Religion

Motivert av troen

Religiøse innvandrere gjør oftere frivillig arbeid enn de som ikke er religiøse, ifølge ny SSB-rapport. For Betül Cokluk er det troen som inspirerer til å gjøre en forskjell for andre.

Bilde 1 av 2

– Jeg engasjerte meg først i moskeen. Siden bestefar og etter hvert foreldrene mine var med på å etablere den, så var det helt naturlig at jeg begynte å ­engasjere meg der, sier Betül Cokluk (29).

Hun er styreleder og grunnlegger av den frivillige, humanitære organisasjonen A Step Closer – som hvert år arrangerer fotballturnering på Ekeberg for å samle inn penger til ulike veldedighetsprosjekter. I år samlet de inn penger for et skoleprosjekt i Palestina.

Ifølge en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) gjør religiøst aktive innvandrere oftere frivillig arbeid enn mindre religiøst aktive innvandrere. De religiøst aktive har også sterkere tillit til andre mennesker.

Selv om andelen ­innvandrere som deltar i frivillig arbeid er ­lavere enn i befolkningen for øvrig, legger innvandrere som er opptatt med frivillig arbeid ned flere timer i slikt arbeid enn andre frivillige.

13 prosent av ­innvandrerne hadde gjort gratisarbeid for en sekulær forening de siste tolv månedene. Denne andelen ­varierer lite mellom trosretningene, men her er kristne innvandrere de som deltar minst, med 9 
prosent.

LES MER: Planlegger muslimske veivisere

Helt naturlig

Til tross for at A Step Closer er en partipolitisk og religiøst uavhengig organisasjon, er det unge muslimer som jobber frivillig der.

– Det er en ren tilfeldighet. Vi har vært åpen for at alle skal kunne søke seg inn i styret og ressursutvalget, sier Cokluk.

Hun er ikke overrasket over at frivilligheten står såpass høyt i kurs blant innvandrere.

– 17 prosent av landets befolkning har innvandrerbakgrunn. I 2025 vil dette tallet øke til 25 prosent. Hver fjerde person du møter i gata vil i gjennomsnitt ha innvandrerbakgrunn. Det er naturlig at vi også engasjerer oss i samfunnet, sier hun.

Hva er det som motiverer deg til å gjøre frivillig arbeid?

– Frivillighet gir rom for å ­bidra, engasjere, inspirere og ­inkludere, sier Cokluk, som l­egger til at frivilligheten er en fin mulighet for å bli kjent med likesinnede.

– Frivillighet er viktig for integrering – ikke basert kun på etnisk bakgrunn, men for alle som ønsker å bli en del av noe.

Noe av det som har inspirert henne til å drive med frivillig arbeid er hennes islamske tro.

– Jeg er direkte inspirert av islam til å gjøre gode handlinger. Det er derfor jeg har drevet med dette i så mange år, sier Cokluk. Hun understreker at hun kun snakker på vegne av seg selv og ikke organisasjonen.

LES MER: – Med frivillige som stiller opp, er det ingen grunn til å se mørkt på kirkens framtid

Selvforsterkende effekt

Både hos kristne og muslimske innvandrere er det slik at de som deltar mest på religiøse møter, også er de som oftest gjør frivillig arbeid for sekulære foreninger.

– Det er en indikasjon på at det også kan bidra til integrering, sier Anders Barstad i SSB.

Han står bak rapporten «Er ­religiøse innvandrere mindre ­integrert?» som kom denne uka, og mener det kan være flere grunner til at de religiøst aktive jobber frivillig.

– Man får verdifull trening i å delta i organisasjoner. Det kan også ha med religiøse motiver å gjøre, som at man hjelper fattige, sier han og legger til:

– Når man er med i en organisert sammenheng så blir man ­oftere lettere spurt om å være med i en annen sammenheng. Det blir en selvforsterkende ­effekt. Deltagelse i en kontekst fremmer deltagelse i en annen kontekst, sier han.

---

Frivillighet blant innvandrere

  • Religiøst aktive inn­vandrere gjør oftere fri­villig arbeid enn andre inn­vandrere.
  • Religiøst aktive inn­vandrere har også sterkere tillit til andre enn ikke-­religiøse innvandrere.
  • Innvandrere deltar generelt sjeldnere i frivillig arbeid enn befolkningen forøvrig.
  • Innvandrere som er opptatt av frivillig arbeid, legger ned flere timer enn gjennomsnittet.
  • Blant innvandrere er det en svak positiv sammenheng mellom religiøs aktivitet og tillit til andre.
  • Likevel har inn­vandrere generelt mindre tillit til ­andre enn det som er vanlig i befolkningen.

---

Mer fra: Religion