Politikk

Forsker: Erna styrker seg i historiebøker – men demokratiet har tillitsproblem

SOLBERGS TILLIT: Erna Solbergs fremtid i norsk politikk er fortsatt åpen og demokratiet har fortsatt et tillitsproblem, mener valgforsker etter Økokrim-beslutning.

– Dette er ikke over ennå. Men det substansielle i saken rundt Erna Solberg kan flate mer ut, mener valgforsker Svein Erik Tuastad etter Økokrims beslutning.

Fredag formiddag konkluderte Økokrim med at det ikke var rimelig grunn til å starte etterforskning i Sindre Finnes’ aksjesak.

– Jeg både føler at jeg har krefter og tro på at jeg kan gjenreise tilliten, og føler at jeg har støtte fra partiet, sa Solberg da hun møtte pressen etter konklusjonen.

– Hva slags biter med tillit er det avgjørende å vinne tilbake?

– Det handler om mitt eget parti – og selvfølgelig de andre partiene på borgerlig side. Men først og fremst tillit blant velgerne: Om at jeg kan styre landet godt fremover, svarer Solberg i samtale med Vårt Land.

«Stor tillit også et problem»

Om hun fortsatt kan lede Høyre frem til neste valg? Det viktigste for Solberg er at hun er et pluss for partiet, og ikke et minus. Det må partiet sammen diskutere senere.

– Det er fremdeles et helt åpent spørsmål om hun fortsetter – eller går av, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Han trekker selv frem Vårt Lands ferske artikkel om kartlegging av interne diskusjoner om Erna Solbergs fremtid.

– Den bekreftet noe: Det at Solberg har så stor tillit, er også et problem. Det betyr jo at en del kritiske spørsmål i organisasjonen ikke når helt opp, påpeker Tuastad.

Pressekonferanse med Erna Solberg etter at Økokrim har bestemt å ikke etterforske Sindre Finnes.

Eriksen Søreide? Solberg mener mange kan overta

I Vårt Lands kartlegging kom det også frem et ønske om Ine Eriksen Søreide som ny leder dersom Solberg må gå av.

– Hva sier du til oppfatningen om at den sterke tilliten din har gjort det vanskelig å kritisere deg?

– Jeg ikke deltatt i debatten om saken som har gått den siste tiden. Jeg har orientert, og så har diskusjon få gå fritt. Det er nettopp for at folk ikke skal føle at jeg får vite hvem som mener hva, eller hva som blir sagt, svarer Erna Solberg.

Jeg er bare stolt over at jeg har mange flinke folk som på en tid kan overta.

—  Høyre-leder Erna Solberg

– Eriksen Søreide trekkes frem som en person som kan lede Høyre. Hvordan påvirker dette deg?

– Jeg er bare stolt over at jeg har mange flinke folk som på en tid kan overta. Både Henrik og Tina, Ine, Nikolai for den saks skyld Jan Tore: Han vil alltid være der. Så jeg er egentlig bare stolt over at vi har bygget et godt lag, svarer Høyre-lederen.

Økokrim: Anser Finnes som uskyldig

Men selv mener hun Økokrims avklaring ga henne et påfyll av krefter.

– Jeg tar på alvor hva denne saken dreier seg om, den dreier seg om at jeg har behandlet saker som jeg ikke skulle være med å behandle. Det er en alvorlig sak, sa Solberg under pressekonferansen.

Det var ved lunsjtider fredag at Økokrim-sjef Pål K. Lønseth gikk grundig inn konklusjonen med å parkere videre etterforskning.

– Finnes har krav på å bli sett på som uskyldig, sa Lønseth.

Han pekte på at Finnes ikke er siktet, ikke tiltalt og ikke dømt. Han sa det ikke er noen informasjon av noe styrke som gir noen grunn til å anse ham som skyldig i straffbare forhold.

Erna Solberg (H) tok som statsminister avgjersler i minst 27 saker om bompengar medan ho visste at ektemannen eigde aksjar i bompengeselskap. Her er Erna Solberg med ektemannen Sindre Finnes og pressesjef Cato Husabø Fossen på valdagen tidlegare i haust. Foto: Tuva Åserud / NTB / NPK

Venter en kjølig vurdering fra Solberg

Men Solbergs posisjon i Høyre i tiden fremover er likevel ikke fullt så åpenbar, ifølge valgforsker Tuastad:

– Det skjer nå trolig en vurdering – som Solberg selv er ganske god til: En kjølig avveining av hva som er best for Høyre – og for henne. Da kan begge utfall være mulige. At hun fortsetter – eller trekker seg, sier Tuastad.

Har selv regien. Kan «se bedre ut i historiebøker»

Men Tuastad trekker frem den fordelen hun nå har, siden Økokrim ikke går i gang med å sjekke ut forhold rundt Finnes og henne i posisjonen hun hadde som statsminister

– Nå kan hun selv gå av – og så ser det bedre ut i historiebøkene.

For selv om Økokrim har talt, er det fortsatt en tillitsbrist rundt henne i norsk politikk:

– Høyres egne velgere kan nok godta det som nå er avklart. Men saken hennes gir også demokratiet vårt et tillitsproblem. Og kan medvirke til polarisering blant velgere.

Svein Erik Tuastad, valgforsker

Tirsdag skal Kontrollkomiteen borre. Hva betyr det?

Solbergs og andre topp-politikeres habilitetssaker blir tirsdag brettet ut i en maratonhøring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Betyr denne høringen mye for Solbergs posisjon?

– Der vil det jo ikke bare være Solberg, men også en rekke andre. Det skal mye til for at det kommer frem nye opplysninger som endrer hennes sak. Derfor er det for Høyre saken nå er et spørsmål: Om det er en belastning ved å ha Erna Solberg som leder, påpeker Tuastad.

Høyres egne velgere kan nok godta det som nå er avklart. Men saken hennes gir også demokratiet vårt et tillitsproblem.

—  Valgforsker Svein Erik Tuastad

Får hilsener – også fra JesusKvinner som ber

Overfor Vårt Land erkjenner Solberg at høstukene med aksjesaken har vært en tøff påkjenning.

– Hvordan har det egentlig vært for deg personlig?

– Det har vært et voldsomt mediekjør. Da er det grunnleggende viktig er at du selv vet hvem du er og at du har tro på dine egne verdier og holdninger.

– Men det er klart det påvirker jo alle rundt deg. Folkene du jobber med og det påvirker familien. Så det er klart at det er krevende tider.

– Hvordan har du hentet styrke da?

– Egentlig fra alle de menneskene som har sendt meg veldig hyggelige hilsener. Veldig mange tenker på meg. JesusKvinner sa at de ba for meg om dagen. Det er fint det også.

---

Lang etappe

  • Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, gjorde rundt 3300 aksjehandler i de åtte årene Solberg var statsminister.
  • Solberg selv følge seg sviktet – de hadde skjedd bak hennes rygg. Økokrim har i syv uker vurdert om instansen skal innlede etterforskning.
  • Økokrim la fredag etterforskning til side. Det var ikke holdepunkter for at det hadde forekommet overtredelser av verdipapirhandelloven.

---

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Mer fra: Politikk