Rundt 75 land samt EU har meldt inn nye nasjonale løfter de siste månedene, men FN sier at landene er langt fra det som er nødvendig for å unngå katastrofal global oppvarming.
Patricia Espinosa, leder for FNs klimakonvensjon, sier det er utrolig at land ikke er mer handlekraftige i møte med en krise «som til slutt kan ende menneskelig liv på denne planeten».
– Til tross for alle studier, alle rapporter og klare advarsler fra forskere over hele verden, så har mange nasjoner fortsatt en tilnærming der de fortsetter som vanlig, sier Espinosa.
[ Ga Paris-løfte, men DNB fortsetter å låne ut til olje og gass ]
Økte ambisjoner
I Parisavtalen fra 2015 forpliktet nasjoner seg til å jobbe for å begrense den globale temperaturøkningen til godt under 2 grader. For å oppnå dette, og for å sikte seg inn på et tryggere mål på 1,5 grader, har nasjoner lovet å kutte utslipp og gi støtte til de mest klimautsatte landene.
Som en del av Parisavtalen har landene også forpliktet seg til å revidere sine nasjonale klimamål (NDC) med fem års mellomrom. Hensikten er at landene skal vise økende ambisjoner for klimahandling. Den første fristen gikk ut i fjor.
Mange av landene som er ansvarlige for den største andelen av utslipp, som Kina, USA og Japan, har ikke meldt inn større ambisjoner innenfor fristen.
[ Storbritannia stopper all pengestøtte til fossil energi ]
Mindre enn 1 prosent
Utslipp må være rundt 45 prosent lavere innen 2030 sammenlignet med 2010-nivåer for å nå 1,5 gradersmålet, ifølge FNs klimapanel.
FN opplyser fredag at den kombinerte effekten av klimakuttene som er meldt inn av landene, vil utgjøre mindre enn 1 prosent fall i utslipp i løpet av samme tidsperiode.
FNs generalsekretær António Guterres sier i en uttalelse fredag at gjennomgangen er et rødt varsel for planeten og at beslutningstakere må følge opp løftene sine.
Så langt ligger jordkloden på litt over 1 graders temperaturøkning. Kraftigere og mer ødeleggende værfenomener de siste årene, som tørker, skogbranner og orkaner, knyttes til den globale oppvarmingen og økende havnivåer.
[ – Regjeringens klimamelding burde ha et høyere ambisjonsnivå for verdens fattigste ]