Nyheter

Kartlegging: KrFs nye topplag går i disse menighetene

TILHØRIGHET Én type kristendom peker seg ut i Vårt Lands sjekk av hvilke kirker KrFs partiledelse, administrative ledelse og sikre stortingskandidater hører til.

Hvilke tros- eller livssynssamfunn er sentrale maktpersoner i Kristelig Folkeparti medlem av? Og hvilke menigheter går de i – om noen?

Vårt Land har kartlagt den kirkelige tilhørigheten til det som vil være KrFs sentrale topplag etter høstens stortingsvalg.

Hele KrFs partiledelse og administrative ledelse ved lands- og stortingskontorene er spurt.

Det samme er førstekandidatene i Agder, Rogaland og Hordaland. Med dagens meningsmålinger er det kun i disse fylkene KrF kan være relativt sikre på å få stortingsrepresentanter.

Vårt Lands kartlegging gir et innblikk i hvilke deler av Kristen-Norge som vil sette sitt preg på KrF fremover. Den kan også si noe om hvilke deler av Kristen-Norge partiet representerer.

La oss først se på det store bildet, før vi ser nærmere på enkelprofiler.

Det store bildet: Halvparten går i pinsemenigheter

Til sammen ti KrF-topper er spurt. Av dem er fem medlem av Den norske kirke mens fire organisatorisk sorterer inn under Pinsebevegelsen i Norge.

Én er dessuten medlem i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK).

Det betyr at halvparten av KrF-toppene er medlem i, eller sorterer inn under, frikirkeligheten utenfor Den norske kirke.

KrF-toppenes svar om hvilke menigheter eller forsamlinger de faktisk går i eller hører til, forsterker denne tendensen ytterligere:

  • Fem oppgir pinsemenigheter.
  • To oppgir en menighet i Den norske kirke.
  • Én har ingen fast menighet; går både i forsamlinger i og utenfor Den norske kirke.
  • Én annen oppgir bare DELK mens én siste ikke har svart på spørsmålet.

Med andre ord går halvparten av KrFs maktapparat i en pinsemenighet. Pinsebevegelsen i Norge hadde nær 50.000 medlemmer i 2024 fordelt på i overkant av 340 selvstendige kirker, ifølge Store norske leksikon.

I 2019 viste en stor KIFO-undersøkelse at frikirkeligheten var overrepresentert også blant KrFs velgere: Halvparten av dem var medlem i en frikirke mot bare tre prosent i befolkningen som helhet.

Dag-Inge Ulstein ble lørdag formelt valgt til partileder i KrF. Foto: Terje Pedersen / NTB

Dag Inge Ulstein: Folkekirke-medlem som går i Filadelfia

Partileder Dag Inge Ulstein skriver til Vårt Land at han har «stått som medlem i Den norske kirke» hele livet.

Når går han derimot i Filadelfiakirken i Oslo med familien. Den hører inn under Pinsebevegelsen i Norge.

Har du bakgrunn fra en annen del av Kristen-Norge enn der du er i dag?

«Jeg vokste opp i en bygd på Sunnmøre, med foreldre som var engasjert i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Samtidig var det et godt samarbeid mellom kirken og de ulike misjonsorganisasjonene som hadde kristent arbeid og møter der. Det er gjerne slik det blir i mindre lokalsamfunn. Man er avhengig av å stå sammen.»

Dag-Inge Ulstein ble lørdag valgt til ny partileder i KrF, under partiets ekstraordinære landsmøte på Gardermoen.

Ida Lindtveit Røse: Den norske kirke og sin barndoms menighet

1. nestleder Ida Lindtveit Røse forteller at hun er medlem i Den norske kirke og går i Sofiemyr kirke i Nordre-Follo i Akershus. Det er samme menighet som hun vokste opp i, forteller hun.

«Jeg er spesielt glad og takknemlig for det gode trosopplæringstilbudet og gode fellesskapet vi har i kirken», skriver Røse til Vårt Land.

Som ungdom sang Røse i et kjent kristelig kor og var aktiv i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, bedre kjent som Laget.

«Å ha gode fellesskap i ungdomstiden har vært viktig for meg. Spesielt har de ti årene jeg sang i Oslo Soul Children betydd veldig mye. Hele ungdomstiden var jeg aktiv i Laget, som både var et godt kristent fellesskap og der jeg tidlig fikk ansvar og lederoppgaver», utdyper hun.

Dag-Inge Ulstein ble lørdag valgt til ny partileder i KrF, under partiets ekstraordinære landsmøte på Gardermoen.

Jorunn Gleditsch Lossius: «Har ingen fast menighet»

KrFs ferskeste tilskudd i partiledelsen er Jorunn Gleditsch Lossius fra Agder. Lossius er ikke bare nyvalgt 2. nestleder i partiet, hun topper også KrFs valglister i Agder-fylkene.

Agder er et svært sterkt KrF-fylke og Lossius vil trolig bli valgt inn på Stortinget i høst, selv hvis KrF forblir under sperregrensa på fire prosent.

Hun er medlem av Den norske kirke og svarer slik på Vårt Land sitt spørsmål om hvilken menighet hun går i:

«Jeg har ingen fast menighet i dag, men går både på gudstjeneste i Den norske kirke og møter/arrangementer i frikirkelige menigheter», skriver Lossius i en SMS.

«Jeg er veldig glad i mangfoldet og finner stort sett alltid noe som bygger meg opp på gudstjeneste/møte uavhengig av hvor det er», fortsetter hun.

