Utenriks

Dramatisk forslag: Slipp patentretter på vaksine

KORONA: Vaksinefordeling skaper hodebry internasjonalt. Verdens helseorganisasjon mener pandemien krever dramatiske tiltak: Sett til side patentrettigheter

Sist uke stoppet Italia en forsendelse av vaksiner til Australia. Italia, hvor deler av produksjonen av AstraZenecas vaksine finner sted, tok i bruk EUs regelverk for eksportkontroll for å stanse en kvart million doser, med henvisning at Italia hadde bruk for dosene selv.

Det er først gang et EU-land tar i bruk regelverket på denne måten, og det illustrerer hvor omstridt vaksinefordelingen er i ferd med å bli. Vaksiner fordeles nemlig internasjonalt i henhold til de avtaler land har klart å sikre seg, ikke som følge av hvor det er størst behov. Italia, som har vært hardt rammet hele det siste året, kommer ikke en gang godt ut innad i EU.

– Vi har aldri vært i en situasjon som dette

Mer enn 305 millioner doser vaksine er nå distribuert globalt. De aller fleste dosene er satt i rike land som USA og Storbritannia. Mindre land, som en håndfull golfstater og Israel har vaksinert store deler av befolkningen. Sistnevnte har ingen egen produksjon men har kunnet betale for tidlige leveranser, og ligger derfor godt an.

Vaksineulikheten bekymrer Verdens helseorganisasjon (WHO) som nå mener det er på tide å sette patentregelverket til side for å få opp produksjonen. Det er mulig sette regelverket til side i en nødssituasjon.

– Vi har aldri vært i en situasjon som dette. Hvis ikke dette er tiden for å sette til side regelverket, når er det egentlig? spurte WHOs generalsekretær Tedros Ghebreyesus retorisk under sin ukentlige pressekonferanse fredag.

Patentregelverket til Verdens handelsorganisasjon (WTO), Trips, er ment å sikre at det er lønnsomt å utvikle legemidler, inkludert vaksiner. Hittil har fokuset vært på å få fram vaksiner. Men nå som flere er tilgjengelig, kan det å sette til side patentregelverket sørge for at man utnytter produksjonskapasiteten bedre.

---

Globalt vaksinekappløp

• Per 1. mars var 12 vaksiner godkjent til bruk i minst ett land, av disse er fire kinesiske, to russiske og to indiske. Tre vaksiner er godkjent for distribusjon gjennom WHO og Covax. Fem er under vurdering, blant annet russiske SputnikV og kinesiske Sinopharm og Sinovac.

• Norge og EU har godkjent og tatt i bruk vaksine fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca.

• De siste to ukene har vaksinesamarbeidet Covax sendt ut 12 millioner doser til 19 land, hovedsaklig i Asia og Afrika. Dosene fra Covax er ment å vaksinere helsepersonell.

Kilde: WHO, Legemiddelverket, Covid19 vaccinetracker https://covid19.trackvaccines.org/

---

Roste forslag om å omgå patentretter

Generalsekretæren roste også India og Sør-Afrika for å fronte et forslag som åpner for å omgå patentregelverket. India, som selv har flere vaksinekandidater i produksjon, er et av de landene som kan ha kapasitet til å utvide produksjonen.

Forslaget om å sette til side patentregelverket vil ikke bare gjelde for vaksiner, men også mulige medisiner mot covid-19, og utstyr som er nødvendig for vaksineproduksjon.

Norge og utviklingsminister Dag Inge Ulstein har tidligere sagt til Vårt Land at det ikke er aktuelt å sette til side patentregelverket. Ulstein mener en endring vil spise opp verdifull tid, og vil heller at flere land skal bidra med midler til Covax. Norge har også bedt land som kjøper mer vaksine enn de trenger, å donere overskytende doser til samarbeidet.

Opp med farten

For et par uker siden fortalte WHO Vårt Land at hele 66 vaksinekandidater var under utprøving. I tillegg jobber organisasjonen sammen med blant annet vaksinealliansen Cepi for å understøtte nye initiativ og ny teknologi som kan sette fart på selve produksjonen og distribusjonen av vaksine.

For det er fortsatt produksjonskapasiteten som er avgjørende. Selv om nye vaksiner nå kommer på markedet, krever vaksineproduksjon både råmaterialer og utstyr det er global knapphet på akkurat nå.

Ved siden av å omgå patentregelverket peker derfor Ghebreyesus mot tre løsninger i et innlegg i den britiske avisen The Guardian. Det første er å begynne å dele vaksinedoser. Det vil si at rike land som har sikret seg mange, bør omfordele de dosene som er til overs. I en situasjon der ingen har nok, løser dette lite på kort sikt. Den andre løsningen ligger i mer teknologideling.

V

Den tredje løsningen er at rike land gir mer til Covax, slik at de kan utvide sin ambisjon om å fordele to milliarder doser innen utgangen av 2021. De siste to ukene har Covax-samarbeidet sendt ut 12 millioner vaksinedoser til 19 land. Det betyr at alt flere land nå får tilgang på vaksiner, i første omgang for å vaksinere helsearbeidere og andre i frontlinjen.

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Mer fra: Utenriks