– Vi har fått fullt gjennomslag for vår forståelse av at det ikke er noen motsetning mellom vårt kristne verdigrunnlag og den akademiske friheten, sier Sigbjørn Sødal, rektor ved NLA Høgskolen.
Torsdag konkluderte styret til Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) med at NLA ikke oppfyller enkelte at kravene som stilles for å ha akkreditering som høyskole. Det betyr at NLA må rette opp i flere feil for å beholde sin høyskolestatus.
Samtidig konkluderte styret med at det ikke er påvist brudd på NLA Høgskolens plikt til å fremme og verne akademisk frihet.
– Dette er en viktig, prinsipiell avgjørelse, og en god avklaring som også kan være viktig for andre kristne høgskoler, sier rektoren.
Overrasket
Han forteller at han ble lettet og gledelig overrasket da han ble gjort kjent med vedtaket. Det går nemlig imot innstillingen fra Nokuts egen sakkyndige komité, som i en rapport tidligere i år kom fram til at den akademiske friheten ved høgskolen ikke blir tilstrekkelig ivaretatt.
– Det er ganske ekstraordinært at Nokut går mot sin egen sakkyndig komité, sier Sødal.
– Dette betyr at vi har anledning til å stå på et verdigrunnlag som i dag representerer et minoritetslivssyn og også ta hensyn til det i ansettelser. Det er nå grundig behandlet, og vi oppfatter nå at vi har dekning for vår policy på dette.
Likevel sier han at NLA Høgskolen vil være nøye og forsiktige med at det ikke skal komme begrensninger i fremtiden, enten formelt eller uformelt, som kan påvirke de ansatte sin akademiske frihet.
– Vi kommer til å jobbe videre med spørsmål om akademisk frihet. Alle våre ansatte skal ha forskningsfrihet, og ikke kjenne på noen tvang. Jeg har jobbet i offentlig, akademisk sektor i 25 år, og dette er for meg en selvfølge. Jeg ville aldri tillatt noe annet.
– Ikke noe uetisk i det vi praktiserer
Til Vårt Land har leder i Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora (Nesh), Elisabeth Staksrud, tidligere sagt at Nokuts nye vedtak ikke forandrer Nesh sitt syn på saken:
– Nokut har gjort en juridisk vurdering, vi forholder oss til forskningsetikken.
Staksrud sier videre at de fleste universitet og høyskoler har et verdigrunnlag, men at Nesh understreker at et ideologisk eller livssynsbasert verdigrunnlag ikke kan legge begrensninger på forskningens grunnleggende normer og verdier.
– Overstyrer verdigrunnlaget deres grunnleggende vitenskapelige normer og verdier, Sødal?
– Nei, vi mener den ikke gjør det. Vi har hatt en lang korrespondanse med Nesh i løpet av fjoråret, og kommer nok til å fortsette denne.
– Hva tenker du om distinksjonen mellom en juridisk vurdering og en forskningsetisk vurdering?
– Akademisk frihet er såklart mer enn juss. Etikken vil alltid være mer enn juss, men du kan ikke sette til side jussen og etablere en egen standard. Vi er såklart ikke med på at det er noe uetisk i det vi praktiserer på NLA.
[ Vedtak i NLA-sak: – Bryter ikke plikten til å verne akademisk frihet ]
Får kritikk
Line Alice Ytrehus, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundets lokallag ved høgskolen, har også uttrykt seg kritisk etter vedtaket ble kjent:
– Jeg synes det er synd at det ikke stilles krav til full akademisk frihet.
Dette vil rektor Sødal ikke gå med på.
– Vi mener bestemt at våre ansatte har akademisk frihet på linje med andre institusjoner, sier Sødal.
[ NLA-vedtak får blandet mottakelse: – Synd det ikke stilles krav til full akademisk frihet ]
Vil se på gode råd fra komité
Selv om Nokut gikk imot den sakkyndige komitéen sin konklusjonen om akademisk frihet, påpeker de at den kommer med mange gode råd og anbefalinger som høgskolen bør lytte til og ta med seg videre i arbeidet med å fremme og verne akademisk frihet.
– Er det nye ting her dere vil ta til dere og sette i gang med?
– Det er mange gode råd og vink som vi vil se på. Men hvor mye av det som er ting vi uansett ville jobbet med er vanskelig å si, mener Sødal.
Dette er for meg en selvfølge. Jeg ville aldri tillatt noe annet.
— Rektor Sigbjørn Sødal om akademisk frihet
På spørsmål om hva de gjør for å jobbe videre med temaet sier rektoren at de blant annet har interne samtaler, planlegger seminarer til våren og at de generelt oppfordrer avdelingene til å jobbe med det og engasjere seg i temaet.
– Vi vil ikke toppstyre det helt, men i stor grad også la avdelingene selv velge hvordan de vil jobbe for å styrke bevisstheten rundt dette.
[ Medlemmer etter pastor-exit i Filadelfia Kristiansand: – Sårt og vondt ]
– Regjeringen bør være tilbakeholden
Vårt Land har forsøkt å få en kommentar fra utdanningsminister Ola Borten Moe (sp) om saken, uten å lykkest. Men statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel skriver i en e-post at Nokuts arbeid med akkreditering og tilsyn er og skal være faglig uavhengig av Kunnskapsdepartementet.
– Vi tar vurderingene deres til orientering og registrerer at den sakkyndige komiteen har en rekke råd og anbefalinger til NLA. Vi legger til grunn at høyskolen selv vurderer disse innspillene.
Hoel sier akademisk frihet er en svært viktig verdi i samfunnet vårt.
– Så lenge institusjonene driver i tråd med gjeldende lov- og regelverk, tilsier idealene om akademisk frihet at regjeringen bør være tilbakeholden med å ha meninger om hvilket verdigrunnlag og innhold institusjonene og studiene bør ha. Det hører heller hjemme i en løpende offentlig debatt.
[ Trump sjokkerer i nytt intervju: – Amerikanske jøder bryr seg ikke, eller liker ikke Israel ]