Kvinnen er i tillegg siktet for å stå bak tre andre branner på Heimdal i Trondheim mandag, skriver Adresseavisen.
Kvinnen hadde med seg tennbriketter, peislighter og to vedkubber som luktet brennbar væske da hun ble pågrepet på Heimdal. Kvinnen ble løslatt mot meldeplikt etter brannene på Heimdal.
Natt til onsdag var det et branntilløp i en av inngangsdørene til kirken, og kort tid etterpå ble kvinnen pågrepet i nærheten. Det skal være bevis både fra bilder og annet som knytter kvinnen til brannen.
Årsaken til at kvinnen nå varetektsfengsles, er faren for gjentakelse.
Kvinnens forsvarer, advokat Arve Røli, sier hans klient nekter straffskyld og anket kjennelsen på stedet.
[ Ny forskning: Passive kirkegjengere reagerer sterkest på kirkebrann ]
Nyinstallerte branndetektorer fungerte
– Det oppleves dramatisk. Faren for at noe slikt kan skje, er noe vi alltid har i bakhodet, sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør for Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.
Når Vårt Land ringer var han på vei til domkirken for å se på skaden, etter at middelalderkirken ble forsøkt påtent i natt. Alarmen gikk hos nødetatene i Trondheim klokka 23.45.
– Vi er veldig glad for at det ikke ble større skade. Vi har nyinstallerte branndetektorer i kirka, og sikring mot brann og rassikkerhet er blant våre første prioriteringer, sier Thorsteinsson.
Direktøren ble oppringt klokken 1 i natt da kirken var forsøkt påtent. Erfaringene fra nattens forsøk på brannstiftelse, er at brannsikringen fungerer som den skal.
– Branndetektorene våre utløste tidlig på grunn av røykutvikling, alarmen gikk og driftstelefonen vår ble varslet. Nokas var tidlig på plass og varslet brannvesenet som kom hurtig. Dette fungerte i alle etater, sier han til Vårt Land.

Har brent før
Det var en vekter som oppdaget at det var røyk inni katedralen. Da brannvesenet kom fram, fant de en brann i en inngangsdør i østre del av kirken. Det gikk imidlertid raskt å slukke, ifølge politiet.
– Hvor galt kunne det gått?
– Hovedsakelig er kirka bygd i stein. En tredør ble forsøkt påtent fra utsiden, men det måtte blitt en stor røykutvikling før noe mer alvorlig skulle skjedd. Men det er dyrebare ting både i kirka og i området, sier Thorsteinsson.
Ut fra bildene han har sett ser det ikke ut til å være stor skade, sier direktøren.
– Nå må vi reparere døra, så må politiet gjøre sin del av jobben.
Nidarosdomen brant flere ganger i middelalderen i forbindelse med bybranner i Trondheim, og da Nidaros domkirkes restaureringsarbeider ble opprettet i 1869 lå katedralen delvis i ruiner, forteller Thorsteinsson.
– Men de siste brannene var i middelalderen, og det har ikke brent i moderne tid, sier han, og legger til at det for øvrig har vært flere branntilløp i kirken, sist i 2005, men ingen alvorlige branner.

I kjølvannet av flere kirkebranner
Påtenningsforsøket kommer i kjølvannet av en debatt som oppstod etter at Notre-Dame-katedralen i Paris stod i flammer i fjor vår: Hvor godt brannsikret er norske kirker?
Etter brannen i Notre-Dame ble antall søknader om penger til brannsikring av norske kirker mangedoblet. Spørsmålet om brannsikring ble ikke mindre aktuelt da en 28 år gammel mann tente på Dombås kirke i februar i år. Den samme mannen forsøkte også å tenne på Sel kirke.
I denne omgangen gikk det bra. Roger Mogstad, operasjonsleder i politiet i Trondheim, sier til NRK at en har vært heldige denne gangen.
– Det er ikke mye skader å se. Det var røyk som kom inn i selve domen og som utløste alarmen til vekterselskapet. Dette er et scenario vi trener på med brannvesenet og er godt forberedt på. Men denne gangen virka alarmsystemene som de skulle og brannen ble avverga veldig tidlig, sier Mogstad.