Nå frykter generalsekretær Raymond Johansen at verden kan stå overfor en ny landminekrise.
– Å fryse støtten til mine- og eksplosivrydding bremser ikke bare nåværende aktiviteter. Det vil forsinke og kan i verste fall reversere de enorme skrittene verden – med USA i spissen – har tatt mot å bekjempe disse bestialske våpnene, sier Johansen.
Han sier beslutningen i USA vil hindre folk på flukt fra å kunne returnere, og vil ifølge Norsk Folkehjelps beregninger få alvorlige konsekvenser for inntil en halv million mennesker i land som Irak, Jemen, Laos og Vietnam.
Matsikkerhet og vekst
I fjor fikk Norsk Folkehjelp 460 millioner kroner fra USA til mine- og eksplosivrydding og destruering av våpen. Nå blir staben mer enn halvert på grunn av den usikre situasjonen. 1700 ansatte på amerikanske kontrakter i tolv land blir sagt opp.
I 20 år har amerikanske bistandsmidler vært med på å finansiere mineryddingsarbeidet.
– Vi har fjernet nesten 600.000 udetonerte eksplosiver. Det har fremmet matsikkerhet og økonomisk vekst i disse områdene. Det har også minsket risikoen for at bomber og granater skal ende opp i hendene på ikke-statlige aktører til bruk i improviserte landminer, sier Johansen.
Ber om avklaring
Han påpeker at det tradisjonelt har vært bred, tverrpolitisk oppslutning i USA om livreddende minerydding.
– Vår klare oppfordring til amerikanske myndigheter er at de får en rask avklaring på dette området, sier Johansen.
De tolv landene som berøres, er: Afghanistan, Angola, Kambodsja, Irak, Jemen, Kosovo, Laos, Palau, Peru, Tadsjikistan, Ukraina og Vietnam.