Nyheter

Høyre gjør seg valg-klar - dropper «rusreform» i stortingsprogram

STRIDSSAK: Før Høyres landsmøte i mars skal vedta valgløfter, er begrepet «rusreform» ute av programforslag. Det overrasker borgerlige partnere.

Sent i september i fjor serverte Høyre en første meny av løfter for å vinne årets valg. I førsteutkastet til partiprogram sto partiet fast på en «rusreform der vi går fra straff til hjelp, behandling og oppfølging».

Men noe skjedde på veien. For da det endelige forslaget til nytt program kom i januar er selve ordet «rusreform» tatt ut. Blir utkastet vedtatt av landsmøtet i mars, er altså ikke begrepet rusreform noe valgløfte.

Debatten om hvilken plass straff og aktiv politijakt på brukere skal ha i en rusreform koker. Spenning knytter seg til hvor mye Arbeiderpartiet parkerer ønsket Senterpartiet i regjering hadde om å gi politiet strengere verktøy mot narkotikabruk.

Men sender Høyre nå nye signaler med programmet sitt? Frp mener ja – liberale Venstre stusser. Hva sier Høyre selv?

Program-topp og profil: «Enklere for folk å forstå»

En rusreform fra straff til hjelp var et varemerke på kursen for endringer av ruspolitikken fra Høyre og Erna Solberg i regjering. Og senere hakket partiet på Støre-regjeringen for ikke å levere sin utgave av en rusreform.

Som nestleder i Høyres programkomité forklarer stortingsprofilen Mari Holm Lønseth årsaken til at ordet «rusreform» er borte vekk i det endelige forslaget:

– Vi går ikke bort fra at vi ønsker å gjennomføre en rusreform, men i programmet beskriver vi hva reformen inneholder. Det gjør det enklere for folk å forstå hva vi ønsker å oppnå, forklarer hun og utdyper:

– Høyre ønsker å gjennomføre en rusreform hvor vi går fra å straffe til å hjelpe. Dagens ruspolitikk fungerer ikke godt nok, og Norge har blant Europas høyeste overdosedødsfall.

Oslo 20240909. 
Høyres 1. nestleder og leder for programkomiteen Henrik Asheim sammen med programkomiteens nestleder Mari Holm Lønseth lanser førsteutkast til nytt partiprogram for 2025 – 2029.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Et signal om endring av politikk?

Nettopp dette var Høyre – og makker Venstres – nye store ønske da de la frem en rusreform i Solberg-regjeringens tid. Men siden Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet sto steilt mot de to regjeringspartiene, fikk ikke reformen flertall i Stortinget.

Siden den gang har Høyre etterlyst det andre store «styringspartiet» – Ap – sitt alternativ. På listen over vårens saker til Stortinget lover Støre-regjeringen oppfølging av rusreformen i april.

Men kan Høyres skroting av «rusreform» bli lest som et signal om at partiet ikke binder seg til forslaget de selv sto for i regjering?

– Det er ikke slik det er ment, svarer Lønseth.

– Det er viktigere for oss å forklare hva innholdet er. Også regjeringen har en rusreform – med sitt innhold. Begrepet rusreform er blitt til mange ting.

Også regjeringen har en rusreform – med sitt innhold. Begrepet rusreform er blitt til mange ting.

—  Mari Holm Lønseth, nestleder i Høyres programkomité

Forsikrer: Politiet skal fortsatt ha «en viktig rolle»

Endringen kommer altså ikke for å dempe spenning overfor Frp foran eventuelle regjeringsforhandlinger?

– For oss har det vært tydelig og viktig at dem som bruker narkotika, skal møtes med helsehjelp og veiledning fremfor straff. Det har ikke endret seg. Men vi er også tydelig på at om man møtes med hjelp fra helsevesenet, skal politiet likevel ha en viktig rolle i å forebygge narkotikabruk, påpeker Lønseth.

Hun poengterer at politiet fortsatt skal ha mulighet til å avdekke bruk og besittelse til eget bruk.

– Fremfor bot eller påtaleunnlatelse, skal unge møtes med et obligatorisk oppmøte med behandling. Målet er å sørge for at dem som bruker narkotika får hjelp før problemene rekker å vokse seg store, påpeker hun.

