Teknologinvestorer har oppdaget religion – eller i det minste religiøse-apper, skriver Christianity Today (CT).
Ifølge det evangelikale tidsskriftet CT investerte risikokapitalister store summer i bønne-apper i 2021 – 175 millioner dollar, som tilsvarer i overkant av 1,5 milliarder kroner.
Apper, eller applikasjoner, er programmer som kan lastes ned på telefonen.
Hvorfor er viljen til å investere penger i bønne-apper blitt så stor?
Religiøse apper har eksistert lenge, men det er først nylig at investeringsviljen har vokst kraftig. For ti år siden var summene forsvinnende små sammenlignet med i dag, under en million kroner, ifølge CT.
En grunn kan være pandemien, skriver tidsskriftet.
Mindfullness-trend

Anders Torvill Bjorvand, direktør og grunnlegger av Kommunion as, som er et kristelig teknologiselskap, tror ikke utviklingen nødvendigvis har noe med pandemien å gjøre.
– Det er mer naturlig å se dette i sammenheng med at vi overvåker vår egen helse og velvære ved hjelp applikasjoner, pulsklokker og lignende, sier han til Vårt Land.
Han mener investeringsviljen i selskaper som utvikler bønne-apper kan være del av en åndelig helsetrend.
– Det er først og fremst en del av mindfullness-trenden. Flere og flere kristne er opptatt av det. De kobler mindfullness til for eksempel Kristus-meditasjon og tidebønn.
Mindfulness er en form for meditasjon, på norsk kaller man det blant annet oppmerksomt nærvær, ifølge NHI.no.
Bjorvand tror pandemien kan være en forsterker av mindfullness-trenden.
– Mange kjenner nok på at de nå må ta sterke ansvar for sin egen åndelige tilstand enn det de måtte før pandemien, da fikk de nok det behovet i større grad dekket i menigheten sin.
[ Pastor: – Fekk beskjed om at eg ikkje ba rett sidan barna hadde funksjonshemmingar ]
Hentet enorme summer
Det er to apper som skiller seg ut av dem som hentet penger i fjor, ifølge CT. Appene Hallow og Glorify fikk inn henholdsvis 440 millioner kroner og 350 millioner kroner.
Hallow er en katolsk bønne- og meditasjonsapp som tilbyr dypere mening i en verden der vi er «stresset, engstelige, distraherte og ikke får sove. Samtidig leter vi etter dypere mening, hensikt og forhold.»
Begge deler kan oppnås med «fred i Jesus», ifølge appens egen beskrivelse.
Et abonnement koster 95 kroner i måneden. Eventuelt kan man betale 629 kroner for et årsabonnement.

Den andre appen, Glorify, er en bønne-app for kristne, som tilsynelatende har en hovedsakelig evangelikal målgruppe. De oppgir at de har over en million brukere som kristne kan koble seg til.
Ifølge Joel Houston, partner i Glorify og hovedsanger i Hillsong United, er appen en «gudegave» for å opprettholde en sunn sjel.
«Ro ned hjernen med kristen meditasjon og andakt designet for å øke ro og forbedre søvnkvalitet», heter det i appens beskrivelse. I smørbrødlisten over hva appen kan hjelpe til med, nevnes også foreldreskap og ekteskap.
Et abonnement koster om lag det samme som den katolske appen.

[ «Stigma», «frykt» og «vrangbilder». Dette sier unge om å dele tro på sosiale medier ]
Risiko – men stort marked
Bjorvand mener det er høy risiko å investere i slike selskaper, men sier samtidig at de som investerer penger i disse appene åpenbart mener at det er penger å tjene. Han nevner Abide som en av apene som tjener mye penger.
Abide: Pray and Relax Meditation, er ifølge sin egen beskrivelse er det app nr. 1 for kristen meditasjon for å sove bedre og stresse mindre. 113.000 brukere følger appen på Instagram.
– Er det et marked for bønne-apper i Norge?
– Norge er generelt for lite for nisjeinnhold som koster penger, men du kan trygt regne med at nordmenn tar i bruk amerikanske bønne-verktøy som disse.