HAUGESUND: – Det er skummelt hvordan Høyre, Venstre og Frp stadig oftere likestiller Den norske kirke og trossamfunn med andre typer organisasjoner og ønsker å finansiere dem deretter, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Vårt Land treffer partilederen sammen med Sps nye nestleder, Kjersti Toppe, under helgens landsmøte i Haugesund.
Sammen med Toppe trekker Vedum opp konfliktlinjene, slik Sp ser dem, i et norsk tros- og livssynspolitisk landskap i endring:
- I Høyre og Venstre har prognoser om stadig økende livssynsutgifter ført til landsmøtevedtak om å endre på finansieringssystemet for å få kontroll på kostnadsveksten.
- Begge partier foreslo dessuten kutt i hundremillionerklassen til Den norske kirke og andre trossamfunn i sine alternative budsjetter for 2025.
- Fremskrittspartiet har på sin side alltid ønsket å kutte all trosstøtte.
Sp-toppene snakker også om kristendommens plass i tusenårsjubileet i 2030, og om aktuelle livssynspolitiske spørsmål.
Sp-Vedum om Høyre og Venstre: – Har skjedd en enorm glidning
– Hvis du ser på norsk politikk 10–15 år tilbake i tid, har det skjedd en enorm glidning.
Det sier Vedum om de nye signalene fra Høyre og Venstre. Han var selv med da Stortinget vedtok å skille stat og kirke sent på 2000-tallet.
Prosessen munnet ut i dagens system, der andre trossamfunn har krav på like mye støtte per medlem som Den norske kirke får. I Sp var man skeptiske til å oppløse den gamle statskirken den gang.
– Mange av oss i Sp var redde for at Den norske kirkes posisjon skulle svekkes, minnes Vedum.
Nettopp for å unngå dette var Sp opptatt av å få til et bredt kirkeforlik.
Rundt 15 år senere konstaterer Sp-lederen at det på ny er usikkerhet om finansieringen av folkekirken og andre livssynssamfunn. Vedum legger skylden på de borgerlige minus KrF:
– Når du ser miksen av det Venstre, Høyre og Frp nå sier kontra hva de sa den gang, så er det mye, mye mer negativt for stabiliteten i finansieringen.
---
Senterpartiets landsmøte
- Denne helgen avholdt Sp sitt landsmøte i Haugesund.
- Trygve Slagsvold Vedum ble gjenvalgt som partileder. Kjersti Toppe og Bjørn Arild Gram ble valgt til nestledere.
- Sp vedtok også nytt program. Mest oppmerksomhet vakte det at partiet har snudd og nå sier ja til generell bevæpning av politiet.
---
– Viktig at Sp fikk lagt premisser for finansieringsdebatt
Men heller ikke Sp kommer unna at Finansdepartementet anslår at trosstøtten vil ha økt med nesten 400 millioner om bare tre år – i 2028.
Etter at Høyres talsmann Tage Pettersen ropte varsko om at utviklingen ikke er bærekraftig for et års tid siden, har også topper i Livssyns-Norge har erkjent at det kan bli nødvendig å justere finansieringssystemet.
For å ta regi på prosessen satt derfor Kjersti Toppe ned et ekspertutvalg da hun var livssynsminister. Utvalget skal gjennomgå systemet og foreslå en alternativ modell innen i høst.
– Vi har alltid hatt et engasjement for folkekirken, men også ment at livssyns-finansieringen skal være annerledes enn for annet organisasjonsliv, sier Vedum.
– Derfor var det så viktig for oss at Kjersti fikk satt ned det utvalget med de premissene vi ønsket, og også i tett dialog med kirka selv og Livssyns-Norge, fortsetter partilederen.
Dagens system gir andre livssynssamfunn krav på like mye i støtte per medlem som Den norske kirke får. Fallende medlemstall i folkekirken har ført til at statsstøtten den får utgjør stadig mer per medlem. Dermed øker også beløpet andre trossamfunn får per medlem – og de samlede utgiftene.

Redd Høyre skal skli i retning kirkeskatt på sikt
På Høyres landsmøte forrige helg tapte også et forslag om å erstatte trosstøtte med kirkeskatt for andre trossamfunn enn Den norske kirke.
Stortingsrepresentant Nikolai Astrup støttet forslaget og spissformulerte i forkant i VG at medlemmer bør betale for trossamfunn selv, slik man gjør med et treningssenter.
– Høyre sa klart nei til kirkeskatt, men dere er redde for at de vil skli videre i den retningen senere?
– Ja, svarer Vedum og Toppe i kor.
Sp-nestleder Kjersti Toppe, som for det meste har lyttet til Vedum fram til nå, slutter seg til kritikken hans.
– Det er farlig hvis du får en ny regjering med Høyre, Venstre og Frp, sier Toppe.
Hun viser til at Høyre og Venstre også kutter 100 millioner kroner i kirkebevaringsfondets utbetaling i sine alternative budsjetter.
Dette «generasjonsfondet» på 10 milliarder ble lansert av Toppe og Vedum i regjering i 2023. Inntil 500 millioner årlig skal brukes på restaurering av verneverdige kirker. Skulle utbyttet noen år bli lavere enn dette, skal statsbudsjettet finansiere mellomlegget.

Sp-Toppe svarer Birte Nordahl i STL om trosfinansieringsutvalg
Nylig gikk generalsekretær Birte Nordahl i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn ut i Vårt Land og ba regjeringen erstatte Toppes utvalg med en større NOU-utredning.
Hun mener ekspertgruppas mandat er for smalt og at et bredere mandat øker sjansen for et bredt forlik.
– Det er et kjent synspunkt. Jeg jobbet mye for å få det mandatet forankret. Den norske kirke ville ikke ha en NOU, det var det uenighet rundt, og det er en politisk beslutning. STL har fått plass i utvalget, sier Kjersti Toppe til Vårt Land om det.
Slik svarer Vedum og Toppe om kristendom i 2030-jubileet
I år er det fem år til tusenårsjubileet for Olav den helliges død ved slaget på Stiklestad i 1030 – en feiring Sp har engasjert seg for politisk.
På landsmøtet i 2023 lanserte for eksempel Toppe og parlamentarisk leder, Marit Arnstad, i Vårt Land hvem som skulle sitte i nasjonalkomiteen for jubileet for kristningen av Norge i 2030.
– Hvor viktig er det å ivareta det kristne perspektivet i 2030-jubileet?
– Vi tenker at det er kjempeviktig, sier Vedum.
– Men det opplever jeg også at ateisten Aslak Sira Myhre er veldig opptatt av også, understreker han.
Nasjonalbibliotekaren er et av medlemmene i Nasjonalkomiteen for 2030-jubileet.
Kjersti Toppe mener på sin side at det også er opp til Kristen-Norge selv å mobilisere og få inn det kristne perspektiv i alle markeringene fram mot den store 2030-feiringen.
– Det er opp til dem selv også, hvor mye det blir et kristenjubileum i 2023, sier hun.