Frp-Hoksrud: Ser «en dreining» hos Høyre

Blant Solbergs mulige partnere, dersom borgerlige vinner makten etter valget, aner man at noe er på gang.

– Jeg skal være forsiktig med å tolke andres partiprogrammer. Men Høyre har jo vært veldig tydelig på at de ønsker en rusreform. Så det vi nå ser, er jo en dreining i forhold til hva partiet har ment, sier Frps helsepolitiske talsmann, Bård Hoksrud.

– I retning en mindre liberal linje?

– Jeg oppfatter det slik. Jeg tror Høyre har fått mye reaksjoner på den liberale holdningen sin. Men ordbruk er jo én ting. Noe annet er handling. Vi får jo se Høyres holdning når regjeringens utgave av rusreformen etter hvert kommer til behandling i Stortinget, svarer Hoksrud.

Oslo 20230803. 
Leder i Frp Sylvi Listhaug holder tale under Fremskrittspartiets nasjonale valgkampåpning på Frps  partikontor i Oslo torsdag.
Foto: Annika Byrde / NTB

KrF-Ulstein har et håp om «en gledens dag»

Frp-leder Sylvi Listhaug har gått høyt på banen mot bestanddelene i det som var Solberg-regjeringens rusreform i 2021. Forslaget innebar blant annet å fjerne straff for befatning med mindre mengder ulovlige rusmidler til eget bruk. Og sikre brukere helsehjelp.

Også KrF er sterkt imot reformen, og før høstens valg er KrFs tone ytterligere skjerpet. I forrige uke krevde partileder Dag Inge Ulstein at politiet skulle få rett til å ta spyttprøver når de mistenker bruk av andre rusmidler enn alkohol.

Ulstein er tilfreds med at Høyre unnlater direkte bruk av ordet «rusreform».

– Hvis dette betyr at Høyre endelig har innsett legalisering av narkotika er feil retning å gå, er det selvfølgelig en gledens dag. Men jeg tror dessverre at endret ordlyd ikke har endret innholdet i politikken deres. Om de vil det, ønsker jeg dem velkommen til å følge KrFs linje, uttaler han til Vårt Land.

Jeg håper ikke dette betyr et linjeskifte fra Høyre.

—  Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn

Blir liberale Venstre ensom på borgerlig side?

Venstre er nå alene på borgerlig side om å love en «rusreform» i sitt forslag til stortingsprogram:

– Jeg håper ikke dette betyr et linjeskifte fra Høyre, uttaler Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn, som leder partiets programarbeid.

Han sier han velger å tro på Lønseths forsikringer om at partiet mener det samme som de hittil har stått for.

Får du en fornemmelse av at Høyre nå vil dempe seg?

– Det håper jeg inderlig ikke. Jeg håper de vil bruke dette begrepet – og ha eierskap til det. For en rusreform er jo et vesentlig prosjekt, påpeker Rotevatn.

Oslo 20230103. 
Partileder Erna Solberg og stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth la tirsdag fram en revidering av Høyre integreringspolitikk.
Foto: Javad Parsa / NTB

Stortinget kan få et førvalgs-oppgjør om ruspolitikken i vår

Spørsmålet om straff for narkotikabruk tegner til å bli et hett førvalgs-oppgjør i Stortinget på senvåren.

Støre-regjeringen har alt fremmet del én av sin oppfølging av Solberg-regjeringens rusreform: en stortingsmelding om forebygging og behandling på rusfeltet.

Del to handler om endringer i straffeloven for «håndheving av mindre narkotikasaker». Det var her Senterpartiet ønsket skjerping før partiet forlot regjeringen.

I Vårt Land i forrige uke oppfordret AUF-leder Gaute Børstad Skjervø til at Ap-regjeringen avlyser alle Sp-ønsker om mer polititvang mot rusbrukere.

---

Gjør klar valgmenyen

  • Høyre la frem førsteutkastet til nytt partiprogram i september i fjor. I januar kom det endelige utkastet.
  • Arbeidet har vært ledet av Høyre-nestleder Henrik Asheim. Nestleder i programkomiteen er Mari Holm Lønseth.
  • Forslaget drøftes nå av fylkesårsmøtene i partiet. programmet vedtas på Høyres landsmøte 20–23. mars.

---

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Mer fra: Nyheter