FN og hjelpeorganisasjoner i Bangladesh er nå i ferd med å gjenoppbygge deler av flyktningleiren Cox Bazaar, etter en svært omfattende brann i midten av mars. Brannen har etterlatt rundt 10.000 flyktninger uten tak over hodet.
– Det handler ikke bare om å gjenoppbygge, men å gjenoppbygge slik at vi unngår katastrofer. Den delen av leiren som ble ødelagt, er en eldre del hvor det er smale gater og mye for flammer å ta tak i, forteller Redd Barnas landdirektør i Bangladesh Onno van Manen til Vårt Land.
[ 50.000 rohingyaer husløse etter storbrann i flyktningleir ]
Gjenopplever traumer
Det er ikke første gang det brenner i Cox Bazaar. Faktisk er det registrert hele 84 branner i leiren siden nyttår.
I storbrannen 22. mars omkom 11 mennesker.
29 mars, oppstod det hele ti branner på en natt.
Flyktninger Redd Barna har snakket med, forteller at de ikke tør forlate familiene sine for å gå på arbeid, eller gå til bønn nå under ramadan.
Abdullah er frivillig for en av organisasjonene i leiren, Redd Barna formidler hans kommentarer:
– Vi er helt utslitt av alle brannene. Vi får ikke sove om natta fordi vi er redd branner, det gjør oss syke. Noen folk hadde arbeid, men nå tør de ikke forlate familiene sine hjemme alene.

Bekymret for at barn blir brann-traumatisert
I tillegg til å være en direkte trussel mot liv og helse, frykter Redd Barna at brannene nå går inn på befolkningens mentale helse. Og da særlig barnas, som kan gjenoppleve traumer de ble utsatt for da de flyktet.
– Det store flertallet av flyktningene i disse leirene, inkludert barna, flyktet jo fra det vi omtaler som et folkemord i Rakine-provinsen i Myanmar i 2017. Blant de tingene de har opplevd, er jo at hæren brant ned landsbyene deres, og barn husker dette. Nå står de plutselig midt i et flammehav igjen, sier Van Manen.
Så selv om mye av arbeidet i leiren nå handler om gjenoppbygging, er det viktig for Redd Barna å skape barnevennlige soner i leiren, der unger kan leke. Organisasjonen tilbyr også terapi.
– Det er utfordrende å være barn i en slik situasjon. Vi er veldig opptatt av å følge med på deres mentale helse, sier Van Mannen.
Tørt og tett
Myndighetene i Bangladesh etterforsker nå hva som utløste storbrannen i mars, men ifølge Onno van Manen er det svært tørt i området. Flyktningene bor også tett og bruker blant annet kokeapparater som går på propan.
– I seg selv skal disse være trygge, men det kan jo skje ulykker. I kombinasjon med at mange av husene er bygget i bambus, og står tett i tett, så sier det seg selv at det ikke skal mye gnist til før det hele står i lys lue, forteller van Manen.
– Det er rekordmange flyktninger i verden, og svært begrensede budsjetter til å ta seg av disse. Blir behovene i Cox Bazaar nå møtt?
– Etter brannen har det blitt utløst nødhjelpsmidler, men det er klart det er en utfordrende situasjon der både FN og organisasjonen, merker at det er mindre midler som skal deles på flere kriser. Det hjelper jo heller ikke at denne situasjonen for rohingyaene, ser ut til å bli langvarig. Med militærkuppet i Myanmar ser den langsiktige løsningen, altså at rohingya kan returnere til Myanmar, til å være enda lenger unna enn tidligere, sier van Manen.
[ Kommentar: Det ikke så overraskende kuppet i Myanmar ]
---
Brann i leire
- 22. mars herjet en brann i en flyktningleir ved Cox Bazaar i Bangladesh, som i hovedsak huser flyktninger av rohingya-minoriteten fra Myanmar.
- I overkant av 10.000 hjem ble ødelagt, bortimot 50.000 flyktninger ble hjemløse. 11 mennesker mistet livet. Brannen var den største av 84 branner registrert så langt i år ved leirene.
- Rundt Cox Bazaar helt sør i Bangladesh ligger verdens største flyktningleir, som huser mer enn 900.000 flyktninger.
- De aller fleste flyktet fra Myanmar i 2017, da hæren i landet angrep rohingya i Rakine-provinsen, mot grensen til Bangladesh. Angrepene er beskrevet som «folkemordlignende» og et forsøk på etnisk rensing.
---