Religion

Verdens største muslimske organisasjon aksepterer kristen evangelisering

RELIGIONSDIALOG: Et nytt samarbeid mellom muslimer og kristne i Indonesia skal forhindre at evangelisering blir til konflikt.

– Vi jobber sammen for retten til å konvertere hverandre, sa Thomas Schirrmacher på åpningsdagen til Det internasjonale religionsfrihets (IRF) toppmøte i Washington i midten av juli.

Han er generalsekretær for World Evangelical Alliance (WEA), som har signert en samarbeidsavtale med Nahdlatul Ulama (NU), verdens største muslimske organisasjon. Den holder til i Indonesia og har mellom 40 og 90 millioner medlemmer. Avtalen er blitt omtalt av Christianity Today.

I avtalen aksepterer NU at kristne prøver å omvende muslimer. Samarbeidet skal sikre at evangelisering ikke fører til konflikt.

Retten til å konvertere

– Både evangelikale og muslimer ønsker å omvende folk. Dermed blir det konkurranse. Men denne konkurransen må utøves på fredelig og harmonisk vis, sier generalsekretæren i NU, Yahya Cholil Staquf til Christianity Today.

Omtrent 87 prosent av indonesere er muslimer, mens omtrent 10 prosent er kristne. I organisasjonen Åpne dørers liste over land med størst grad av kristenforfølgelse står Indonesia på 47. plass.

Dyp teologisk uenighet, og enighet

Teologen Schirrmacher forteller at samarbeidet er resultatet av samtaler om dyptgripende teologiske påstander. Uenighetene mellom religionene skal ikke tones ned.

– Religionsfrihet betyr ikke at vi er enige, men at vi kan leve fredelig med våre store forskjeller, forklarer han.

- Samtidig bygger avtalen på de to religioners dyptgripende enighet om nestekjærlighet, menneskeverd, og det å hjelpe de sårbare, sier Thomas Johnson, seniorrådgiver i WEAs teologiske kommisjon.

Positiv utvikling i Indonesia

Men det finnes tegn på en utvikling mot mer religionsfrihet i Indonesia. Før han var Indonesias president fra 1999 til 2001, var Abdurrahman Wahid leder for NU. Der fremmet han religionsdialog.

I 2019 erstattet NU den religiøse kategorien kafir – «hedensk» eller «ikke-muslim» – med konseptet statsborger av en moderne nasjon.

Samarbeidsavtalen mellom WEA og NU er den nyeste steget i denne utviklingen. Avtalen har navnet «The Nation’s Mosque Statement».

Globalt perspektiv

Avtalen har også et perspektiv utover Indonesia. Målet er et globalt samarbeid for å forhindre at religiøs identitet blir misbrukt til å skape hat, politisk splittelse, og konflikt.

– Vi håper at verden blir med oss, sier Staquf.

Joanna Martina Bauer

Mer fra: Religion