– Det er ingen vits med et landsstyre hvis ikke det kan si nei til et forhandlingsresultat, bekrefter sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug fra Trøndelag.
– Er ikke resultatet godt nok, så er det ikke godt nok, sier Beate Bondevik Lie, fylkesleder i Sogn og Fjordane.
Dermed bekrefter de to at det røde flertallet i landsstyret kan avvise et forhandlingsresultat med Solberg-regjeringen.
LES OGSÅ: Serverer tøffe skattekrav og en serie provokasjoner til Frp
Hareide: Veivalget forplikter
Fredag var KrF landsstyre samlet til ordinært landsstyremøte. På den offisielle dagsordenen sto større organisasjonssaker.
På den uoffisielle sto derimot ventilering av vanskelige følelser etter kampen om veivalget – og veien videre for et splittet parti. Før møtet gjorde derimot partileder Knut Arild Hareide det klarere enn på lenge at han ønsker at forhandlingene skal lykkes og at landsmøtets vedtak forplikter – også for det røde flertallet i landsstyret:
– Vårt øverste organ har pekt ut en retning. Nå må vi alle gjøre det vi kan for å lykkes. Det kommer jeg til å legge inn over landsstyret, sa han til Vårt Land før møtestart.
LES OGSÅ: KrFs regjeringsløp kan bli et hinderløp av de helt sjeldne
Svekket legitimitet
Mer skeptiske var derimot to røde landsstyremedlemmer med ventileringsbehov som Vårt Land traff i hotellfoajeen før møtet.
– Det er ikke bare å si jaja og gå videre. Skal vi komme samlet ut av dette, må vi nå åpent og ærlig henge alt til tørk, sier Bondevik Lie, som ikke vil utdype om hva slags tøy som skal henges opp.
Vårt Land er kjent med at Rogalands valg av en nær helblå landsmøtedelegasjon ville bli tema. På et oppvaskmøte onsdag beklaget en preget fylkesleder Oddny Helen Turøy at den røde tredelen på fylkesårsmøtet knapt ble representert. Hun måtte tåle sterk kritikk.
– Det svekker legitimiteten til veivalget. Bak forhandlingsdelegasjonens mandat står et splittet parti. Begge sider må da kjenne seg igjen i resultatet, sier Bjørkhaug.
Flere Vårt Land snakket med pekte på dette, og trakk fram klima, barnetrygd og distriktspolitikk som viktig. Bondevik Lie og Bjørkhaug understreker at de ikke vil stikke kjepper i forhandlingshjulene og håper de vil kunne si ja.
LES OGSÅ: Sp varsler kirkekamp mot de blå
Ropstad trygg på mandatet sitt
Forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad kjenner seg trygg på mandatet sitt.
– Ja, landsmøtet har talt. Vi har en leder som er viktig for å samle og for å få gode resultater i sonderingene.
– Du er trygg på en ryddig landsstyrebehandling hvis den tid kommer?
– Landsstyret er konstruktivt. Så har vi alle behov for å snakke gjennom en krevende prosess nå.
Sentralstyremedlem Erik Lunde fra rød side i forhandlingsdelegasjonen forsikrer om at alle der «kjenner på et ansvar for å få et resultat alle kan være fornøyd med».
– Skader kritikken mot Rogaland delegasjonens legitimitet?
– Nei, nå skal vi ha en runde på det. Vi forholder oss til landsmøtevedtaket.
LES OGSÅ: Rødgrønne i avmakt
Gå av?
Blå landsstyremedlemmer var mer ordknappe og la større vekt på veien videre. Partileder Hareide har i praksis pause som leder inntil det er avklart om forhandlinger lykkes. Da partiledelsen tidligere på dagen presenterte sitt alternative statsbudsjett, kom det en rekke spørsmål om hvordan han kan ha en rolle i et budsjettløp med en motpart han vil motarbeide.
Hareide avviser at han selv kan ha interesse av at partiet ikke lykkes:
– Et samlet parti står bak prioriteringene våre i budsjettet.
– Viser ikke spørsmål og uklarheter om din rolle at du burde gått av som leder allerede nå?
– Det var et felles ønske fra partiet at vi skulle håndtere dette slik. Jeg gjør det jeg kan for at vi skal få til en løsning.