Den berømte kirurgen Denis Mukwege fra Den demokratiske republikken Kongo mottok Nobels fredspris i 2018 for sitt arbeid for ofre for voldtekt i det krigsherjede hjemlandet. Torsdag kveld talte han i Grønland kirke i Oslo da den «nye» bistandorganisasjonen LM Norge ble lansert.
Mukwege beskrev situasjonen i DR Kongo og pekte på at teknologisk vekst og det grønne skiftet i verden paradoksalt nok er pådrivere for vold og konflikt.
Vi blir ikke kvitt teknologien, så vi er nødt til å tenke på en ny måte, uten konfliktmineraler. Det er derfor jeg er i Norge
— Denis Mukwege
– En bit av Kongo
– Alle med en smarttelefon eller laptop, eier en bitteliten del av Kongo, sa han til et stålsatt publikum, og la til at han ikke ønsker seg en verden uten teknologi – selv om det kunne fristet.
– Et par ganger har jeg operert små barn og blitt så opprørt at jeg kastet smarttelefonen. Tre dager senere blir kona mi nedringt av folk som vil ha tak i meg. Vi blir ikke kvitt teknologien, så vi er nødt til å tenke på en ny måte, uten konfliktmineraler. Det er derfor jeg er i Norge. Dere er et land som fremmer fred, og gjennom disse møtene kan vi jobbe sammen, sa Mukwege.
Fredsprisvinnerens tilknytning til Norden begynte da han var fem dager gammel. Da døde han nesten av en infeksjon, men den svenske jordmoren Majken Bergman reddet livet hans.
Som ung gutt ba den nå 69 år gamle pastorsønnen for syke som ikke ble friske, og da han bestemte seg for å bli lege, var det svenske midler som finansierte utdannelsen. I 1999 var svenske pinsemisjonærer dessuten involvert i etableringen av Panzi sykehus der han jobber.
Sykehuset skulle egentlig bli et senter for gravide og fødende kvinner, men den første pasienten som kom, hadde underlivsskader etter en brutal krigsvoldtekt. Motvillig ble derfor Mukwege og teamet hans eksperter på det de kaller «en av medisinens verste spesialiseringer», behandling av konfliktrelatert seksuell vold og gynekologiske skader.
Siden har han også involvert seg politisk, og for halvannet år siden stilte han som kandidat i presidentvalget i hjemlandet, men uten å nå helt opp.
Ny satsing
Mukwege vendte denne uka tilbake til Norge via Sverige for å delta på markeringen av at den svenske organisasjonen Läkarmissionen (LM) etablerer en norsk avdeling kalt LM Norge. Han ønsker å bidra til å rekruttere støtte for organisasjonens arbeid.
LM Norge blir en forlengelse av den svenske Läkermissionen som etter stiftelsen i 1958 er blitt en internasjonal aktør innen forebyggende helsetiltak og bistand. Den norske avdelingen springer ut av det som opprinnelig het Christian Relief Network, grunnlagt at nordmannen Bent Rønsen i 1993. Under det senere navnet Join Good Forces har organisasjonen i over et tiår jobbet med å bygge opp helsetilbud i DR Kongo. Lista over det stiftelsen har oppnådd, er lang og inkluderer gjenoppbygging av 90 helseklinikker i vanskelig tilgjengelige områder, utvidelse av et sykehus i Goma og distribusjon av medisinsk overskuddsutstyr fra Norge, for å nevne noe. I tillegg kommer bygging av en fistelavdeling med 100 senger og operasjonssaler samt utstyr til Panzi sykehus i Bukavu. Byene ligger på hver sin kant at Kivusjøen øst i landet.
Alt arbeidet i Join Good Forces legges nå inn under Läkarmissionen. Generalsekretær Josephine Sundqvist i moderorganisasjonen håper lanseringen skal gi arbeidet en boost.
– Hele arbeidet i Kongo er overskygget av en bortglemt konflikt som behøver veldig mye mer mobilisering, engasjement og støtte, sier Sundqvist til Kristelig Pressekontor.

Veletablert
Läkarmissionen er en stor og veletablert kristen hjelpeorganisasjon som er kjent og anerkjent i Sverige. De har 400 ansatte i over 25 land og driver langsiktig bistand og humanitært arbeid verden over. Det satses mest på matsikkerhet, helse, utdanning og vannforsyning. LM Norge vil i startfasen ha sin oppmerksomhet særlig rettet mot situasjonen i DR Kongo.
