I et representantforslag fra KrF foreslår partiet at kristne konvertitter skal ha krav på beskyttelse i Norge på lik linje med forfulgte homofile.
– Regjeringen må be utlendingsforvaltningen om å likebehandle i en velbegrunnet frykt for forfølgelse, sier Dag-Inge Ulstein, partleder for KrF, til Vårt Land.

Partiet foreslår at Stortinget ber regjeringen å gi en instruks til utlendingsforvaltningen om hva som skal til for at lovkravet om «velbegrunnet frykt for forfølgelse» skal være oppfylt. Instruksen skal følge instruksen som ble gitt i 2012 – om seksuell orientering.
Iraneren med tilnavnet Tedy ble sendt ut av Norge og til hjemlandet Iran i starten av mars. På flyplassen i Teheran måtte han skrive under på at han er muslim.
Før helgen ble iraneren Vesam Heydari forsøkt tvangssendt til hjemlandet, men politiet måtte avbryte reisen i Istanbul da tingretten mente at han sto i fare for å bli forfulgt. Nå er Heydari tilbake i Norge.
---
Instruks
- Regjeringen ved Justisdepartementet kan gi instrukser til lovforvaltning om hvordan lover og forskrifter skal tolkes eller praktiseres.
- Formålet er å sikre at statlige organer praktiserer lover og regler i tråd med politiske føringer og nasjonal rett.
---

Tror på bred støtte
Dag-Inge Ulstein mener forslaget kan få støtte fra det som regnes som en «humanitær blokk på Stortinget – SV, MDG, Venstre, Rødt og SV – i tillegg til KrF. Dette er partier som i dag utgjør et mindretall på Stortinget.
Samtidig utfordrer Ulstein partiene Høyre og Fremskrittspartiet til å støtte forslaget. Frp har i sitt partiprogram fastslått at de vil «prioritere kristne forfulgte minoriteter som ikke er trygge i eget land og i sine nærområder, i utvelgelsen av flyktninger».
Erlend Wiborg i Frp er i utgangspunktet skeptisk til forslaget som han mener vil gjøre det lettere å få asyl i Norge.
– Allerede i dag har konvertitter bedre rettssikkerhet enn andre asylsøkere. Men det er ingen tvil om at man har utfordringer i muslimske land om man har konvertert, men jeg vet også at mange prøver å utnytte asylsystemet ved å hevde at man har konvertert uten å ha gjort det. Jeg frykter KrF s forslag åpner døren slik at flere prøver å påberope seg å være konvertitt, sier Frps innvandringspolitiske talsperson.
Jeg frykter KrF s forslag åpner døren slik at flere prøver å påberope seg å være konvertitt
— Erlend Wiborg, Frp
Stramme inn i stedet?
– Høyesterett – og KrF – peker på at det skjer en forskjellsbehandling av homofile og konvertitter?
– Det kan være god grunn til å samordne reglene, men det kan like godt bety at man da strammer inn for andre. Frp er mot å myke opp reglene.
– Hva betyr punktet i partiprogrammet hvis det ikke gjelder konvertitter?
– I utvelgelsen av kvoteflyktninger skal vi prioritere å hente kristne og andre minoriteter til Norge. KrFs forslag gjelder asylsøkere, sier Erlend Wiborg.
---
- Konvertitter
- Enkelte iranere som blir kristne i Norge mens de søker om asyl får ikke innvilget beskyttelse her.
- Norske myndigheter mener at det er trygt å være konvertitt i Iran om man holder en lav profil og ikke blir en framtredende kristen.
- Iranske Tedy ble sendt til Iran i starten av mars. Da han kom til Teheran måtte han skrive under på at han er muslim. Dette regnes ikke som forfølgelse, ifølge Utlendingsnemnda.
- Vesam Heydari ble uttransportert før helga, men returnerte fra Istanbul da tingretten mente det kan være farlig for ham å vend hjem.
---
Høyesterett: Forskjellsbehandling
KrFs forslag kommer som svar på Høyesteretts dom i saken om iranske Tedy som hadde blitt kristen i Norge. Retten sa det rett ut: Kristne konvertitter forskjellsbehandles.
«Den uheldige forskjellsbehandlingen som er oppstått i norsk forvaltnings- og rettspraksis når det gjelder forfølgelse på grunnlag av religion og saker om forfølgelse på grunnlag av seksuell orientering, bør ikke videreføres.», skrev retten i dommen.
Høyesterett pekte på mangler i loven, men kunne ikke omgjøre tidligere avgjørelser. Det er lovgiver som må endre loven for å rette opp skjevheten.
Den uheldige forskjellsbehandlingen (…) bør ikke videreføres.
— Høyesterett i dom 19. desember 2024
Ha med tolk
I forslaget sitt ber KrF også om dette:
- Asylsøkere skal få ha med seg «kvalifisert tolk» til møte med Utlendingsnemnda (UNE).
- Mulighet for personlig oppmøte i nemnda.
- De foreslår også å innføre en topartsprosess i UNE der Utlendingsdirektoratet (UDI og advokat er til stede for å sikre at saken blir godt belyst.
DETTE HAR VI SKREVET TIDLIGERE:
- Kristen iraner satt allerede på flyet til Iran da retten sa stopp
- – Å signere på at en er muslim er ikke forfølgelse
- Presset av politiet hele natten. Ble stilt et brutalt krav