Religion

Menigheten i Kyiv har fylt kirkerommet med potetsekker. De jobber på spreng for å hjelpe

UKRAINA: I et kirkerom fylt med potetsekker og tilsendte klær, var menigheten New Life Church i Kyiv samlet til bønn forrige søndag. – En dag skal vi feire friheten. Det tror jeg sterkt på, sier pastor Anatoly Kaluzhny til Vårt Land.

En måned har gått siden Russland invaderte Ukraina. I et kristent forsamlingshus i Kyiv, mellom poteter, pappesker og matforsyninger, hjelper kirkens frivillige til med å holde motet oppe.

?

– De første dagene av invasjonen var det vanskelig å spise og sove, på grunn av alt stresset. Men vi, mennesker, tilpasser oss. Å begrense nyhetslesing og heller fokusere på hjelpen folk trenger, gjør meg i stand til å tenke på andre ting enn krigen, sier Anatoly Kaluzhny til Vårt Land.

Han er pastor i den evangelikale menigheten New Life Church i Kyiv. De siste 36 timene har byen vært stengt, og den ukrainske sivilbefolkningen har vært nødt til å holde seg i ro. Men i kirkens forsamlingshus, som finnes på flere steder i byer, gjør frivillige en heroisk innsats, forteller pastoren.

– Jeg ser et folk full av mot. De ønsker å bidra som frivillige; gjøre noe, hjelpe sivile og militære. Det er en unik atmosfære, sier han.

New Life Church sitt viktigste arbeid består i å skaffe mat, husly og medisiner, samt evakuere folk ut til sitt leirsted. Det ligger en to-timers kjøretur fra Kyiv, hvor de til nå har evakuert 200 mennesker.

?

Jeg ser et folk full av mot. De ønsker å bidra som frivillige; gjøre noe, hjelpe sivile og militære. Det er en unik atmosfære

—  Anatoly Kaluzhny, pastor i Kyiv

– Gud er på vår side

Anatoly Kaluzhny forteller om hvordan han opplever at Gud er nær. Han mener det er ukrainerne som har «troen» på sin side, mens «frykten» er på russernes side. Stemmen hans brister når han forteller:

– En dag skal vi feire friheten. Det tror jeg sterkt på. Jeg stoler på Gud og at han vil redde oss.

?

Sist søndag var halve forsamlingshuset fylt av varer til humanitær hjelp. Rundt potetsekker, blomster og barneleker, ba de i felleskap til Gud.

– Det er hva jeg gjør som pastor; oppmuntrer folket til å be. Jeg minner folket på hvor mange mirakler Gud har utført, sier han.

At krigen har pågått en måned, og ikke tre til fire dager, opplever han som at verdens bønner har blitt hørt. Det forteller ham at Gud har gitt dem styrke til å ikke gi opp eller overgi seg. Menigheten ber ikke kun for deres eget land, forteller han - men for friheten og demokratiet. Med det oppfordrer han folk utenfor Ukrainas grenser til å be og hjelpe til i det han kaller et verdenshistorisk øyeblikk.

?

En sterk tro blant ukrainere

Flekkerøy menighet i Kristiansand har samarbeidet tett med New Life Church i Kyiv i 30 år. Nå har de opprettet en innsamlingsaksjon til inntekt for menigheten i Kyiv. Pengene skal gå direkte til det pågående humanitære arbeidet i Ukraina, forteller Roald Guttormsen, som har ansvar for tilrettelegging av det norske innsamlingsarbeidet.

På en drøy uke har de passert målet om å samle inn minst 100.000 kroner. Som del av innsamlingen arrangeres det også en stor konsert i Flekkerøy kirke 27. mars, forteller Guttormsen.

Han mottar jevnlig oppdateringer og bilder fra menigheten i Ukraina og følger situasjonen tett.

– De er sterkt troende mennesker, med en stor grad av spiritualitet. De opplever at Gud er på deres side, og at de skal vinne krigen, sier han.

På 90-tallet organiserte Flekkerøy menighet opphold for barn fra Tsjernobyl og Kyiv. Over en tre år lang periode fikk 60 barn derfra oppleve Flekkerøy.

– Vi tenker på barna fra den gang som «våre barn». De er nå selv blitt foreldre. I dag lever de sammen livene sine på flukt eller i bomberom – sammen med sine barn, skriver Flekkerøy menighet på sine sider.


Cathrine Northug

Cathrine Northug

Mer fra: Religion