Fredag la regjeringen frem sin handlingsplan mot muslimfiendtlighet. Den inneholder 30 tiltak som skal motvirke diskriminering og fordommer mot muslimer fram mot 2030.
11. november ble en tilsvarende handlingsplan mot antisemittisme offentliggjort.
Men Antirasistisk Senter mener begge planene har «alvorlige svakheter».
– Mange av tiltakene mangler et særskilt fokus på jøders og muslimers situasjon, hevder Umar Ashraf, påtroppende daglig leder for Antirasistisk Senter, i en pressemelding.
Vil ha mer etterforsking
Ashraf roser initiativet, men mener tiltakene som skisseres er for enkle og tidvis for generelle. Han etterlyser mer målrettede tiltak og en bedre forståelse av de spesifikke utfordringene muslimer og jøder møter.
Som eksempler viser han til tiltaket som handler om å styrke politiets kompetanse på hatkriminalitet.
– Planene inneholder nødvendige punkter som «styrket politikompetanse om hatkriminalitet», men dette blir litt for passivt, for det må følges opp med økt ressursbruk på etterforskning og forebygging av rasismesaker som meldes inn til politiet.
Ashraf mener altfor mange saker nå blir henlagt.
– De får rett og slett ikke prioritet.
Antirasistisk senter skriver videre at «sikkerhetsaspektet må styrkes for å sikre et tryggere samfunn for muslimer og jøder i Norge».
Støre: – Godt forankret
På lik linje med Antirasistisk senter, ønsker Muslimsk Dialognettverk (MDN) mer konkretisering fra regjeringens side. De savner også at muslimske aktører blir inkludert, skriver NTB.
– Jeg er bekymret for at tiltak som bare gjennomføres «så lenge det er budsjett for det», risikerer å bli skjøvet til side når andre prioriteringer dukker opp. Det vi trenger, er dedikerte midler, en konkret finansieringsplan og en garanti for at tiltakene blir gjennomført, sier nestleder Arshad Jamil i MDN.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier imidlertid til NTB at det har vært god dialog med muslimske organisasjoner. Han opplever at de 30 punktene er godt forankret med MDN og Islamsk Råd Norge (IRN).
– Vektlegger kunnskap
Støre fremhever at handlingsplanen mot muslimfiendtlighet særlig utmerker seg ved å vektlegge kunnskap.
– Det som er spesielt med denne planen, er særlig understreking av kunnskap, systematisk innhenting av kunnskap og forskning. Får vi det, så har vi bedre grunnlag for de konkrete tiltakene, sier han.
Planen inneholder en formaliseringen av en muslimsk veiviserordning inn mot skoleelever. Blant andre tiltak er en strategi for å styrke evnen til å motstå desinformasjon. Det skal også hentes inn kunnskap om muslimers situasjon i møte med det norske samfunnet – og jobbes mer mot hatprat.
– Mange er vettskremte
Ashraf i Antirasistisk fremhever at kunnskaps- og dialogarbeid er viktige tiltak, så også mer mangfoldskompetanse i politiet. Samtidig etterspør han en «enda mer offensiv satsing».
– Regjeringen må forstå hva som skaper utenforskap. Mange muslimer er vettskremt av ytterliggående miljøer som brenner hellige bøker utenfor koranskolen hvor barna deres går, og jøder føler seg utrygge fordi graven til avdøde familiemedlemmer blir vandalisert, sier han i pressemeldingen.