Religion

Unnskylder bok om Anne Franks mulige forræder

NEDERLAND: Den nye boka om mannen som angivelig forrådte Anne Franks familie, har møtt motbør fra historikere og forskere. Nå sier et nederlandsk forlag at de vil vente med å trykke flere eksemplarer.

Mens Anne Frank sammen med sin familie gjemte seg fra nazistene i Nederland, skal skjulestedet deres ha blitt avslørt av fienden til den jødiske familievennen Arnold van den Bergh. Det er det nye funnet som presenteres i boken Hvem forrådte Anne Frank? (The Betrayal of Anne Frank), som ble utgitt 18. januar i år.

Men kan dette funnet stemme? Det nederlandske forlaget Ambo Anthos sier de nå ikke er sikre, og at de nok ble revet med av momentumet som kom med bokens nyhet. I en e-post til bokas forfatter, Rosemary Sullivan, skriver forlaget at de skulle vært mer kritiske til boka. I tillegg ber de om unnskyldning til «alle som kan ha blitt såret av boka».

Nå vil de ikke trykke flere eksemplarer av boka før hovedfunnene blir gransket ytterligere, ifølge The Guardian.

Det er Harper Collins Nordic som utgir boka i Norge.

«Full av feil»

Boken er basert på en seks år lang gransking ledet av den tidligere FBI-agenten Vince Pakoke. Granskerne skal blant annet ha brukt AI-teknologi for å finne nye svar i saken.

Umiddelbart etter bokas utgivelse, stilte både historikere, forskere og journalister seg kritiske til funnene til Pakoke. Blant annet har det Sveits-baserte Anne Frank-fondet uttalt at granskingen er «full av feil.

I Norge kom den norske journalisten Asbjørn Svarstad, som har base i Berlin, med følgende forbehold om funnene: Dette stemmer «hvis tidligere FBI-etterforskere har rett i sine fantasifulle teorier».

Anne Frank

Kritisk til påstand

I sin spalte i Nettavisen, stiller Svarstad spørsmål ved noe også flere historikere har stilt seg spørrende til: Påstanden om at Van den Bergh skal ha hatt tilgang til jødiske skjulesteder fordi han var medlem av Det jødiske råd i Amsterdam.

Det jødiske råd var en komité som ble tvunget fram av nazistene. Medlemmene, som var jødiske, ble presset til å lage lister over jøder som skulle deporteres. Etter at rådet ble oppløst i 1943, ble medlemmene sendt til konsentrasjonsleir. Men ikke Van den Bergh og hans familie, som fikk fortsette å bo i den nederlandske hovedstaden.

«Etterpå ble han grundig etterforsket – og frikjent for beskyldninger om å ha kjøpt frihet for familien og seg selv mot å begå forræderi mot andre jøder», skriver Svarstad.

Den nye boka foreslår imidlertid teorien om at Van den Bergh og hans familie oppga jødiske skjulesteder, muligens for å redde sin egen familie.

---

Anne Franks familie

  • Familien Frank gjemte seg sammen med fire andre jøder for nazistene bak en skjult dør i et hus i Amsterdam fra 1942 og til 1944.
  • Anne Franks familie ble til slutt forrådt og pågrepet av Gestapo.
  • Etter at Frank-familien ble pågrepet, døde Anne (15) og søsteren Margot (19) av tyfus i dødsleiren Bergen-Belsen i februar 1945, mens moren ble likvidert i Auschwitz.
  • Kilde: NTB

---

Slår tilbake

En av de som var med på den nye granskingen, Pieter van Twisk, sier han er sjokkert over uttalelsen fra det nederlandske forlaget Ambo Anthos.

Han sier at granskerne aldri har ment å stå for den fulle sannheten, men han estimerer at deres teori har en sannsynlighetsgrad på minst 85 prosent. Det skriver BBC.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen. Han skriver primært om Den katolske kirke - tradisjon og trender, ekteskap og abort, diskusjoner om liturgi og teologi og mer. Reymert dekker også Den nordisk-katolske kirke og Den ortodokse kirke. Han har seks års erfaring som journalist og bachelorgrad i statsvitenskap. Han er også avisens quizmaster og forvalter av Spørrebanken.

Mer fra: Religion