Den norske kirke

Dette sier bispekandidatene om Den norske kirkes utfordringer

BISKOP: Hva er det viktigste utfordringene i Den norske kirke fremover? Slik svarer de fem nominerte til å bli ny biskop i Borg bispedømme.

Atle Sommerfeldt går av i november, fem navn er nå nominert til å ta over hans plass som biskop i Borg.

To kvinner og tre menn er nominert: domprost Kari Mangrud Alvsvåg, personal- og lederutviklingssjef Ole Martin Grevstad, prost Kåre Rune Hauge, professor Harald Hegstad og prost Kristine Sandmæl.

Vi har stilt de fem nominerte de samme fem spørsmålene:

  • Hva er din reaksjon på nominasjonen?
  • Hvorfor vil du bli biskop?
  • Hva er de viktigste utfordringene for Den norske kirke?
  • Hvordan vil du ta tak i utfordringene?
  • Hvordan vil du markere deg i offentligheten som biskop?
SPENT: Prost Kari Mangrud Alvsvåg håper mange brudepar melder sin interesse for «drop-in»-vielsene i Sarpsborg kirke 8. september. – Om man ønsker å gjøre det sammen med andre, kan vi ha opp mot åtte vielser i en felles seremoni, forteller hun entusiastisk.

Alvsvåg: – Må gjøre oss relevante for unge

Først ut er Kari Mangrud Alvsvåg (51), som det siste året har vært domprost i Fredrikstad. Hun var i åtte år prost i Søndre Borgesyssel prosti, og har tidligere hun jobbet som lektor i videregående skole og som sjømannsprest i Dubai.

Hva er din reaksjon på nominasjonen?

– Det er en stor ære og tillitserklæring. Det er sterkt, jeg er litt skjelven akkurat nå, sier Alvsvåg til Vårt Land.

Hvorfor vil du bli biskop?

– Jeg vil være med å sette retning for fremtidens kirke. Biskopen må våge å ta ordet, og si noe om rettferdighet for både mennesker, dyr og natur. Det har vi en stor oppgave fremover, i tillegg til basisoppgaven som kirke.

– Hva er de viktigste utfordringene for Den norske kirke? Og hvordan vil du ta tak i dem?

– Det er mange. Én stor utfordring er å være med å bidra til rettferdighet. Vi ser tendenser til større klasseforskjeller og voksende utenforskap. Dette er oppdrag for kirkens diakonale tjenester. Vi må også jobbe godt med å gjøre oss relevante for dagens unge. Vi ser fallende dåpstall, og vi må bli flinkere til å kommunisere hva kirken kan bety i livet.

– Hvordan vil du markere deg i offentligheten som biskop?

Som regional kirkeleder har jeg fått gode muligheter til å ha en stemme i det offentlige rom, for eksempel rundt flyktningkrisen i 2015. Jeg er også opptatt av å heve røsten i lokalsamfunnet, og har blant annet drevet aktivt dialogarbeid for å være med på å skape et fredelig lokalsamfunn og forebygge fordommer.

Hegstad: – Den norske kirke må finne sin identitet

Harald Hegstad (61) har siden 2001 vært professor i systematisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole, der han utdanner prester, diakoner og kateketer. Tidligere har han blant annet vært leder av Oslo bispedømmeråd, nestleder i Kirkerådet og har vært med i en rekke kirkelige utvalg.

Hva er din reaksjon på nominasjonen?

– Det er hyggelig å bli nominert og jeg takker bispedømmerådet for tilliten. Det skal bli spennende å se hva som blir utfallet av denne runden. Det er fire andre gode kandidater som også er nominert, så det er ikke noe som er opplagt.

– Hvorfor vil du bli biskop?

– Den norske kirke er inne i en spennende tid og jeg har lyst til å bidra i det. Det har jeg gjort på andre måter tidligere. Bisperollen gir en mulighet for å være med i en prosess, både når det gjelder å utforme bisperollen i en ny tid, samt utvikle menigheter og kirkeliv. Borg bispedømme er jo også et spennende bispedømme med mange forskjellige menigheter.

– Hva er de viktigste utfordringene for Den norske kirke?

– Den norske kirke må finne sin identitet på nytt i en tid hvor en ikke lenger er statskirke og hvor vi ser synkende medlemstall. Å fortsette å være en synlig aktør i samfunnet betyr noe for mennesker. Å få fram kirkens budskap og være en diakonal kraft, det tror jeg blir viktig framover.

– Hvordan vil du ta tak i utfordringene?

– Jeg vil i tilfelle gjøre det som biskop i møte med både kirkelige medarbeidere, menigheter og også medlemmene og lokalsamfunnene i bispedømmet. Jeg ser på en biskops rolle først og fremst som det å veilede, inspirere, forkynne, motivere og peke ut en retning – ja, rett og slett være en hyrde.

– Hvordan vil du markere deg i offentligheten som biskop?

– Jeg vil markere meg offensivt. En av bisperollens største verdier er nettopp at den er så offentlig. Det er noe kirken og de som sitter i disse posisjonene må utnytte også. Som biskop kan man ikke bare forsvinne inn på bispekontoret. Jeg har også mye erfaring fra media tidligere, og det vil jeg videreføre.

Hauge: – En biskop setter dagsorden

Kåre Rune Hauge (63) er prost i Østre Borgesyssel prosti. Han har tidligere vært sogneprest i Høybråten, Fossum og Stovner i Oslo, samt generalsekretær i Laget.

