– Dette er vel aldri noe som når VGs forsider, men som vil bety kjempemye om 20, 30 og 100 år, utbryter Vedum.
Etter snaue tre og et halvt år i regjering har partiet satt avtrykk også andre felt enn fete landbruksoppgjør, gjenåpnede lensmannskontorer og tunge forsvarssatsinger.
Vårt Land treffer Vedum etter Sps brudd med Ap for å få en mini-revy over hva slags verdiavtrykk som står etter partiets regjeringstid.
– På ett felt har vi gjort noe som kanskje ikke er så fremme hos mange, men som jeg personlig har vært svært opptatt av: Det vi fikk til om kirkebevaringsfondet, sier Senterparti-lederen.
Kan det store kirkefondet smuldre, Vedum?
Høsten 2023 lanserte han selv og livssynsstatsråd Kjersti Toppe i Vårt Land opplegget for et gedigent kirkebevarlingsfond, der inntil 500 millioner årlig til bevaring og vedlikehold av gamle kirker.
– Et tidsskille for kirkebudsjettene, sa Vedum den gang.
Og gjentatte ganger i partiets regjeringstid har Vedum dukket opp nettopp der partiet kunne markere innsatsen for kirker som trenger vern.
Uten Sp i regjering, får andre hånden på rattet.
– Du er ikke redd Støre-regjeringen eller andre etterpå kan komme til å plukke biter bort fra satsingen?
– Nei, for fondet er rammet så kraftig inn – og det er laget en evigvarende løsning. Vi la dessuten administrasjonen for satsingen til Nidaros, og trønderne står alltid klar til å beskytte det de har fått. Også dette gjør at kirkebevaringsfondet står sterkere, svarer han.

Livssynspenger: «Gjøre det mest mulig vanskelig» for de blå
Vedum minner også om et annet føre-var-grep fra partiet på livssynsfeltet: Han selv og «makker» Toppe fikk på plass utvalget som nå jobber for å gjennomgå finansieringen av tros- og livssynsfeltet.
– Vi var opptatt av å få til et faglig godt utvalg, som kunne gjøre det mest mulig vanskelig for Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre å kutte midler til livssynssektoren, sier han.
– Hadde mange visst om det synet Frp har på pengestøtten til trossamfunn, ville de blitt overrasket. De vil jo kutte nesten alt, advarer Vedum.
Trønderne står alltid klar til å beskytte det de har fått. Også dette gjør at kirkebevaringsfondet står sterkere.
— Avtroppende finansminister Trygve Slagsvold Vedum
Land med små forskjeller – verdifullt for Vedum
Han mener det har gjort en forskjell at Sp har hatt både finansminister og barne- og familieministeren i den regjeringen som partiet i neste uke er ute av. Utenom de spesielle grepene på livssynssektoren ser han også noen overordnede verdimerker etter partiet:
– For Sp er det av veldig stor verdi å ha et land med små forskjeller. I årene i regjering mener jeg vi har fått til en utrolig kraftig satsing på barnefamilier. Det ga mening at vi nettopp tok statsrådsposten for barn og familie – i overkant av cirka 20 milliarder kroner vi har brukt for å styrke feltet, sier han.
En nytt verdislag kan dukke opp. Vedum er bastant
Nå går Sp i opposisjon. Vedum og partiet må ta kampene om kroner – og verdiorienterte saker – i stortingssalen. Mens striden om EU-direktiver pågikk i regjeringen, kom også de første tilløpene til ny debatt om aktiv dødshjelp etter TV2-serien om temaet.
For ti år siden dunket Vedum til i Vårt Lands spalter mot å trå over terskelen og goda dødshjelp.
– Justisminister Emilie Enger Mehl har alt vært tydelig om temaet i media, da hun kommenterte TV2s serie. Det gjorde hun på vegne av Sp – og som statsråd. For oss er det helt uaktuelt å gå den veien, er varselet for Vedums fornyede kamp.
---
PÅ VEI UT
- Torsdag var det slutt for Sp i Jonas Gahr Støres regjering. En ny ren Ap-regjering presenteres trolig tidlig i neste uke.
- Samme uke må også Sp rigge om egen stortingsgruppe og tidligere statsråder inntar seter og nye saksfelt.
- Fra Stortinget har Sp alt varslet kamp for egen energipolitikk – og andre fanesaker de ikke lenger trenger å kompromisse om.
---