Da Danmark slo Tsjekkia på lørdag, satt sjømannsprest Jan Otto Fredwall på restaurant i København sentrum.
– Det kokte i byen. Folk hang ut av vinduene og ropte og skreik. Det var skikkelig god stemning, forteller han.
Det danske herrelandslaget har hatt et europamesterskap uten like. Da stjernespiller Christian Eriksen kollapset på banen 12. juni, sto rystede lagkamerater rundt ham, mens Eriksen mottok førstehjelp. Siden har laget kjempet seg fram, og på onsdag klokken 21 møter de England til semifinale i London. Kampen vises på TV2.
Reisen til landslaget preger stemninga i Danmark, kan sjømannsprest Fredwall fortelle.
– Jeg merker det ute i gata og på butikken. Det er lett å komme i prat, så lenge man har den fotballen å prate om, sier han.

– En konstruktiv fortelling om maskulinitet
Hans Bonde er professor i idrettshistorie ved Københavns Universitet. Til Kristeligt Dagblad betegner han felleskapet som er skapt gjennom EM som «veldig over forventning».
– Det er tydelig at det er skapt en fortelling som ytterligere styrker vårt nasjonale samhold. Vi har vært igjennom hele paletten av følelser – både patos og logos, og vi har fått hele prestasjonsregisteret, og på den måten er tingene gått opp i en høyere enhet, sier Bonde.
Da Christian Eriksen kollapset i kampen mot Finland, var Europas øyne rettet mot det danske landslaget. Bonde fremhever at lagkameratene viste stor medmenneskelighet og sympati for Eriksen, på tross av at de befant seg i kampmodus.

– Det florerer av og til en negativ fortelling om at mannfolk ikke er i kontakt med følelsene sine. Men landslagsspillerne har nettopp greid å vise følelser samtidig som de presterer i spillet, sier Bonde.
– Det viser at det ikke er noen motsetning mellom prestasjon og emosjon – tvert imot. På den måten har vi fått en en konstruktiv fortelling om maskulinitet, fortsetter han.
– Alibi for å vise følelser
Fredwall forteller at det dramatiske øyeblikket da Eriksen kollapsen, påvirket atmosfæren i København.
– Da var det en veldig rar stemning i byen, og vi kjente på et veldig samhold, sier han og legger til:
– Jeg tror fotballen er et alibi for å vise følelser. Kanskje spesielt etter korona, nå som vi har vært isolerte og har lagt lokk på veldig mye følelser og ikke hatt felleskap. Jeg tror det er med på å gi en spesiell effekt denne gangen.
Alle danskenes flagg
Idrettshistorier Hans Bonde forteller til Vårt Land at den enorme fotballinteressen i Danmark gjør at, gjør at flagget fått en samlende funksjon, i stedet for å være en markør for høyre-nasjonalisme.
– Nå er det blitt alle danskenes flagg igjen, sier han.
– Enkelte mener at store idrettsarrangementer appellerer til noe eksistensielt og religiøst i oss mennesker – hva tenker du om det?
– Ja, sporten kan noe av det samme som religionen. Det er noe kultisk over sporten, som innimellom kan bringe mennesker i ekstase.