Nyheter

Et økende antall israelske soldater nekter å delta i Gaza-krigen

ISRAEL: Den israelske soldaten Yotam Vilk forteller at bildet av israelske soldater som dreper en ubevæpnet palestinsk tenåring i Gaza, er brent inn i hukommelsen hans.

Vilk er en av et økende antall israelske soldater som kritiserer Israels 15 måneder lange krigføring i Gaza, og som nå nekter å tjenestegjøre videre. Vilk og andre soldater forteller at de har sett eller gjort ting som krysser en etisk grense for dem.

Det er få som våger å stå fram med sin kritikk. Det er bare rundt 200 soldater som har undertegnet et brev der de sier at de vil slutte å kjempe dersom regjeringen ikke undertegner en våpenhvile. Men soldatene mener de bare er toppen av isfjellet og oppfordrer andre soldater til å stå fram.

– Sees ikke som mennesker

Viik tjenestegjorde som offiser i panserkorpset. Han forteller at instruksene var å skyte enhver uautorisert person som kom inn i den israelskkontrollerte buffersonen, Netzarim-korridoren, en vei som deler det nordlige og sørlige Gaza. Han så minst tolv personer bli drept. Men det er drapet på tenåringen han ikke klarer å glemme.

– Han døde som en del av en større historie. Som en del av politikken der man ikke ser palestinere som mennesker, uttaler 28 år gamle Vilk til nyhetsbyrået AP.

AP har snakket med sju soldater som har nektet å fortsette kampene i Gaza. De beskriver hvordan palestinere ble drept vilkårlig, og hvordan hus ble ødelagt. Flere sa at de fikk ordre om å brenne eller rive hus som de mener ikke utgjorde noen trussel. De så israelske soldater plyndre og vandalisere boliger.

Samlet seg i sorgen

Etter at Hamas utførte terrorangrepet mot Israel 7. oktober 2023, samlet de fleste israelere seg bak regjeringens krigføring mot den militante gruppen.

Etter hvert har det oppstått delte meninger om krigføringen, men det meste av kritikken har vært rettet mot det økende antallet falne israelske soldater og regjeringens manglende evne eller innsats for å få hjem de gjenlevende gislene. Det har ellers vært lite kritikk rettet mot selve krigføringen i Gaza.

---

Gazastripen

360 kvadratkilometer stort område, litt større enn Hamar kommune.

Det bor cirka 2,1 millioner mennesker på Gazastripen. Av disse er over én million – eller 47 prosent – under 18 år.

Grenser til Israel, Egypt og Middelhavet. Okkupert av Israel i 1967.

Israel trakk seg ut i 2005, men innførte en streng blokade etter at Hamas-bevegelsen vant valget i de palestinske områdene i 2006.

FN anser fortsatt området for å være okkupert.

Styres av Hamas, som 7. oktober gikk til angrep mot det sørlige Israel og drepte rundt 1140 mennesker.

Israel gikk deretter til krig.

Siden krigen startet har over 46.650 drepte palestinere blitt registrert og identifisert av palestinske helsemyndigheter.

Minst 109.660 palestinere er såret, ifølge siste tall offentliggjort 12. januar.

Kilde: FN, NTB

---

Internasjonale menneskerettighetsgrupper har derimot anklaget Israel for krigsforbrytelser og folkemord i Gaza. Den internasjonale straffedomstolen har utstedt arrestordre på statsminister Benjamin Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant.

Yuval Green, i midten, og Yotam Vilk, t.v. deltar i en paneldebatt for soldater som nekter å tjenestegjøre i Gaza. De hevder at det er et voksende antall israelske soldater som er imot den brutale krigføringen, men foreløpig er det bare et par hundre som har stått fram offentlig gjennom en underskriftskampanje. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

Avviser folkemord

Israel har kategorisk avvist alle anklager om folkemord og sier at de tar ekstraordinære hensyn for å minimere sivile tap i Gaza.

