høyre-leder kom også opp til diskusjon, men både hun og partiet konkluderte til sist med at hun var en styrke for partiet og burde fortsette.