– Væpnede grupper og militser bruker seksuell vold som et strategisk våpen for å terrorisere lokalsamfunn, svekke sosial struktur og tvinge mennesker vekk fra ressurstunge områder. Kvinner er ofte bærebjelken i lokalsamfunnene, og de rammes spesielt hardt, står det i en pressemelding fra LM i forbindelse med lanseringen i Norge.
Vil mobilisere flyktninger
Volden har alvorlige og langvarige konsekvenser for familier og samfunn, og LM Norge vil mobilisere til engasjement for å fremme fred i DR Kongo og andre krigsrammede områder. Det skal skje gjennom fundraising, men også prosjekter kalt Peace Choirs og Peace Talks.
Jeg har ståltro på at vi gjennom relasjonsbygging, engasjement, kreativitet og innovasjon vil kunne bidra til en bedre fremtid for dem som lever i områder med høy konflikt
— Anne Marken Gihlemoen
Anne Marken Gihlemoen blir LM Norges daglige leder. Hun har vært misjonær for Misjonssambandet i Kenya og Tanzania og har solid bakgrunn fra fundraising og markedsføring. Med seg har hun Leif Ingvald Skaug, en av Norges fremste kordirigenter og inspiratorer med lang fartstid fra medie- og bistandsbransjen.
Gihlemoen har høye ambisjoner:
– Vi drømmer om å mobilisere folk som har flyktet fra sine hjemland til Norge og som har nære bånd til krigsherjede områder der LM jobber, slik som Kongo. Jeg har ståltro på at vi gjennom relasjonsbygging, engasjement, kreativitet og innovasjon vil kunne bidra til en bedre fremtid for dem som lever i områder med høy konflikt, uttaler hun.
Generalsekretær Sundqvist mener LM Norge kan sikte mot en annerledes markedsnisje enn andre misjons- og bistandsorganisasjoner.
– Mange norske hjelpeorganisasjoner har tradisjonelt enten vært rent humanitære organisasjoner, som Flyktninghjelpen som har fokusert sterkt på utviklingsprosjekter, eller Kirkens Nødhjelp som har jobbet med politiske spørsmål. Norge har også mer samfunnsorienterte vekkelsesorganisasjoner som Misjonssambandet, påpeker Sundqvist.
Hun mener svenske aktører i større grad har fått til et samarbeid på tvers av sektorer som samler næringsliv, kirker, sivilsamfunn og grupper som ikke ellers ville vært naturlige partnere.
Hun sier at Denis Mukwege håper å kunne bidra til en fredsbevegelse i Norge med bakgrunn i de fredstradisjonene landet har.
– Han har ønsket å besøke Norge som deler ut Nobels fredspris og som har tradisjon for å være nøytrale i globale konflikter. Han ønsker å nå inn sivilsamfunnet og i kirker for å mobilisere til en fredsbevegelse sammen med oss, forklarer Sundqvist
---
LM Norge og Denis Mukwege
- Fredsprisvinner Denis Mukwege har siden fødselen hatt en relasjon til svenske Läkarmissionen som nå etablerer en norsk avdeling ved å slå seg sammen med Join Good Forces. Navnet på den nye organisasjonen er LM Norge.
- Join Good Forces startet som Christian Relief Network i 1993, grunnlagt av Bent Rønsen som var knyttet til Oslo Kristne Senter. Organisasjonen drev tidlig arbeid på Balkan, i DR Kongo og i Rwanda. Etter hvert støttet de barnehjem og helsestasjoner i Kongo, jobbet med flyktninger og demobilisering og reintegrering av geriljagrupper og barnesoldater. De støttet doktor Mukweges arbeid for krigsvoldtatte kvinner ved Panzi-sykehuset.
- De har også jobbet tett med Mama Jeanne og Mama Jeannette som har ledet feltarbeidet for krigsvoldtatte kvinner i DR Kongo og i 2015 ble nominert til Nobels fredspris sammen med Denis Mukwege.
- På 2000-tallet var Christian Relief Network engasjert i ulike sykehusprosjekter i Afrika og blant annet nødhjelpsarbeid blant 126 000 internflyktninger og helsearbeid i Kongo.
- Kirurgen Denis Mukwege er grunnlegger av sykehuset Panzi i Bukavu øst i DR Kongo. Han mottok sammen med Nadia Murad Nobels fredspris i 2018 for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter og anses som verdens ledende ekspert på hvordan slike overgrep benyttes.
- 85.000 kvinner har fått behandling etter voldtekts- eller fødselsrelaterte komplikasjoner ved sykehuset hans.
- I 2024 ble han tildelt et æresdoktorat ved Universitetet i Sørøst-Norge.
---