– Hva er din reaksjon på nominasjonen?

– Først og fremst er det en stor ære å bli vist tillit og bli nominert. Det er et godt bispedømme å være prest og prost i. Å bli nominert til biskop her er fint.

– Hvorfor vil du bli biskop?

– Jeg har bred og lang ledererfaring fra ulike sammenhenger. Fra organisasjonsliv og prestetjeneste i Oslo og nå som prost. Jeg kjenner at jeg kan få brukt all erfaringen inn i en eventuell bispestilling.

– Hva er de viktigste utfordringene for Den norske kirke?

– Flere store. Vi er et mer mangfoldig samfunn og sekulært samfunn enn tidligere. Vi må finne vår plass som folkekirke. Vi har en utfordring med å nå yngre generasjoner. Vi må skape et gudstjenestetilbud og fellesskapstilbud som møter dem.

– Hvordan vil du ta tak i utfordringene?

– Det viktigste arbeidet skjer lokalt. Men som biskop er en med å sette dagsorden. For meg handler det om å stille spørsmål og drive fram gode prosesser.

– Hvordan vil du markere deg i offentligheten som biskop?

– En biskop skal være i offentligheten, og jeg må eventuelt finne min plass der. Men det handler ikke minst om å være en døråpner for lokalt menighetsliv, ved å løfte fram og synliggjøre det.

Kristine Sandmæl overtar prostejobben i Lofoten etter Ann-Helen Fjeldstad Jusnes – som nå er biskop i Nord-Hålogaland.

Sandmæl: – Dåpstall er en viktig utfordring

Kristine Sandmæl (51) er prost i Lofoten prosti, leder av Mellomkirkelig råd og leder i LHBT-utvalget i Den norske kirke.

Hva er din reaksjon på nominasjonen?

– Jeg er ydmyk og takknemlig, svarer Sandmæl.

– Hvorfor vil du bli biskop?

– Først og fremst fordi kirken kaller og ønsker meg, og så mener jeg at jeg kan gjøre en anstendig jobb og utføre en forskjell i Kirke-Norge.

– Hva er de viktigste utfordringene for Den norske kirke?

– En av de viktigste utfordringene er dåpstall. Vi ser at dåpstallene synker, ikke bare generelt, men vi ser at også kirkemedlemmer velger å ikke døpe sine barn.

– Hvordan vil du ta tak i utfordringene?

– Vi må øke tilgjengeligheten for dåp og framsnakke om dåp. Informasjon og kunnskap er ofte gode hjelpemidler i enhver utfordrende situasjon. Vi må gjøre oss tilgjengelige for dåp, være lydhøre for hvorfor folk eventuelt ikke velger dåp og hva vi kan gjøre for å imøtekomme behovene.

– Hvordan vil du markere deg i offentligheten som biskop?

– Det er viktig å være synlig og være til stede der folk er. Jeg ønsker å delta i samfunnsdebatten, både i media og på lokalt plan. Sosiale medier er selvfølgelig også et redskap som per nå et sted man kan møte folk der de er.

Ole Martin Grevstad.

Grevstad: – Vil kjempe for kirkens agenda

Ole Martin Grevstad (51) er utdannet teolog og har en master fra BI. Han har jobbet i nærings- og organisasjonslivet hele yrkeslivet, nå som personal- og lederutviklingssjef i Kongsberg Maritime i Hjørungavåg på Sunnmøre. Han sitter også i Kirkemøtet fra Møre bispedømmeråd.

– Hva er din reaksjon på nominasjonen?

– En blanding av ærefrykt ydmykhet og stor motivasjon.

– Hvorfor vil du bli biskop?

– Fordi jeg er dypt forankret i evangeliet, selv om jeg ikke har jobbet som prest, er jeg utdannet prest. Det vil være svært meningsfullt for meg å bli biskop.

– Hva er de viktigste utfordringene for Den norske kirke?

– Å bevare kirken som en levende kraft i folket er hovedutfordringen. Vi sørge for å bevare dåpens plass og hegne om det som samler oss som kirke. Det er viktig at vi holder oss relevante for folk flest.

– Hvordan vil du ta tak i utfordringene?

– Jeg skal gå ydmykt inn den rollen og finne veikartet sammen med kolleger og frivillige. Vi må finne ut av hvor vi står på kartet før vi velger vei.

– Hvordan vil du markere deg i offentligheten som biskop?

– Jeg vil kjempe for kirkens agenda, de svake i samfunnet og inkludering. Jeg vil også ha en tydelig stemme i klimakampen.

---

Veien til en ny biskop

  • Frist for bispedømmerådets nominasjon av inntil fem personer, er torsdag 4. november. Nominasjonen blir offentliggjort kort tid etter.
  • Fristen for supplerende nominasjon settes til fredag 19. november.
  • Det planlegges en offentlig presentasjon av de nominerte kandidatene i uke 47 (25. november). Denne blir sendt direkte.
  • Fristen for den rådgivende avstemmingen settes til 17. desember, og resultatet ventes mandag 20. desember.
  • Fristen for uttalelsene fra biskoper og bispedømmerådet settes til 14. januar.
  • Kirkerådet tilsetter ny biskop i sitt møte i Fredrikstad 10.-11. februar 2022.
  • Les mer om nominasjon ved tilsetting av biskoper her.

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er konstituert redaktør for religion, feature og debatt i Vårt Land.

Hans-Olav Rise

Hans-Olav Rise

Mer fra: Den norske kirke