– I 2024 har Frelsesarmeen samlet inn over 78,3 millioner kroner i den årlige julegryteinnsamlingen, forteller en svært fornøyd kommunikasjonssjef, Geir Smith-Solevåg, til Vårt Land.
Den forrige rekorden var fra 2022 da det kom inn 77 millioner.
– Frelsesarmeen er grepet over givergleden i en tid vi vet er vanskelig for mange, også for mange av våre givere som selv har fått mindre å rutte med, forteller Smith-Solevåg.
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal avdekket at én av fire nordmenn er ensomme på grunn av økonomien. I julen droppet mange familiebesøk og sosiale aktiviteter fordi de ikke hadde råd.
Frelsesarmeen er grepet over givergleden i en tid vi vet er vanskelig for mange
— Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef Frelsesarmeen
Frp-leder var grytevakt
Smith-Solevåg sier bærebjelken i innsamlingen i desember er den lokale tilstedeværelsen med de over 170 fysiske julegrytene.
– Totalt kom det inn 34 millioner lokalt, hvorav hele ni millioner i kontanter. Kontantene utgjør 11,5 prosent av totalbeløpet, opplyser Smith-Solevåg.
Frelsesarmeen har tradisjon for å be kjente nordmenn om å stille opp for organisasjonen i desember. I fjor stilte derfor Frp-leder Sylvi Listhaug opp som grytevakt i Oslo en uke før julaften.

Takker for millioner, ber «mat på bordet»
Kirkens Bymisjon er en annen diakonal organisasjon som fikk inn store summer før jul.
– Alle tall er ikke summert opp ennå, men foreløpig ligger vi an til å nå om lag 50 millioner kroner. Det er et tall som forteller om mye hjertevarme, sier kommunikasjonsdirektør Marthe Helene Bogerud til Vårt Land.
Hun forteller at Kirkens Bymisjon bruker millionene på «måltider til dem som er sultne, gi fellesskap til dem som kjenner på ensomhet, og skape gode opplevelser gjennom 2025».
Bogerud benytter anledningen til å sende et forsinket forslag til nyttårsforsett til regjering og Storting:
– Alle bør nemlig ha en inntekt som gjør at de kan sette mat på bordet til barna, ha det noenlunde varmt hjemme, og skaffe ny vinterdress til barna når den gamle er for liten. Også Sifo har dokumentert at sosiale stønader ikke er til å leve av. det kan ikke vi som samfunn leve med, og det håper vi politikerne vil følge opp i 2025.
Alle tall er ikke summert opp ennå, men foreløpig ligger vi an til å nå om lag 50 millioner kroner
— Marthe Helene Bogerud, kommunikasjonsdirektør Kirkens Bymisjon
Har stått ute siden 1901
I Frelsesarmeen er grytegavene årets viktigste julegave. Med pengene hjelper organisasjonen eldre, ensomme, barn og unge gjennom hele året. Lavinntektsfamilier så vel som rusavhengige får støtte i en ellers tøff hverdag.
Julegrytene har helt siden 1901 stått ute i desember. Det var Othilie Tonning som kom med ideen hun hadde hentet i USA.
Tonning ledet på starten av 1900-tallet Frelsesarmeens sosialarbeid blant kvinner i Norge.
Bruker egne midler
Kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg melder at Frelsesarmeen har gjennom flere år brukt mer penger enn organisasjonen får inn til velferdsarbeidet.
– Siden 2020 er bruken mer enn doblet fra 69 millioner til 146 millioner i 2023. Dyrtiden har rammet hardt ved at flere trenger hjelp og at hjelpen har blitt dyrere, sier han.