I helgen ble streiken i Den norske kirke trappet opp, da også kirkemusikere og kateketer ble tatt ut i streik.
Mens forhandlingene mellom partene er brutt, diskuteres det på sosiale medier. I en kommentar til kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, gir generalsekretær Øystein Magelssen i KFUK-KFUM uttrykk for at arbeidsgiver bør snu.
– Det er ingen skam å snu. Det vil være klokt lederskap. Å gjøre det nå, vil gjøre kirka godt, skriver Magelssen.
KFUK-KFUM er en av Den norske kirkes nære samarbeidspartnere. Ifølge Magelssen arbeider de målrettet med rekruttering til kirkelig tjeneste.
«Prester og andre som tar medansvar for å opprettholde kirkelig nærvær over hele landet, bør kunne få en lønnsmessig...
Posted by Kristin Gunleiksrud Raaum on Sunday, December 20, 2020
Mener konflikten er svært uheldig
Bakgrunnen for konflikten er at arbeidsgiver etter september 2021 ikke vil forlenge en avtale som sikrer nye ansatte en kompensasjon i lønn på 40.000 til 65.000 kroner.
Avtalen ble innført da ordningen om prestebolig ble avskaffet i 2015, og skulle veie opp for den lave leieprisen et slikt bosted hadde som fordel. Fagforeningene mener denne kompensasjonssummen må bli en del av hovedtariffavtalen, slik at ikke garantilønnen for nye prester blir lavere enn det som er dagens nivå.
[ Partane i prestestreiken er ueinige om verkelegheita. Her er det du må vite ]
Som kirkerådsleder er Gunleiksrud Raaum med i Arbeidsgiverutvalget (AGU), som legger Den norske kirkes føringer overfor arbeidsgiverorganisasjonen KA i lønnsforhandlinger.
I et innlegg i Vårt Land, forklarer Raaum at arbeidsgiver ønsker å bruke lønn som et sterkere virkemiddel mot rekrutteringsutfordringene ved nyansettelser.
– I stedet for å gi alle prester det samme tillegget over hele landet, kan kirken styrke rekrutteringen i de områdene som sliter med å fylle tomme prestestillinger, skriver hun.
Øystein Magelssen er enig i at det er fornuftig at prester i områder med krevende rekruttering kan få en lønnsjustering.
– Men det er vanskelig å forstå logikken i at dette er et argument for å senke det generelle lønnsnivået for nyutdannede prester, skriver Magelssen, som mener konflikten er «svært uheldig».

– Fremstår som en kjepphest
Magelssen ønsker ikke kommentere saken ut over det han har skrevet på sosiale medier, men ber om at kommentaren hans blir gjengitt i sin helhet:
Hei Kristin - og dere andre! At prester i områder med krevende rekruttering kan få en lønnsjustering er fornuftig, men det er vanskelig å forstå logikken i at dette er et argument for å senke det generelle lønnsnivået for nyutdannede prester. Jeg tenker denne konflikten er svært uheldig av flere grunner:
1. Først og fremst på grunn av selve sakens innhold, ref. kommentar over.
2. Å velge å kjøre dette - som framstår som en kjepphest - nettopp dette året, når presteskapet er presset nok fra før på grunn av korona-situasjonen.
3. Det skaper et svært dårlig klima og mistillit overfor Kirkerådet og KA rett før avgjørende runder om kirkelig organisering.
4. Å velge å så tvil om garantilønn for nyutdannede prester i en tid da sak 1 burde være rekruttering til kirkelig tjeneste.
5. Å karakterisere KA som «dypt kristelig» og eneste arbeidsgiverorganisasjon som kan forstå seg på kirkelig kontekst, er spesielt.
(Etter min vurdering er for eksempel Virke en svært aktuell alternativ arbeidsgiverorganisasjon. Deres langt bredere faglige kompetanse og lengre avstand fra de kirkepolitiske posisjoner enn KA representerer, ville sikret en profesjonalitet som vi hadde vært tjent med også i denne situasjonen.)
Vi i KFUK-KFUM arbeider målrettet med rekruttering til kirkelig tjeneste. Studiestedene rapporterer om at en stor andel av de som velger kirkelige utdanningsløp, har bakgrunn fra KFUK-KFUM. At denne konflikten sår tvil om framtidige presters arbeidsvilkår er ikke klokt, og bidrar i motsatt retning - dessverre.
«Det er ingen skam å snu». Det vil være klokt lederskap. Å gjøre det nå, vil gjøre kirka godt, Kristin, Ingrid og Olav!
Kristin, Ingrid og Olav er henholdsvis kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen og preses Olav Fykse Tveit.
Glade for Raaums innlegg
Når Magelssen skriver at det er spesielt å karakterisere KA som «dypt kristelig» og «eneste arbeidsgiverorganisasjon som kan forstå seg på kirkelig kontekst», henviser han til Gunleiksrud Raaums innlegg.
Til dette sier Trygve Jordheim, kommunikasjonsdirektør i KA, at kirkerådslederen ikke har karakterisert KA som «dypt kristelig», slik Øystein Magelssen hevder, men påpekt at de har «en dyp kristen og kirkelig forankring».
– Det er stor forskjell på de to karakteristikkene, og for oss er det viktig at debatten ikke sporer av i feilsitering av meningsmotstandere. Vi er glade for det Raaum skriver, og vi ser det i sammenheng med at Kirkemøtet for bare få år siden valgte KA som sin arbeidsgiverorganisasjon framfor Virke og Spekter, som også deltok i konkurransen, sier Jordheim, og legger til:
– Vår kristne og kirkelige forankring handler om at KA i sin tid ble etablert etter initiativ fra Kirkemøtet og at vi etter 30 års drift kjenner sektoren bedre enn noen annen arbeidsgiverorganisasjon. For øvrig hører vi gjerne fra Magelssen om hvilken bredde og profesjonalitet han savner i vår faglige kompetanse, slik at vi kan bli i enda bedre stand til å ivareta nåværende og kommende medlemmers behov.
Støtter streiken
I et innlegg på sin egen Facebook-side har Øystein Magelssen, som selv er prest, uttrykt støtte til streiken:
DERFOR STØTTER JEG STREIKEN Jeg er glad for å være prest, og takknemlig - og iblant litt forundret - over tilliten folk...
Posted by Øystein Magelssen on Friday, December 18, 2020
---
Dette er streiken:
- Natt til 12. desember ble 21 ansatte i kirken tatt ut i streik.
- Det skjedde etter brudd i forhandlingen mellom arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverforeningen KA.
- 10 av 22 fagforeiningar i kirkelig sektor valde å bryte forhandlingane i hovedtariffoppgjøret i oktober.
- 19. desember ble det tatt ut ytterligere fem ansatte i kirken.
- Tirsdag 22. desember tar Unio-forbundene Akademikerforbundet og Utdanningsforbundet ut hvert sitt medlem i en ny opptrapping av streiken, denne gangen ved Kirkerådets sekretariat
- Bakgrunnen for streiken er at avtalen om kompensasjon ved opphør av boplikt løper ut i september 2021.
- Det betyr at prester som ansettes etter 1. september 2021 ikke får del i kompensasjonen for bortfall av boplikt/tjenestebolig, som tilsvarer mellom kr 40.000 til 60.000.
---
[ I dag møttes alle forbundene for å markere at enda flere tas ut i kirkestreik ]