Religion

Mellomkirkelig råd til ny regjering: Norsk oljevirksomhet må fases ut

OLJE: Norge må slutte å lete etter olje snarest mulig, sier Mellomkirkelig råd i en fersk uttalelse. – Vi deler deres engasjement, sier Espen Barth Eide i Ap, som gikk til valg på «å utvikle, ikke avvikle» oljeindustrien.

Mellomkirkelig råd har klare forventninger til den nye regjeringen: Norsk oljevirksomhet må fases ut.

Det går fram av en uttalelse fra komiteen for internasjonale spørsmål i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, som ble offentliggjort like før helgen.

– Dette er ikke nye standpunkter fra oss, men med ny regjering ønsket vi å benytte anledningen til å uttrykke noen forventninger til dem, sier Berit Hagen Aagøy, internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd.

I uttalelsen påpeker rådet at regjeringen blant annet «må gjennomføre et taktskifte i arbeidet for utslippskutt i Norge», noe som innebærer at Norge må ut av oljeproduksjonen. Men det må gjøres på en forsvarlig måte.

Norge har har redusert utslippene sine med 3,9 prosent siden 1990, mens målet er 50-55 prosent reduksjon innen 2030. Det betyr en reduksjon på minst 8 prosent hvert år de neste ni årene, påpeker rådet i uttalelsen.

«En planmessig satsing med mål om levedyktige nye næringer og avslutning av norsk oljevirksomhet er nødvendig. Etablering av nye grønne arbeidsplasser og avslutning av letevirksomheten etter olje snarest mulig, må være del av en slik omstilling», heter det i uttalelsen.

– At det norske oljeeventyret går mot slutten, er det jo tverrpolitisk enighet om. Vi sier ikke noe annet enn det mange partier var veldig opptatt av i valgkampen, nemlig at vi må fase ut oljevirksomheten på en forsvarlig måte, sier Hagen Aagøy.

Ap-politikar Espen Barth Eide er positiv til EUs klimaplan og meiner Noreg må slutte seg til planen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK

– Likner på Aps program

Arbeiderpartiet (Ap), som nå sitter i regjeringsforhandlinger, gikk til valg på «å utvikle, ikke avvikle» oljeindustrien. Partiets energi- og miljøpolitiske talsperson, Espen Barth Eide, sier at han «deler engasjementet» i oppropet til Mellomkirkelig råd.

– Mye av det som står i oppropet likner veldig på Aps program, sier han, og viser blant annet til at partiet har slått fast at de ønsker å kutte utslipp med 55 prosent innen 2030.

Av dette målet må det følge handling, påpeker han.

– Det betyr at man i hvert eneste budsjett og annet man gjør fram til 2030, faktisk gjør grep så man kan levere på det, sier han.

Eide er tydelig på at Ap ikke er tilhenger av en politisk vedtatt sluttdato for hverken oljeproduksjon eller leting.

– Men det skal ikke leses som om vi ikke skjønner at verden endrer seg. Vi heier på at verden skal bruke mindre olje, gass og kull.

Uenige om leting

Et av de viktigste grepene for å redusere utslipp er å tilrettelegge for at fornybar energi kan erstatte fossilt brensel på alle områder, mener Eide.

– Det betyr en massiv innsats i å endre transportsystemene i verden i fornybar retning, men også legge til rette for kollektivtransport. Videre dreier det seg om en massiv omlegging av industriproduksjon, som vi vet er mulig, men dyrt.

Ap deler derfor Mellomkirkelig råds overordnede mål, mener han.

Mellomkirkelig råd oppfordrer imidlertid til «avslutning av letevirksomheten etter olje snarest mulig». Senest lørdag stadfestet partileder Jonas Gahr Støre overfor NTB at dette er uaktuelt for Ap. Senterpartiet har lagt seg på samme linje.

– Hvis vi stenger ned næringene og kutter aktiviteten, kommer vi ikke til å lykkes med det vi skal få til fram mot 2030, og ikke minst etter 2030. Vi ønsker en petroleumsmelding som ser på klimamessig og finansiell risiko ved vår aktivitet, uttalte Støre.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Mer fra: Religion