Hæren hevder at de aldri bevisst retter seg mot sivile, og at de etterforsker og straffer mistenkte overtramp. Rettighetsgrupper har imidlertid lenge hevdet at hæren gjør en dårlig jobb med å etterforske seg selv.

Soldatene har ikke lov til å uttale seg politisk, og få våger å bryte taushetsplikten.

Hæren uttaler til AP at den fordømmer soldater som nekter å utføre tjeneste og at de vurderer her sak individuelt. Soldater kan bli fengslet for å nekte å tjenestegjøre, men ingen av de som har undertegnet brevet, har blitt arrestert hittil, ifølge de som har tatt initiativ til aksjonen.

Forhandlingstaktikk

Da Vilk gikk inn i Gaza i november 2023, trodde han at den innledende bruken av makt kanskje kunne bringe begge sider til forhandlingsbordet. Men etter hvert som krigen trakk ut, mener han at synet på menneskeverdet stadig ble mer svekket.

Vilk forteller at også andre enn tenåringsgutten ble drept da de beveget seg inn i Netzarim-korridoren. Han innrømmet at det var vanskelig å avgjøre om folk var bevæpnet, men han mener at soldatene uansett handlet for raskt.

Han mener også at Hamas bærer skylden for noen av dødsfallene i buffersonen. En palestiner som ble pågrepet av hans enhet, fortalte at Hamas betalte folk 25 dollar for å gå inn i korridoren for at de skulle se hvordan hæren reagerte på det.

Yotam Vilk viser et bilde av seg selv på som soldat i Gaza. Nå vil han ikke lenger delta i krigen, fordi han mener den er for brutal. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

Sluttet i protest

Noen soldater forteller AP at det har tatt tid å bearbeide det de så og opplevde i Gaza. Andre forteller at de ble så rasende at de nesten umiddelbart bestemte seg for å slutte i tjeneste.

Den 27 år gamle sanitetssoldaten Yuval Green sier at han forlot sin post i januar etter å ha tilbrakt nesten to måneder i Gaza. Han beskriver at det han så gjorde det umulig for ham å fortsette: Han så medsoldater som vanhellighet boliger, skriblet graffiti, plyndret hjem og samlet bønneperler som suvenirer.

Men det som gjorde at det bikket helt over var at kommandøren hans beordret soldatene til å brenne ned et hus, fordi han ikke ville at Hamas skulle kunne bruke det.

Green forteller at han opplevde nedbrenningen som ren hevn, og at det ikke var noen grunn til å ta mer fra palestinerne enn de allerede hadde mistet. Han forlot derfor enheten sin før oppdraget var fullført.

Mange soldater lider under moralske skrupler

—  Tuly Flint, en spesialist i traumeterapi

En fornærmelse

Mange soldater som har kjempet og mistet kolleger, mener bevegelsen en fornærmelse. Over 830 israelske soldater har blitt drept i krigen, ifølge hæren.

– De skader vår evne til å forsvare oss selv, mener den 42 år gamle fallskjermjegeren Gilad Segal. Han tilbrakte to måneder i Gaza på slutten av 2023. Han mener at alt det hæren gjorde i Gaza var nødvendig.

Dype traumer

Noen av soldatene som AP har intervjuet, forteller at føler seg splittet og at de angrer på det de har vært med på.

– Mange soldater lider under moralske skrupler, forteller Tuly Flint, en spesialist i traumeterapi. Han har behandlet hundrevis av soldater siden krigen brøt ut. Søvnproblemer og flashbacks plager dem.

En tidligere infanterisoldat forteller AP om sin skyldfølelse. Han sier at han så rundt 15 bygninger bli brent unødvendig i løpet av en toukers periode sent i 2023. Han sa at hvis han kunne gjøre alt om igjen, ville han ikke ha kjempet.

– Jeg tente ikke selv på, men jeg sto vakt utenfor huset. Jeg deltok i krigsforbrytelser, sier soldaten, som snakket anonymt av frykt for represalier.

- Jeg er så lei meg for det vi har gjort.






(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter