Da de to konfirmantene Peter Fosli Stenseth og Tarjei Øvrekleiv møtte opp på kommunestyremøtet i Tokke kommune tirsdag, gikk det over all forventning.
Under møtet forklarte konfirmantene hvorfor politikerne burde gi et bidrag til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. De gikk derfra med et solid bidrag i bøssene sine. Kommunestyret vedtok nemlig at kommunen ville gi 100.000 kroner til innsamlingsaksjonen.
– Hva tenkte du da du fikk vite at kommunen ville gi 100.000 kroner?
– Det var ganske sykt. Jeg hadde ikke forventa det i det hele tatt, sier Peter Fosli Stenseth.
Det var diakon Eilev Erikstein som hanket inn konfirmantene til oppgaven. Fosli Stenseth forteller at han syntes det gikk greit å snakke foran lokalpolitikerne, og at han mener mennesker med penger å gi har et ansvar for å hjelpe folk som har mindre.
Også Tarjei Øvrekleiv mener det er viktig å gi penger til formålet for innsamlingsaksjonen: Mennesker som ikke har mat og rent vann. Han trekker spesielt fram krigen i Ukraina som en viktig grunn.
Overskudd i regnskapet
Ordfører i Tokke, Jarand Felland, forteller at det var hyggelig å ha besøk av konfirmantene under tirsdagens kommunestyremøte.
– Da de fortalte om aksjonen ga det oss et godt inntrykk, forteller ordføreren.
---
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon
- Hver fastetid har Kirkens Nødhjelp sin årlige innsamlingsaskjon.
- Midlene går til alle deler av Kirkens Nødhjelps arbeid, som er spesielt rettet mot å sikre rent vann til alle mennesker.
- Årets aksjon har fått tittelen «Håp i en dråpe vann» og har et spesielt fokus på klimatilpasset jordbruk gjennom vanning via dryppsystemer.
- I mange menigheter i Den norske kirke er bøssebæring for fasteaksjonen en fast del av konfirmasjonsundervisninga.
---
Han trekker fram at Kirkens Nødhjelp både jobber med prosjekter i Ukraina og nabolandene, i tillegg til andre land i verden preget av krig og konflikt. Det var blant grunnene til at kommunen ønsket å støtte nettopp fasteaksjonen.
– Det er viktig å ikke glemme all lidelsen som finner sted også utenfor Europa, sier han.

Felland forteller at kommunen hadde et overskudd i regnskapet for 2021, og at de dermed ønsket å bruke pengene til hjelp for flyktninger. Han opplyser også om at kommunen, i tillegg til å gi 100.000 kroner til Kirkens Nødhjelp, også gir 400.000 kroner til Flyktninghjelpen.
Stor giverglede
Line Vettestad er regional koordinator for Kirkens Nødhjelp i Buskerud, Vestfold og Telemark. Hun forteller til Vårt Land at hun først trodde hun hadde oppfattet feil sum da hun fikk høre hvor mye kommunen skulle gi til fasteaksjonen.
– Det fineste er at det var to ungdommer som forklarte saken og fikk kommunestyret til å tenke at det er en god sak.
[ Vanlege russarar ber eit stort ansvar ]

Hun forteller videre at det allerede tyder på at årets fasteaksjon bærer preg av stor giverglede. Nøyaktig hvor mye som er samlet inn, gjenstår å se når pengene telles opp.
– Hvor vanlig er det å henvende seg til lokalpolitikere i forbindelse med innsamling?
– Vi prøver innimellom fra vårt hold, men det er ikke så ofte vi lykkes, forteller Vettestad.
Hun mener at en slik henvendelse blir mye sterkere når den kommer fra ungdommen selv.
– Det er de som er ute og går med bøssene. Jeg synes det er fantastisk at de gir av sin tid for å hjelpe mennesker de ikke kjenner og som de sannsynligvis aldri kommer til å møte, konkluderer Vettestad.
[ En fullstappet Grefsen kirke sang seg gjennom påskefortellingen under gruppen SingAlongs påskespill ]