Fender er verdens største produsent av gitarer og det mestselgende merket i norske musikkbutikker. Instrumentene deres, som designes i USA, brukes av alt fra gitaristspirer i kulturskolen her hjemme til internasjonale gitarhelter.
Hvis du har hørt artister som Eric Clapton, Coldplay, Pink Floyd, U2 eller John Mayer har du garantert hørt den umiskjennelige lyden fra Fender-gitarene.
Nå viser Fenders egne tall at lovsangsartister er blant selskapets viktigste kunder.
– Vi har regnet ut at rundt en tredjedel av alle instrumenter blir brukt i lovsangssammenheng, og det er heller ingen tvil om at lovsangsledere er en kilde til inspirasjon for utallige gitarister, sa en representant for Fender til gitarnettstedet Ultimate Guitar.
Da er det ikke så overraskende at mange gitarister prøver å gjenskape «Fender-sounden»
— Vetle Jarandsen, lovsangsgitarist
[ Livet som proff musiker: – Stor fordel å ha vokst opp i menighet ]

Vil gjenskape «Fender-sounden»
Vetle Jarandsen er gitarist og lovsangskomponist i Filadelfiakirken i Oslo. Han kan bekrefte at Fender er et populært merke blant de mange gitaristene i Lovsangs-Norge.
– Det er veldig mange i lovsangsmiljøene som enten har vært innom Fender-gitarene eller som bruker dem fast, sier Jarandsen.
– Jeg tror nok det har mye med musikkstil å gjøre. Noen av de store artistene den moderne lovsangen er inspirert av, for eksempel U2 og Coldplay, bruker Fender-gitarer. Da er det ikke så overraskende at mange gitarister prøver å gjenskape «Fender-sounden», fortsetter han.
Synlig kristen-sponsor
I undersøkelsen kommer det frem at opp mot to milliarder dollar brukes på Fender-utstyr hvert år. Tretti prosent av disse inntektene, rundt 600 millioner, kommer fra lovsangsmusikere.
Filadelfia-gitaristen utelukker ikke at Fenders rolle som sponsor av kristne artister og arrangementer har bidratt til å gjøre gitarene ekstra populære blant lovsangsartister.
For to år siden lanserte selskapet blant annet en unik signaturmodell i samarbeid med den amerikanske musikeren og pastoren Lincoln Brewster.
Kristne gitarikoner
Jarandsen tror likevel den viktigste forklaringen på Fender-bølgen er det høye antallet profesjonelle musikere som har en spesiell tilknytning til kirke og lovsang.
– Jeg føler dette er en trend man kan finne igjen i hele musikkbransjen. Mange av dem som spiller profesjonelt i dag har bakgrunn fra kirken, forteller han.
Ifølge lovsangsartisten er mange kristne miljøer spesielt flinke til å la folk få prøve seg i band uansett hvilket nivå de er på. Det gir en følelse av mestring og tillit som motiverer mange til å fortsette å spille og utvikle seg videre.
– Selv om du ikke er flinkest får du en scene å spille på og en arena der du kan uttrykke deg, sier Jarandsen.
Når disse gitaristene en dag blir profesjonelle musikere, er det mange kommende gitarister som kopierer stilen og gitarmodellen deres. På denne måten tror Jarandsen lovsangsmiljøene etter hvert har blitt trofaste kunder for den amerikanske gitargiganten.
[ «Eg klarar det ikkje», sa David André Østby då han prøvde å synge i studio ]
Fender for konfirmasjonspengene
De ikoniske gitarene fra USA er imidlertid ikke en forutsetning for å drive med lovsang. Når lovsangslederen David André Østby står på scenen eller i studio, er det som regel med en kassegitar fra et helt annet merke enn Fender. Den amerikanske produsenten er nemlig ikke like anerkjent når det kommer til akustiske gitarer.
Likevel var det en Squier Stratocaster, altså «billigversjonen» av den legendariske Fender-gitaren, Østby kjøpte for konfirmasjonspengene da han selv begynte å spille.

– Fender lager særlig to modeller, Stratocaster og Telecaster, som er noen av mest brukte og mest anerkjente gitarene i verden. Da jeg kjøpte min første gitar måtte jeg jo kjøpe en av dem, for det var det jeg så at alle rundt meg brukte, forklarer han.
Østby forteller imidlertid at mye har skjedd på utstyrsfronten siden han selv var konfirmant. I dag opplever han ikke at Fender er merket «alle» norske lovsangsgitarister bruker.
I stedet registrerer Østby at mange har ulike gitarer til ulike musikksjangre, samt at flere gjerne kjøper «custom»-gitarer, altså personlig tilpassede gitarer, fra mindre kjente gitarbyggere.
[ I Narvik bygger 11-åringene sitt eget orgel ]
Jakten på riktig lyd
Vetle Jarandsen, som selv har mange gitarer og mye annet utstyr, kjenner seg i stor grad igjen i denne beskrivelsen. Selv om Fender-gitarene er svært synlige, særlig blant nybegynnerne, ser han mange andre typer gitarer på scenene rundt omkring.
Behovet for og ønsket om å prøve andre gitarer tror han har en klar sammenheng med den brede musikksjangeren de opererer innenfor.
– Når man holder på med musikk i kirkesammenheng, er det gjerne et bredt spekter av musikktyper og lyder du skal klare å gjenskape. Da kan det være interessant å prøve nye gitarer, forsterkere og effekter for å finne den lyden du trenger, forklarer han.
Han understreker at lovsangsgitarister også har en unik mulighet til å fortsette å dyrke hobbyen sin der andre gjerne ville ha lagt gitaren vekk.
– Hvis du går i en kirke har du jo faktisk en unnskyldning til å kjøpe utstyr og prøve nye ting. For du holder jo på med hobbyen din så å si hver søndag hele livet, sier han.

[ Skjærgårdssjef om kristenmusikk: – Vi må gi annerledes musikk en sjanse ]