Jeg har ingen fast menighet i dag, men går både på gudstjeneste i Den norske kirke og møter/arrangementer i frikirkelige menigheter

KrF-toppens «Kristen-CV» dekker flere deler av kirkelandskapet: Hun har vært konfirmantleder i Den norske kirke på sent 90-tall, barne- og ungdomsleder i pinsemenigheten Filadelfia Lillesand fra 2006 til 2016, og arbeidet i Norges Søndagsskoleforbund.

KrFs ekstraordinære landsmøte. Joel Ystebø og Jonas Andersen Sayed

To unge pinsevenner havner trolig på Stortinget for KrF

Med mindre KrF klatrer betraktelig på målingene, kan partiet maksimalt regne med å beholde dagens tre mandater fra kjernefylkene Agder, Rogaland og Hordaland på Stortinget.

I de sistnevnte er to unge menn og pinsevenner partiets førstekandidater: Jonas Andersen Sayed fra Rogaland og Joel Ystebø fra Hordaland.

Det betyr at to av tre i stortingsgruppa ventelig vil være pinsevenner etter valget. Inkluderer vi partiledelsen, vil minst tre av KrFs fem toppolitikere gå i en pinsemenighet.

Mens Jonas Andersen Sayed oppgir at han er medlem i menigheten Betania Sokndal svarer Joel Ystebø mer utførlig på Vårt Lands spørsmål:

«Vi går i Credokirken i Bergen. Den er ikke en del av et trossamfunn, men har tilknytning til Pinsebevegelsen».

23-åringen forteller at han har god kjennskap til en bredde av kristne kirker og menigheter, men at han har bakgrunnen sin «i pinsebevegelse/trosbevegelse».

«Der jeg har min bakgrunn er Pinsekirken Tabernaklet i Bergen. Men etter å ha gått på Danielsen Videregående i Bergen så har jeg fått besøkt og blitt kjent med en rekke kirker fra mange forskjellige trossamfunn», skriverYstebø.

Danielsen er en kristelig skole. I fjor skrev Joel Ystebø i Vårt Lands serie «Andres tro» om hvordan det var for ham å delta i en gudstjeneste i Åsane kirke i Den norske kirke.

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2023. Valgvake med Krf.

Hva med KrFs «grå eminenser»?

Hvordan forholder det seg så med KrFs «grå eminenser» – de ukjente topplederne i KrFs sentrale byråkrati?

Fra partiets landskontor og sekretariat på Stortinget kan de utøve politiske innflytelse i kulissene. Hvilke deler av Kristen-Norge sokner de til?

To nøkkelpersoner er pinsevenner. Mest kjent er KrFs øverste administrative leder, generalsekretær Ingunn E. Ulfsten, som tidligere var daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge.

«Jeg er med i Pinsebevegelsen i Norge – og er medlem i Filadelfiakirken i Oslo/avd. Lillestrøm», skriver hun i en SMS til Vårt Land.

Ulfsten forteller at begge sider av slekta hennes har tilhørt baptistkirken i flere generasjoner.

«Så der var min barndoms og ungdomstid. Jeg har også vært medlem i Oslo Kristne Senter noen år. Jeg tilhører den delen av kirkelandskapet som har en økumenisk tilnærming», svarer Ulfstein.

En «økumenisk» tilnærming vil enkelt sagt si at man vektlegger samarbeid mellom kirkesamfunn; det som forener fremfor det som skiller dem.

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2023. Valgvake med Krf. Ingunn E. Ulfsten og Hadle Rasmus Bjuland.

Også KrFs sekretariatsleder på Stortinget, Ingvild Ofte Arntsen, hører til pinsebevegelsen:

«Jeg er medlem av menigheten jeg har vokst opp i, Værøy Pinsekirke. Går i Filadelfiakirken Oslo nå og er ofte også innom Frelsesarmeen her i Oslo da vi har mye familie der», skriver hun til Vårt Land.

I mer tilbaketrukne lederroller finner vi organisasjonssjef Erling Ekroll og administrasjonssjef Olav Eggebø Aanonsen ved KrFs landskontor.

Førstnevnte ble et navn i Kristen-Pressen i sin tid som generalsekretær i KRIK (Kristen idrettskontakt).

Sistnevnte har i en årrekke vært en bakspiller i KrF og en mann i kulissene på bilder fra KrF-sammenhenger.

Først som fylkessekretær i Rogaland KrF, så som administrasjonssjef ved landskontoret i Oslo. Dit ble han hentet av daværende partileder Olaug Bollestad, som han har fulgt fra siden hun kom inn i politikken.

«Jeg er medlem av Den norske kirke og går i Høyland kirke i Sandnes», skriver Aanonsen til Vårt Land.

Erling Ekroll forteller på sin side at han er medlem av Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK). DELK er en luthersk frikirke.

«Jeg har ellers en bred organisasjonsmessig bakgrunn fra Søndagsskolen, Normisjon, Laget og KRIK», skriver Ekroll til Vårt Land

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2023. Valgvake med Krf.

Sist, men ikke minst: Hva med presse- og informasjonssjefen?

KrFs presse- og informasjonssjef, Astrid-Therese Theisen, opplyser overfor Vårt Land at hun har vært medlem av Den norske kirke hele livet.

Hun har ikke svart på spørsmålet om hvilken menighet hun tilhører eller går i.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Mer fra: Nyheter